proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto(...)piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść na jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść na ciasto - schować do lodówki na 2 godziny ciasto jest przepyszne i szybko
W Mojej Kuchni Lubięsoli Dodatkowo: galaretka czerwona (u mnie poziomkowa), gruboziarnisty cukier, różnokolorowe posypki cukrowe Paczkę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite(...)ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy ciastka: część jedną foremką, część z pomocą dwóch foremek: wycinając małe serduszko w większym. Małe serduszka odkładamy od razu na blaszkę, smarujemy białkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem lub posypką cukrową. Ciasteczka wycięte jedną
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tylko do połączenia składników. Dno formy o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwie części. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce, posmarować dżemem brzoskwiniowym, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie(...)miała tężejącą konsystencje, obrać banany, przekroić je na pół i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane banany ciasno ułożyć na biszkopcie, tak, by cały był przykryty. Na banany wylać tężejącą galaretkę, ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. 3/4 masy wyłożyć na stężoną galaretkę, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko
Domowa cukiernia EwyTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z Wodzisława .. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki(...)czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około
Moje domowe kucharzenieszklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem(...)tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić oba ciasta. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Do mleka dodać cukier, zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń
Ewusiowe Smakicoś zmienić, by nikt z domowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką. Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie(...)się trochę znudził... Składniki na tortownicę 26 cm Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jogurtowiec: 5 galaretek (np. 2xtruskawkowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa) 800ml jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 200ml słodkiej śmietanki ⅓ szklanki zimnej wody Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne owoce Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki(...)ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy
słodki bratekwarstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe ok. 800 ml gorącej wody 500-600 g wiśni wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie. Ciasto bez bezy umieszczamy w foremce, na które wykładamy równomiernie tężejącą galaretę z wiśniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy(...)własnego smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek oraz cukier do smaku i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z wiśniami. Na wierzch układamy ciasto z bezą. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ciasto warto przykryć np. folią aluminiową aby beza zachowała swoją strukturę
Domowy Smak Jedzeniasobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia(...)wstawkę. Całość można po górze posypać czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką O czym warto pamiętać przygotowując jabłkowe ciasto z galaretką. Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 24 na 35 centymetrów. Użyłam galaretki pomarańczowej ale oczywiście możecie użyć galaretki o dowolnym smaku. Lubisz jabłka? Jeśli
mecooksserki waniliowe po 150 g każdy, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: delicje malinowe, galaretka malinowa, 3 plastry ananasa, 1/2 op. galaretki o smaku kiwi WYKONANIE CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Na końcu dodajemy ocet. Wylewamy na blaszkę(...)szkl. wrzącej wody, przelewamy do naczynia, zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po stężeniu kroimy w kostkę. Ananasa drobno kroimy. Wykonanie ciasta: Biszkopt smarujemy przestudzoną zieloną masą, układamy delicje, przykrywamy jasnym kremem. Posypujemy ananasem i zieloną galaretką. Zalewamy galaretką malinową
słodki bratekTruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis. Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi
Kulinarne Przebojetermoobieg lub 170 st. C ustawienie góra - dół ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasta do których m.in. wykorzystałam biszkopt to CIACHO Z NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ Ciasto biszkoptowe podzieliłam na połowę i piekłam w dwóch blaszkach o wymiarach 25/40 cm około 20 minut. Temperatura 150 st. C termoobieg. Smacznego
Pani na deserLubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)MASCARPONE: Serek i śmietankę wkładamy do miski, miksujemy na gęsty, dobrze ubity krem, Ok. 13 wykładamy na biszkopt, wyrównujemy a następnie układamy pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkocukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa jogurtowa 1,5 l jogurtu naturalnego 9 łyżeczek żelatyny cukier puder według własnego(...)około 1 kg truskawek Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Na ciasto wylewać lekko tężejącą galaretkę. Składanie ciasta biszkopt 1,2 masy jogurtowej galaretka zielona masa jogurtowa truskawki galaretka czerwona truskawkowe marzenie
O kuchni z uczuciemjogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady
słodki bratek