zakończenie romantycznej kolacji. Składniki (na dwie porcje): 2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas(...)cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli
Gotuj z RumcajsemWłaściwie nie ma innego. Gdyby ktoś zapytał "Jakie danie kojarzy ci się z jesienią?", bez namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby, które wolą odwrotną wersję :) Ale moja miłość do jabłek zawsze każe mi ich napakować do środka szarlotki duuuużo duużo :) Aby szarlotka miała(...)ciasto będzie za suche Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie i wkładamy w nie posiekane w kosteczkę masło i żółtko, siekamy nożem starając się jak najbardziej połączyć składniki. Następnie jak najkrócej wyrabiamy ciasto rękami. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część rozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta
chili & sugarwspaniale prezentują się na stole :) Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia(...) tak, aby zachodziły na siebie i lekko wystawały poza płat ciasta (skórką do zewnątrz). Plastry oprószamy lekko cukrem, cynamonem i przyprawą do szarlotki. Na końcach ciasta zostawiamy ok. 1,5-2cm wolnego miejsca z obydwu stron. Zaginamy część ciasta posmarowaną konfiturą tak, aby lekko zachodziło na jabłka. Zawijamy rulony, nie dociskamy zbyt mocno aby jabłka się
KasiekGotujePowoli kończy się sezon na rabarbar. Szkoda, że trwa tak krótko... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem przykryte bezą. Ja uwielbiam takie kruche cista z owocami, najlepiej jeszcze ciepłe i oprószone cukrem pudrem... Nie trzeba mi wtedy nic więcej:) Ciasto:200g masła lub margaryny, 3 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, łyżeczka octu, łyżeczka proszku(...)podzielić na pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st. Owoce: 600 g jabłek, 400 g rabarbaru, 3/4 szkl. cukru, sok z 1/2 cytryny, 2 cukry waniliowe, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać
Z miłości do słodkościjeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu. Składniki: 150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów(...)pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już
Made By Mom And Sonprzygotować w 10 minut, a pozostały czas to już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :) Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 50-60 minut
Chocolate Muffin Blogplasterki + garść rodzynek :) ) olej rzepakowy Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej odchodziło
Atlas Smakówzrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj, ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z Wodzisława.. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław] 10 dkg mąki(...)folię i piec dalej ok. 5- 10 minut .Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka.Piec około 25 minut w temperaturze około
Moje domowe kucharzenieciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg, tak 1 cm w górę i tak przygotowane włóż na max 30 minut do lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta(...)ogniu bo przypalisz. Niech masa chwilę ostygnie i dodaj do niej jogurt naturalny, ja pomogłam sobie blenderem, bo masa bardzo mi zgęstniała na sam koniec dodaj jabłka i przemieszaj ciasto Schłodzony spód ciasta wypełnij masą a na wierz rozkrusz pozostałe ciasto. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Ciasto urośnie
greenscarfCiasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder ;) Dla niektórych to jeszcze dodatek cynamonu, cóż... ja za nim nie przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki(...)mieszać, ponieważ może się nam przypalić. Następnie dodajemy cukier do smaku (wedle własnego gustu oraz w zależności od rodzaju jabłek) i dusimy jeszcze trochę. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie
Czerwona Porzeczkapoprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Do jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę cukru waniliowego(...)mąkę pszenną. Mąki tylko tyle aby nasze jabłka lekko się w niej obtoczyły. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy w większe kwadraty, na które układamy nasze jabłka. Każdy kwadrat składamy po przekątnej na pół i widelcem sklejamy boki. Nasze koperty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy mlekiem i możemy posypać np. cukrem perlistym. Piekłam
Blondynka Gotujecukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze kawałeczki foremki silikonowe 4x7cm do foremki nałozyc czubatą łyżkę ciasta - dać po porcji jabłka i mandarynki na owoce dać po łyżce ciasta piec w 200C około 25 minut i po upieczeniu zostawić do wystudzenia mocno zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką ozdobić babeczki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową babeczki są bardzo wilgotne, delikatne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka? Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama(...)szklanka cukru1 szklanka kaszki manny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2/3 kostki margaryny lub masła (170 g)cynamonPrzygotowanie:Margarynę lub masło przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki lub najlepiej na chwilę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce.Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy
Zakręcony Widelecłyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz. Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia . Na spód blaszki rozwałkować schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać(...)minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone
Słodkości i nie tylko