ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:45/202)

Francuskie koperty z jabłkami 120

Sezon na jabłka już w pełni. Co jeśli okazuje się, że mamy w lodówce płat ciasta francuskiego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić? Robię dwa rodzaje kopert(...)jabłkami. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić wersję numer 2 (do wersji numer 1 jeszcze wrócimy, obiecuję ) :) Wersja numer 2 opiera się na cieście francuskim i zdecydowanej dominacji cynamonu. Zapraszam :)   Składniki:  duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku

ChilliJemy
Ciasto trzepane 2259

Ciasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy(...)zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić

O kuchni z uczuciem
Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto na oleju rzepakowym. 286

może zabraknąć wypieku z jego udziałem. Połączenie lekko kwaskowatego rabarbaru z delikatnie słodkim jabłkiem i pysznym waniliowym ciastem jest tym co uważam za kwintesencję wiosny. To ciasto najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, zieleń traw, słoneczko i kawałek rabarbarowo-jabłkowego ciasta waniliowego... Oj tak. Ciasto przygotowuje na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz(...)masy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną tortownicy (u mnie 24 cm). Uwaga ciasto jedynie zakryje dno (tak ma być). Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar z jabłkiem. Rabarbar i jabłka wykładamy tak, aby sok który puściły pod wpływem cukru został w misce. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około

Słodkie okruszki
Szarlotka z bezą (pianką) 637

około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni.Nadzienie:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i  wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą(...)należy go odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją  na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.Beza:Białka z cukrem i szczyptą soli

Oryginalny smak
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 137

ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 600 gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu(...)pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji   Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem przez kilkanaście minut, do momentu

Mango Papaja
Ciasto z jabłkami z kratką 163

szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego 1 łyżka miodu kardamon mielony 1/2 łyżeczki Ciasto: 500 gram mąki orkiszowej lub krupczatki kostka zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 3 łyżki zimnego mleka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii  Z podanych składników zagnieść ciasto (ja umieszczam składniki w malakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem(...)pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami ( cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Rozwałkować na cienki placek. Ułożyć ciasto w formie wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw

AZgotuj!
Strudel jabłkowy z orzechami 172

Strudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.  Jabłka obrać, przekroić(...)ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania.  Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie.  Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.  Podawać z dużą ilością cukru pudru

wyzwania kuchenne
Plasterki w cieście naleśnikowym 165

Połączenie obiadu i deseru to propozycja chyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :)  Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka(...)roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Plastry jabłek maczamy w cieście, smażymy na oleju a następnie odsączamy na ręczniku papierowym

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 640

słyszę szarlotka zawsze wtedy widzę kruche ciasto pokryte miękką masą jabłek i czuję niezwykły aromat cynamonu. Jest to chyba jedno z klasycznych, nie mających sobie równych ciast i dowód na to, że stare przepisy to istny skarb...foremka 23x33 cmKruche ciasto:450g mąki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia, 200g margaryny Palma z Murzynkiem,150g cukru, 3 żółtka(...) oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawę do jabłecznika.Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód.Na tarce zetrzeć drugą część ciasta. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 45-50 minut w temp. 170st.Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Norwegia 161

Zapraszam dzisiaj na moje wspomnienia z krótkiego pobytu w Norwegii, a po powrocie w domu powitało nas ciacho zrobione przez moją córkę : Ciasto z jabłkami Nie ma to jak w domu -ciasto i gorąca herbata :)  Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei

Smaki Edyty
Szarlotka pieczona w jabłkach 105

Dzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę

Wiszniówka
Drożdżowa szarlotka z budyniem 154

należy to wymieszać. dy nasze drożdże podrosną dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie:Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna i dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem(...)budyniu i wymieszać. Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 45 - 50 minut.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Najlepszy jabłecznik bo mojej mamy (szarlotka na kruchym spodzie z nieopadającą pianą) 92051

puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona(...)papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki

IMPRESJA SMAKU
Racuszki z jabłkami o smaku wina 162

odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina   2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)  olej do smażenia  puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko(...)wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania