Dziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 2 łyżki przyprawy(...)mnie pół na pół mleczna i gorzka) 2-3 łyżki mleka Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę smarujemy połową kremu budyniowego. Na krem wykładamy tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu Ponieważ krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce, ja posmarowałam drugą połowę biszkoptu
Cynamonowe szczęścieCiasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami Gaja to ciasto bez pieczenia z galaretką, truskawkami, nutellą i jogurtem . Takie szybkie i proste czekoladowe ciasto na zimno to dobry pomysł na gorące dni lata, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta(...)użyć jej w kremie. Dzięki nutelli nasz tort bez pieczenia jest dość słodki, więc należy pamiętać o ostrożnym słodzeniu warstwy jogurtowej. Jogurtu można nie słodzić też wcale. Ciasto Gaja bez pieczenia z galaretką i truskawkami to prosty, słodki torcik na zimno , który posmakuje łasuchom, a przede wszystkim wielbicielom nutelli . Takie nietypowe ciasto czekoladowe świetnie smakuje z truskawkami, ale poza sezonem
Lekcje w kuchniPoznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam! Ciasto Jamajka z galaretką i bananami przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Jest naprawdę bardzo smaczne. Przypomina mi nieco klasyczny kopiec kreta wzbogacony o galaretkę i czekoladę, które doskonale [...] Artykuł Ciasto “Jamajka
Pogotujmy.plpół. Masa ptasie mleczko -Galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody, Odstawić żeby ostygła i prawie zgęstniała. Śmietanę ubić na sztywno i powoli wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać. Truskawki rozłożyć na spodniej części ciasta, jagody rozrzucić. Zalać gęstniejącą masą śmietanowo-galaretkową. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało. Drugą galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia
Kuchnia PokoleńLekkie , kolorowe ciasto z owocami sezonowymi i galaretką , bardzo proste i smaczne :) ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :) Składniki : Biszkopt - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa(...)wody - sok z 1/2 cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron i borówki Wykonanie ciasta : Zaczynamy od zrobienia galaretek bo najwięcej czasu zajmuje ich zastyganie. Galaretkę cytrynową do jogurtu robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę ,której osobiście nie używam bo nie lubię
Wypieki ReneLekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni. Składniki biszkopt ( tortownica 21 cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy 200 g śmietanki 36 % 80 g czekolady 50 % kakao dodatkowo brzoskwinie z puszki(...)wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. 6. Gotowe ciasto dekorujemy jadalnymi kwiatami lub bitą śmietaną. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , bita śmietana , brzoskwinie , ciasto , czekolada , galaretka , Gellwe , krem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCiasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym pomysłem na słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym - zupełnie bez pieczenia, bez pośpiechu, w międzyczasie. Spójrzcie sami i nie zapomnijcie o ocenie, to dla mnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka(...)Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Ja przyznaję, że trochę ją przeciągnęłam i dlatego jest trochę nierówna, co oczywiście nie działa na niekorzyść ciasta. :) Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy do całkowitego stężenia i zmięknięcia herbatników - najlepiej na całą noc. Wioleta Gargula
MamaOskarkałyżki cappuccino o smaku rumowym, Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 200 ml mocnej kawy parzonej VASPIATTA MATTINO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 2 opakowania galaretki zielonej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję. 2 Ciasto jasne: Białka(...)połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce. Przełożenie : jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Mus: 200 g malin 1 galaretka malinowa (75g) 350 g serka mascarpone 320 ml śmietanki kremówki 30-36% 40 g cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch(...)rozsmarować. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić. Gdy galaretka lekko stężeje (ale nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody 2. Rozpuścić masło 3. Zmielić herbatniki 4. Wymieszać herbatniki z masłem 5. Kruszonkę przesypać na formę
KuchniaWeDwoje.plgalaretka malinowa (75g) 350 g serka mascarpone 320 ml śmietanki kremówki 30-36% 40 g cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić(...)Całość zmiksować 12. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno 13. Do masy dodać śmietanę i całość delikatnie wymieszać 14. Przelać masę na kruchy spód 15. Na wierzch ciasta wyłożyć maliny 16. Całość zalać galaretką Poprzedni 1 z 16 Następny Artykuł Ciasto z musem malinowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plCiasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki(...)Świeże maliny umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożonych nie rozmrażać. W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik, po czym wsypać obie galaretki i żelatynę energicznie mieszając. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Boki ciasta zabezpieczyć folią aluminiową (można nałożyć na nią obręcz z formy). Na wierzchu biszkoptu ułożyć równomiernie maliny, po czym zalać je tężejącą
Passions hobbies lifeTradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp(...)średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu z owocami kiwi, mango i ananasa, jednak
Słodka Stronasernik 1,5 szklanki cukru 300 g masła 2 cukry waniliowe 5 jajek 4 budynie waniliowe 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić, można podsypać mąką, ale nie za dużo. Podzielić je na 3 części. Każdą z nich przełożyć na blachę wyłożoną papierem(...)trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu sernika. Zalewę zachować, dolać do niej tyle wody, aby razem było 600 ml. Zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w tym 2 galaretki. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie. Odstawić do zastygnięcia
My simple kitchenLubicie ciasta z orzechami i jabłkami? A jeszcze z ananasem? Ciasto meduza to dla mnie ulepszona wersja popularnego ciasta Wiewiórka, które przełożono masą ananasową, a ananasy zalano galaretką. Pyszne ciasto, idealne na mniejsze i większe okazje. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 6 dużych jabłek 4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku(...)Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto
Cukiernia PychotkiSzukacie prostego fit ciasta, które będzie idealne na upały? Polecam przygotować ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką . Całość jest orzeźwiająca, najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, kiedy ciasto jest zimne. Jeśli nie macie w domu budyniu bez cukru, możecie użyć z cukrem, ale pomińcie erytrytol. Drukuj Fit ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką Przygotowanie: 1 h. 20 min. Wielkość(...)herbatniki. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do delikatnego stężenia. Przygotuj truskawki: umyj owoce i oderwij szypułki. Następnie pokrój truskawki w plastry lub małe kawałki. Ułóż truskawki na warstwie z budyniem. Na koniec wylej delikatnie galaretki na truskawki. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą
Przepisy na widelcu