kapitańskie Rolada truskawkowa Ciasto brzoskwiniowe z toffi Ciasto truskawkowa fantazja Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką Ciasto wiśniowe wariacje Ciasto ajerkoniakowe Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową Fale Dunaju Ciasto
Passions hobbies lifeDzisiaj galaretkowiec czyli zabawna imitacja ciasta. Taki keks, ale z galaretek. Zamiast ciasta mamy galaretkę, a zamiast bakalii (czy co tam się do keksa dodaje) mamy... galaretkę. Tak, galaretka z galaretką. Może być coś lepszego? Jasne, że może, np. dwa galaretkowce :) Jeżeli lubicie galaretki to jest właśnie coś dla was. Idealne na deser, albo na przyjęcie dla dzieci. Dzieciaki kochają
Marder&Marder Manufactureminut. Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym naczyniu. Gdy stężeją kroimy je w kostkę i wykładamy na ostudzone ciasto. Sporządzamy galaretkę agrestową (również z połowy zalecanej ilości wody). Dobrze schłodzone skondensowane mleko ubijamy na pianę. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy, ciągle miksując tężejącą galaretkę agrestową. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy(...)formy, przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Qchnia po prostuRabarbar jest zdecydowanie moim smakiem z dzieciństwa. Pamiętam jak zajadaliśmy się nim, maczając go w cukrze :) To także pyszny kompot i ciasto mojej mamy "skubaniec". Mniam. Ja dzisiaj zapraszam na tartę z rabarbarem i galaretką, wygląda smakowicie i myślę, że tak też smakuje. SKŁADNIKI: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 jajko szczypta(...)Piec na złoty kolor w 200 stopniach ok 15 minut. Po upieczeniu ciasta, na wierzchu ułożyć rabarbar i zalać całość lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto podawać zimne
Kuchnia w opałachadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na truskawkowiec – bez pieczenia: pianka śmietanowo – truskawkowa 500 g truskawek 330 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe masa jogurtowa 400 g gęstego jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 200 ml wrzątku galaretka 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku około 300 g truskawek dodatkowo: 250 g herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Blaszkę o wymiarach(...)wyrównać. Ułożyć ostatnią już warstwę ciasteczek. Ciasto wstawić do lodówki. 4. Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę wstawić do lodówki do lekkiego tężenia. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć im szypułki. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na herbatnikach. Na wierzch ciasta wylać zimną, lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Truskawkowiec wstawić do lodówki na kilka
Gotuj z Prezesemkolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego dnia:) Składniki(...)rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka owoce WYKONANIE : blat ciasta kruchego + tężejąca frużelina wiśniowa blat ciasta kruchego zapieczonego z 4 łyżkami frużeliny masa serowa biszkopty galaretka i dowolne owoce Smacznego
Domowe ciastamakiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić(...)szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego. Przykryć biszkoptem z makiem. Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką. Ciasto posypać mlecznymi drażami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia DanusiPrzepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmnie jedno ze smaczniejszych ciast. Jest smaczne, nie przesłodzone, wilgotne. Chyba nie da się go nie lubić. Najczęściej kojarzy nam się w wersji solo, czyli samo kakaowe ciasto. Jest to jednak świetna baza do przekładania go różnymi masami. Dziś jedna z takich propozycji – murzynek przełożony cytrynową pianką. Polecam! Ciasto: 250 g masła 1 szkl. drobnego cukru 3 łyżki kakao(...)około 30 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder (można go pominąć) oraz schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę (kisielowata konsystencja). Miksujemy do połączenia. Przygotowaną masę wylewamy na jeden z blatów ciasta, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy razem
Smaki Na TalerzuZapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, ja zrobiłam to przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać
Mała Cukierenkachmurka , ale galaretka malinowa tak mi posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki z malinami. Przysłowiową kropkę nad i stanowi polewa czekoladowa. Ciasto: 1 margaryna 3 jaja 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata(...)tabliczka czekolady (u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej) 5 łyżek mleka Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta. Jeden z placków smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę z malinami. Gdy galaretka całkowicie zastygnie rozsmarowujemy pozostały krem, przykrywamy drugim plackiem, polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęściekarpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek znów ustawiam na minimalnym gazie i podgrzewam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścian garnka. Wyłączam gaz i odstawiam ciasto do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbijam po jednym(...)jednakowej wielkości. Ciasto rozprowadzam po całej blasze nie wygładzając go, a wręcz przeciwnie robiąc łyżką takie jakby zadziory, żeby powstały góry w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Wystudzone przekrajam na dwie równe części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galaretkę truskawkową rozpuszczam
Waniliowe Improwizacjetruskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a na wierzchu połówki truskawek oraz galaretka truskawkowa. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Dzięki mascarpone masa(...)serowa jest bardzo kremowa w smaku i delikatna, a dodatek truskawek w masie przełamuje słodycz serka. Masa mascarpone świetnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, a całość dopełnia słodka galaretka truskawkowa. Takie ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również super się prezentuje i cieszy oko... Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyczasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/ Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki Spód: mąka tortowa 100g jajka 3 szt. masło 50g cukier drobny 100g(...)galaretka się mało zsiadła jeszcze, dlatego radze przygotować ją sobie wcześniej ;) i wymieszaj je z masa śmietanową. Przełóż krem na nasączony wcześniej spód. Brytfankę a ciastem schowaj do lodówki. Pozostałe 1/2 opakowania galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody. Dobrze ostudzoną wylej na wierzch ciasta. Najlepiej jak będzie już lekko tężała. Smacznego
Różne smaki w kuchnimiałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem. Ciasto kruche: forma 24x38 cm 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem : 500 ml śmietany kremówki(...)przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy na galaretkę, która stężała. Beza : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo
słodki bratekpieczenie. A jak jest u Was? Zapraszam na ciasto:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERIA CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej wody Mus truskawkowy: około(...)dekorujemy je startą czekoladą i podajemy. 5. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Można użyć dowolnych ulubionych galaretek. Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od Galerii Cuda Świata
Izabelawkuchni