drip cake wyjątkowo dobrze mi się pracuje. Tym razem przygotowałam tort , który w środku miał jedno przełożenie z kremu brzoskwiniowego, a drugi to krem jogurtowy z kawałkami galaretek. Lubię takie proste połączenia smakowe i dekoracje owocowe. Składniki na tort brzoskwiniowo- jogurtowy w stylu drip cake : Biszkopt: * 8 jajek w temperaturze pokojowej * 160 g mąki pszennej tortowej(...)końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej
Zrób to smacznieSłoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
KorniszonkiSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony
Luźna Kuchniadodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej(...)dół, bez termoobiegu, lub na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy) . Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Masa brzoskwiniowa: - 600g śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy
Smaczne ZdroweSernik zebra na zimno to pyszny deser z masy serowej , który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka
Zrób to smacznieDeser ten jest kojarzony raczej z latem i najczęściej jedzony w tym czasie (włączając w to Boże Narodzenie). Najwcześniejsze wspominki podobnego ciasta można znaleźć w Australii w 1906 roku: 'Pavlova' nie jest wymieniona, ale jest przepis na 'ciasto z kremem' ( cream cake ), o podobnej technice wykonania. Pierwszy przepis, który bardzo przypomina współczesny deser to ' Meringue with Fruit Filling ' z książki(...)roku ' Australian home cookery ' Emily Futter. Pierwszy znany przepis z imieniem 'Pavlova' pochodzi z Australii, z 1926 roku, z firmy Davis Gelatine z Sydnej, ale składa się z warstw galaretki, a nie z bezy i śmietany. Istnieje również teoria, że deser skomponował po raz pierwszy Bert Sachse w Hotelu Espanade w Perth, w zachodniej Australii, w 1935 roku. Przepis
Lejdi of the houseKruchutkie po upieczeniu, delikatnie miękną po przełożeniu wkładką konfiturową. Udane połączenie smaków słodkich wiśni i maślano - orzechowego ciasta z dodatkiem cynamonu. Ciasto nie kruszy się, nie lepi, jest bardzo wygodne w obróbce. Jako, że efekt atrakcyjny dla oczu i podniebienia, mogą posłużyć jako słodki poczęstunek do herbatki, ale również jako podarunek zapakowany w przeźroczystą folię, zdradzającą(...)Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na blacie oprószonym mąką i wycinamy ciasteczka. Ja wycinałam okrągłe, w połowie wycięłam dziurki małym kieliszkiem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach, około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Studzimy na kratce. Swoje ciasteczka sklejałam konfiturą wiśniową podgrzaną wcześniej z łyżką wiśniowej galaretki. Zapakowałam
Kronika Piekarnikaowoce z galaretką całkowicie stężały. Do osobnej miski wlać zimną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno. Trifle wyjąć z lodówki, pokryć bitą śmietaną i posypać prażonymi migdałami. Deser schłodzić w lodówce. Trifle z owocami leśnymi Warto wiedzieć robiąc trifle owocowe. W trifle wykorzystać można zarówno biszkopt jak i dowolne ciastka biszkoptowe . Jeśli sięgamy po ciasto biszkoptowe to powinno
MeCooks(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chyba nie muszę Was przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana konserwa smakuje najlepiej! Wprawdzie nie wygląda ona tak idealnie jak w sklepie, ale
Przepiski.plKto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory
Słodki Zakątekskładniki wystarczy na spód położyć tortownicy biszkopty potrzebny biały ser ok 750 g 2 małe lub jedna duża puszka owoców mango żelatyna 250 g śmietany 30
Moje WyrobyTOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 30. GRECKA TARTA DIONIZOSA! 31. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO
SMYKWKUCHNIwylepiamy ciastem foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut , serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki krem zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę
Słodkie zapomnienieuwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm DODATKI: 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie podłużnych
Dziś Ja gotujePrawdziwy pyszny sernik na zimno! Jest idealny nie tylko na ochłodę podczas letnich upałów ale wybornie smakuje również jesienią, kiedy za oknem słota :) Zapraszam do wypróbowania
Krokusowy DomSmakuje jak najlepszej jakości sernik a nikt nie zgadł z czego jest upieczony. No dobra dynia w końcu padła w składnikach i chia bo widoczne a
Moje Małe Czarowaniewylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy. Żelatynę namaczam w łyżce wody. Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko
wesoła kuchniabyć np.stare ciasto przeznaczone na bajaderkę, u mnie to był piernik) 150 g masła masa serowa : 500 g twarogu (ale nie serka z wiaderka!!!) 135 g białej czekolady 135 g jogurtu 1 laska waniliowa skórka z 1 cytryny 90 g cukru wierzch: 100 g białej czekolady 300 g śmietany 22% 120 g śmietany 36% dekoracja: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód
Bon appetit mon amiewczorajszego ciasta została mi połówka dużego granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację. Składniki na 5 sztuk: 125 ml śmietanki kremówki 125 ml mleka 40 g cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 granatu Połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut. Kasia upiekła Szarlotkę Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła Szarlotkę sypaną Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem
cookplNa weekend musi być coś słodkiego. Dostałam sporo brzoskwinek więc zrobiłam sernik brzoskwiniowy. Serniczek mocno brzoskwiniowy bo brzoskwinek w nim sporo. składniki: brzoskwiniowy mus 300 g
Monia miesza i gotujeCiasto nie jest słodkie i o wiele mniej kaloryczne niż wersje z tradycyjnym kremem. Biszkopt upiekłam z tego przepisu z tym, piekłam go w tortownicy. Masa truskawkowa: 2 serki Danio 1 duży jogurt o smaku kiwi ( ja uwielbiam ten z "Biedronki") 0,5 kg truskawek 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe
Słodka Kraina Wypiekówsuchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną
Atlas Smaków