ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:67/672)

Kostka makowo herbaciana 173

będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie.  Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki maku(...)ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy  1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć wylewamy ją na budyń. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Cynamonowe szczęście
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 230

łyżeczka, jabłka 10 średnie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 1 łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać(...)blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Shrek - na różowo 266

Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku(...)wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kostka malinowo-czekoladowa 166

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)kwaśnej śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej 470 g śmietany kremówki 200 g świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Dodać kakao i wymieszać

Pieguskowa Kuchnia
Kostka malinowo-czekoladowa 173

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)kwaśnej śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej 470 g śmietany kremówki 200 g świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Dodać kakao i wymieszać

Pieguskowa Kuchnia
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ 350

Kruche ciasto z mnóstwem przepysznych truskawek i galaretką, pyszności. Idealnie sprawdza się na rodzinnych imprezach, ale nie tylko, u nas bywa(...)sezonie letnim do kawki, herbatki, spotkania przy grillu. W czasie gdy nie ma świeżych owoców przygotowuję to ciacho z mrożonymi, np.malinami, wówczas nawet lepiej i szybciej ściąga galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment, gdy galaretka zaczyna tężeć. Wylewamy bowiem galaretkę bezpośrednio na kruchy spód, na którym układamy wcześniej owoce, w tym cieście nie ma żadnego

Smaczne Zdrowe
Ciasto z czereśniami i mascarpone 168

nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku przez 29 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części, które przełożyć lekko tężejącą galaretką z czereśniami. Wierzch ciasta pokryć kremem i udekorować borówkami. Wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki(...)Krem z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej

Kuchcik gotuje
Tarta ze śliwkami 140

upiec jakieś ciasto dla moich gości. A że sezon teraz na śliwki, to postanowiłam zrobić tartę śliwkową. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu tart, bo robiłam je może z dwa razy w życiu, więc może efekt wizualny nie jest powalający, ale za to smakiem nadrabia. Zrobiłam najzwyklejszą, standardową wersję tarty, czyli kruche ciasto, budyń, owoce i galaretka. Oto przepis(...)gorącej wody Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki na kruche ciasto, czyli: mąkę, cukier puder, pokrojone na plasterki zimne masło, żółtko, jajko, sok z cytryny i olejek pomarańczowy. Składniki posiekałam nożem, a następnie zagniotłam szybko luźne ciasto. Ciasto wstawiłam na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na okrągły placek i przeniosłam je do formy

Waniliowe Improwizacje
Najlepsza szarlotka pod słońcem 1030

łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Pianka: 5 białek szczypta soli pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe       *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę *** *** Wszystko razem zagniatamy(...)powstanie jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rolujemy, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce *** *** Drugą część ciasta kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36 x 26cm ) *** *** Rozduszamy ciasto palcami, tak aby pokryło ono równomiernie cały spód blaszki i dziurkujemy widelcem *** *** Ciasto podpiekamy prze 15 minut

Blog z Apetytem
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach 166

Ekspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser do kawy gotowy! SMACZNEGO:)   SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy manny 700 ml mleka 140 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników 3 mandarynki 1 galaretka pomarańczowa(...)resztą herbatników i pozostałą częścią masy. Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu. Po 15-20 minutach zalewam ciasto pomarańczową galaretką. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI – BEZ PIECZENIA 243

Dziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA

Ostra na Słodko
Lato na talerzu, ptasie mleczko z owocami 173

pół. Dolną warstwę biszkoptu położyć w formie której był pieczony biszkopt. Wlać masę z serka mascarpone, wyrównać górę. Nałożyć drugą część biszkoptu. Wstawić ciasto do lodówki, aż stężeje. Przygotowanie masy z kremówki – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż zacznie gęstnieć. Jak galaretka jest już prawie gęsta ubić śmietanę na sztywną pianę. Powoli mieszać i powoli wlać(...)wymieszać obroty 1, podczas mieszania wlewać gęstniejącą galaretką Wylać masę na biszkopt. Obsypać pozostałymi dowolnymi owocami. Ostatnią galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Prawie gęstą galaretkę wylać na owoce. Wstawić ciasto do lodówki i zostawić aż wszystko dokładnie zgęstnieje. Życzę przyjemności, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sernik jaglany na zimno 316

orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką...Idealne ciasto na lato💛💛💛 Masa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla wegan i osób na diecie bezglutenowej(...)Masę wykładamy na gotowy spód i równomiernie rozsmarowujemy.  Truskawki kroimy w plastry i układamy na masie (boki truskawek odrzucałam.)  Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta

kulinarne odsłony pati
szybki pieczony sernik z truskawkami w galaretce 245

spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik)  i na pewno użyję jej jeszcze nie raz. Sernik wychodzi równy, opada minimalnie i jest aksamitny i kremowy, dlatego doskonale nadaje się pod galaretkę. Jeśli nie liczyć(...)chwilę. Galaretki zaczną szybko tężeć więc trzeba tego pilnować i w odpowiednim momencie wyłożyć na ciasto.  *dlatego truskawki mieszam z galaretką, bo gdybym je zamrożone ułożyła na cieście i zalała galaretką to mogłyby puścić sok, który przy krojeniu wylewałby się z ciasta. A tak to truskawki rozmrożą się w galaretce i sok się z nią wymiesza.  ** świeżych truskawek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia