ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:37/202)

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 188

żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy Ksylitol i  pokrojoną margarynę i śmietanę . Zagniatamy ciasto . Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka  z ksylitolem  na ciasto oraz posypujemy żurawiną . Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem(...)wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta  prosto na białko z budyniem  . Pieczemy w 170 stopniach godzinę    Uprażenie jabłek :   Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej prażymy koło 30 minut trwa prażenie

Różowa kuchnia
TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI 204

TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Racuchy z jabłkami 292

łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste).Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.Podajemy posypane cukrem pudrem. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Placki z jabłkiem i cynamonem 168

Szybko i smacznie..takie placuszki można zrobić i bez jabłek..ale z jabłkami są smaczniejsze...a ja dodałam jeszcze do ciasta cukier cynamonowy ..i było pysznie. 2,5 szkl. mąki(...)jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach[ja połowę starłam na tarce, a połowę pokroiłam w cienkie plasterki].Dodać do ciasta i  wymieszać. Na patelni rozgrzać

Moje domowe kucharzenie
Tarta jabłkowa z migdałami 195

łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut.  Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy(...)patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę. Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto z jabłkami 195

pewno. Od siebie jedynie dołożyłam ekstrakt, aby ciasto nabrało waniliowego aromatu. Jak dla mnie strzał w 10! Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek! Zapraszam na Proste Ciasto z jabłkami.Składniki:5 jajszklanka mąkiszklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu waniliowego2 jabłkaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka i je lekko roztrzepujemy - można również ubić je za pomocą(...)długo. Następnie do jaj dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - chwilę mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do jaj i chwilę łączymy aby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne - kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu masy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Keks gorzowski 140

wiadomo dlaczego właśnie landsberski ? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny(...)sparzamy.  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz

kgwjanczewo
Szarlotka na kruchym cieście 224

500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą(...)dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut

Cakes By Kejt
Muffinki jabłkowo-cynamonowe 134

cynamonu oraz 2 łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach

Na Ciasteczkowych Papierach
Francuskie mini szarlotki 236

jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.       Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm(...)Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3.       Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4.       Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem

Fabryka pomysłów
Jabłecznik z budyniem 240

masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto(...)będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka. W garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kakaowiec z jabłkami 169

Doskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :)Składniki:- 1 kg jabłek- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 3 łyżki kakao- 4 jajka- 4 łyżki roztopionej margaryny - 1 łyżka oleju- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy(...)minut. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypujemy do jabłek. Następnie dokładamy roztrzepane żółtka, roztopioną margarynę, łyżkę oleju oraz garść pokrojonych orzechów. Starannie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Muffinki szarlotkowe 163

nagrzać do 180 st.C. • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej się ścierało na tarce. • Przygotować blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami. • Ciasto pokroić na cienkie plastry i wyłożyć nimi dno i boki muffinek. • Jabłka  wyłożyć na kruche(...)spody, a pianę z białek położyć na jabłkach. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Wstawić blaszkę z muffinkami do piekarnika  na 25-30 minut. • Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babeczki z papilotek i posypać cukrem pudrem

To co kocham
Szarlotka z lemon curd! 344

proszku do pieczenia + mąka do podsypywania Ciasto szybko zagnieść, włożyć w folię i schłodzić przez 20 minut w zamrażarce. Ciastem schłodzonym wylep formę, pozostawiając 1/5 część na wierzch ciasta. - 6 jabłek o kwaśnym smaku - 3 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki lemon curd Jabłka obierz i pokrój na równe plasterki. Na schłodzone i wyłożone w formie ciasto, wyłóż krem(...)lemon curd, posmaruj nim całą powierzchnię równo. Ułóż plasterki jabłek wymieszane z cukrem. Na wierzch poukładaj po kawałeczku ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piecu  przez 55 minut w temp. 200 stopni C. Na ostanie 10 minut włączyłam termoobieg. Smacznego! Zapraszam na mojego Fanpage na Facebooku! SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Afrykańczyk 182

Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)przez ok. 20 minut.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania