Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej
Ostra na SłodkoCiasto z galaretką na karnawał.Edyta Guhl. Witajcie Kochani, karnawał zapowiada się wesoło. Zaplanowałam kolorowe ciasto z galaretką i jeszcze przy żadnym z wypieków tyle się nie uśmiałam co tym razem. Biszkopt upiekłam z mąki orkiszowej, ponieważ zwykła mąka wyszła, a w szafce znalazłam tylko dwa rodzaje mąki razowej, a także mąkę orkiszową i gryczaną. Biszkopt z mąki razowej? Hmmm
dolcevitainmykitchencukier – 300 g * budyń śmietankowy – 1 op * stopione, schłodzone masło – 150 g * brzoskwinie z puszki – 5-6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * galaretka brzoskwiniowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Wszystkie składniki siekamy, wyrabiamy, zawijamy w folię i chłodzimy ok. 20 minut. MASA: Białka ubijamy na pianę, brzoskwinie miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i miksując na wolnych(...)łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą galaretką – odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkopowiem wam, iż spotkałam się z całą gamą różorodnych warjacji. Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone, galaretek, mleka skondensowanego, owoców, sereka. Mówi się, iż ciasta bez pieczenia są szybsze, gdyż nie tracimy czasu na pieczenie właśnie. Coś w tym jest, wiem sama po sobie. Jestem ciekawa jak jest(...)lodówki do stężenia. Z lodówki wyjąć ciasto ze stężałą Masą 1. Na masę wylać tężejącą galaretkę z wiśniami. Galaretka ma być tężejąca ale płynna. Włożyć ciasto do lodówki do momentu stwardnienia galaretki. Kiedy galaretka wiśniowa jest już wystarczająco twarda, wylać na nią Masę 2. Masę 2 należy przygotować tak samo jak Masę 1. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i czekamy
mecookspołówki moreli piec w 200C około 40 minut i po upieczeniu dobrze wystudzić w trzech miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować do stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry(...)zastygnięciu teraz dodać galaretkę agrestową i do lodówki na koniec dodać galaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta, posypać czekoladą zmieloną ciasto ma jeden feler: SZYBKO SIĘ ZJADA .......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na pyszne, łatwe do zrobienia i pomysłowe ciasto arbuz. Idealne na letnie przyjęcia i spotkania przy kawie. Ciasto arbuz to szpinakowe ciasto z masą serkowo – śmietanową i galaretką, w moim wypadku jest to galaretka z owoców leśnych. Składniki: Ciasto: 170 g szpinaku mrożonego 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g maki pszennej(...)pieczenia. Ciasto bardzo dobrze wymieszac. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem, o średnicy 25 cm i wyrównać. Ciasto piec w gorącym piekarniku, w 180 st. C. przez około 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Kiedy ciasto się studzi przygotować masę serowa: śmietanę, cukier, wanilie i serek ubić na sztywna masę. Tak przygotowanym kremem posmarować równo ciasto. Na kremie
Pani M - kuchnia smakowitaprzesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. 8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Zaczniemy składać ciasto: 9. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć(...)ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki. Wierzch: 12. Galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 13. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki, patrz FILM i zalać je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą
Mała Cukierenkamąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Do dekoracji ciasta użyłam: 2 galaretki śmietanę kremówkę ok. 300 ml owoce; truskawki i borówki Przygotowanie: Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody) Wyłożyć(...)ciasto, ułożyć owoce i polać drugą rozpuszczoną, tężejącą galaretką ( również rozpuszczoną w szklane wody). Foremka miała 28 cm średnicy. Moje uwagi: Ciasto najlepiej upiec np. dziś, polać śmietaną z galaretką, a owoce i galaretkę na wierzch wylać kilka godzin przed spożyciem. Wg mnie przechowywanie tego
Proste PotrawyLetnie szaleństwo owoców trwa więc i ja wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Ostatnio zrobiłam eksperyment z krystaliczną galaretką, która od niedawna pokazała się na rynku. Jest fajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)żelatynę i chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką. Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujetemu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki(...)Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami
Bon Appetit MałgorzatyMasa kawowa: 200 ml śmietany 30%, 1 tabliczka białej czekolady, 200 g serka naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: czereśnie, galaretka wiśniowa WYKONANIE Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy(...)Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce
słodki bratekgalaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki czekolady deserowej • 0,5 galaretki cytrynowej • 1 łyżka śmietany • 7 dag masła • 0,5 szklanki wody Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej pozostałe składniki i zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć nim jej dno.Z resztek ciasta uformować(...)musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać w pozostałe puste kartki.Dowolnie udekorować. Ps.Kończę
Moje domowe kucharzenieupalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie(...)osuszyć - galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej - maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce - ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej
Smakołyki Berenikiwystygnięcia. Zimną lekko tężejącą galaretkę wylałam na ciasto. Ciasto schłodziłam w lodówce. Następnie zdjęłam obręcz i pokroiłam ciasto na kawałki. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis ze strony: Piankowy sernik na biszkopcie - PrzyslijPrzepis.pl . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki na zimno i inne ciasta w tym stylu, np.: sernik warzony (link(...)biszkoptach (link: Waniliowe Improwizacje: Śmietanowiec na biszkoptach ), czekoladowy sernik na zimno (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowy sernik na zimno ), serowe tiramisu (link: Waniliowe Improwizacje: Serowe tiramisu ), ciasto puszek z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto puszek z galaretką ), serniczek walentynkowy (link: Waniliowe Improwizacje: Serniczek walentynkowy ), sernik na zimno margaretka (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na zimno margaretka
Waniliowe Improwizacjezawiera bardzo mało kalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy ;)Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier(...)szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiDODATKOWO:* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g* galaretka arbuzowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę
Ostra na Słodko