ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:40/202)

Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 235

przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.  Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż(...)patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły.  Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się

Roślinna - blog wegański
Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami 171

wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami(...)cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto można też pokroić zwykłym nożem. Paski układamy na jabłkach. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć dekoracyjne elementy, ja akurat użyłam foremek w kształcie liści. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Murzyn z jabłkami 260

ciemnego kakao - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki - cukier puder jako posypka na ciasto - 1 łyżeczka cynamonu - 1 całą szklankę i niepełna druga szklanka mąki pszennej Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Oddzielamy(...)żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni

upichcona
Dla nieoczekiwanych gości "Mini szarlotki" 153

miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka przyprawy do szarlotki forma do muffin cukier trzcinowy Przygotowanie: 1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka doprawione przyprawami. 2 Piecz

AZgotuj!
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 158

Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki rodzynek, 1 małe jabłko 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem(...)składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.  Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny   Wypiekały

Gotuj Sam!
Jabłecznik 155

Przyszłą sobota więc trzeba było zrobić jakieś ciasto do kawy. A że w domu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie.  Składniki:      1,5 szklanki mąki      1/3 szklanki mąki ziemniaczanej      szklanka cukru pudru      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Warstwy ciasta zaczynając od dołu: - połowa ciasta - biszkopty - starte jabłka - biszkopty - druga połowa ciasta

Amatorka kuchenna
Babeczki mini szarlotki 218

minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki.3. Foremki na babeczki smarujemy olejem lub masłem, wylepiamy ciastem. Nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką.4. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika).5. Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy z foremek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 439

wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.  Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której(...)naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne do tego składniki zostały wypisane.Jeden kawałek

peanutbuttermonster
Moje propozycje na świąteczny stół 182

Ciasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera  - dla tych co nie jadają mięsa

Proste Potrawy
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 507

Klasyka wśród ciast!   Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą(...)jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia. U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania

Grunt to przepis!
Jabłecznik 135

Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka. Nie może się nie udać! Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1,5 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały(...)jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem. 3. Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki ciasta, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch. 4. Piec w piekarniku

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto jabłkowe z parowaru 317

wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest dobrym cukiernikiem, albo kucharzem(...)się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa.     Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę.Ciasto w pojemniku wkładamy

Parowar Faceta
19. Makowiec z jabłkiem 205

Dodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje!  Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka(...)masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą

Jadło i czytadło
Sernik z jabłkami 160

zakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu(...)dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości." Czytaj więcej

Wiem co jem
Racuchy drożdżowe z jabłkami 125

Mąkę przesiać do dużego naczynia---ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę(...)mnie plastry ze sloika. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. dodajmy troszkę masła do rozgrzanego oleju ,a racuchy będą miały lepszy smak Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem..SMACZNEGO

w mojej kuchni