ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:525/672)

SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 107

Sernik zebra na zimno to pyszny deser z masy serowej , który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka

Zrób to smacznie
Celebryci na słodko - Pavlova... 79

Deser ten jest kojarzony raczej z latem i najczęściej jedzony w tym czasie (włączając w to Boże Narodzenie). Najwcześniejsze wspominki podobnego ciasta można znaleźć w Australii w 1906 roku: 'Pavlova' nie jest wymieniona, ale jest przepis na 'ciasto z kremem' ( cream cake ), o podobnej technice wykonania. Pierwszy przepis, który bardzo przypomina współczesny deser to ' Meringue with Fruit Filling ' z książki(...)roku ' Australian home cookery ' Emily Futter. Pierwszy znany przepis z imieniem 'Pavlova' pochodzi z Australii, z 1926 roku, z firmy Davis Gelatine z Sydnej, ale składa się z warstw galaretki, a nie z bezy i śmietany.  Istnieje również teoria, że deser skomponował po raz pierwszy Bert Sachse w Hotelu Espanade w Perth, w zachodniej Australii, w 1935 roku. Przepis

Lejdi of the house
Ciasteczka orzechowe z konfiturą wiśniową 70

Kruchutkie po upieczeniu, delikatnie miękną po przełożeniu wkładką konfiturową.  Udane połączenie smaków słodkich wiśni  i maślano - orzechowego ciasta z dodatkiem cynamonu. Ciasto nie kruszy się, nie lepi, jest bardzo wygodne w obróbce. Jako, że efekt atrakcyjny dla oczu i podniebienia,  mogą posłużyć jako słodki poczęstunek do herbatki,  ale również jako podarunek zapakowany w przeźroczystą folię, zdradzającą(...)Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na blacie oprószonym mąką i wycinamy ciasteczka.  Ja wycinałam okrągłe, w połowie wycięłam dziurki małym kieliszkiem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w 180 stopniach, około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Studzimy na kratce. Swoje ciasteczka sklejałam konfiturą wiśniową  podgrzaną wcześniej z łyżką wiśniowej galaretki. Zapakowałam

Kronika Piekarnika
Trifle z owocami leśnymi 131

owoce z galaretką całkowicie stężały. Do osobnej miski wlać zimną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno. Trifle wyjąć z lodówki, pokryć bitą śmietaną i posypać prażonymi migdałami. Deser schłodzić w lodówce. Trifle z owocami leśnymi Warto wiedzieć robiąc trifle owocowe. W trifle wykorzystać można zarówno biszkopt jak i dowolne ciastka biszkoptowe . Jeśli sięgamy po ciasto biszkoptowe to powinno

MeCooks
Domowa Konserwa Myśliwska w Słoiku 1192

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chyba nie muszę Was przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana konserwa smakuje najlepiej! Wprawdzie nie wygląda ona tak idealnie jak w sklepie, ale

Przepiski.pl
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 130

Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory

Słodki Zakątek
Sernik z owocami mango-bez pieczenia 223

składniki wystarczy na spód położyć tortownicy biszkopty potrzebny biały ser ok 750 g 2 małe lub jedna duża puszka owoców mango żelatyna 250 g śmietany 30

Moje Wyroby
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 282

TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 30. GRECKA TARTA DIONIZOSA! 31. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO

SMYKWKUCHNI
TARTALETKI Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM 226

wylepiamy ciastem   foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować   masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut , serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki   krem zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę

Słodkie zapomnienie
Ciasto Cytrynowo - Pomarańczowe 108

uwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm DODATKI: 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie podłużnych

Dziś Ja gotuje
Sernik na zimno z borówkami 122

Prawdziwy pyszny sernik na zimno! Jest idealny nie tylko na ochłodę podczas letnich upałów ale wybornie smakuje również jesienią, kiedy za oknem słota :) Zapraszam do wypróbowania

Krokusowy Dom
Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej z chia 218

Smakuje jak najlepszej jakości sernik a nikt nie zgadł z czego jest upieczony. No dobra dynia w końcu padła w składnikach i chia bo widoczne a

Moje Małe Czarowanie
Fiołkowe gofry 192

wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy. Żelatynę namaczam w łyżce wody. Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko

wesoła kuchnia
Sernik z białą czekoladą i serduszkiem 124

być np.stare ciasto przeznaczone na bajaderkę, u mnie to był piernik) 150 g masła masa serowa : 500 g twarogu (ale nie serka z wiaderka!!!) 135 g białej czekolady 135 g jogurtu 1 laska waniliowa skórka z 1 cytryny 90 g cukru wierzch: 100 g białej czekolady 300 g śmietany 22% 120 g śmietany 36% dekoracja: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód

Bon appetit mon amie
cytrynowa panna cotta z granatem 142

wczorajszego ciasta została mi połówka dużego granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację. Składniki na 5 sztuk: 125 ml śmietanki kremówki 125 ml mleka 40 g cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 granatu Połowę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuska szarlotka 318

ciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut. Kasia upiekła  Szarlotkę Dorota upiekła  Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła  Szarlotkę sypaną Joanna upiekła  Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem

cookpl
Sernik mocno brzoskwiniowy 208

Na weekend musi być coś słodkiego. Dostałam sporo brzoskwinek więc zrobiłam sernik brzoskwiniowy. Serniczek mocno brzoskwiniowy bo brzoskwinek w nim sporo. składniki: brzoskwiniowy mus 300 g

Monia miesza i gotuje
Ciasto podwójnie truskawkowe 153

Ciasto nie jest słodkie i o wiele mniej kaloryczne niż wersje z tradycyjnym kremem.  Biszkopt upiekłam z  tego  przepisu  z tym, piekłam go w tortownicy. Masa truskawkowa: 2 serki Danio 1 duży jogurt o smaku kiwi ( ja uwielbiam ten z "Biedronki") 0,5 kg truskawek 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z malinami i borówkami 134

suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną

Atlas Smaków
Niby - leguminka truskawkowa. 165

Zimno. Brr... Pada. Wieje.Niebo spowite gruba warstwą chmur. Nie mam czasu.Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...?Truskawki. I coś słodkiego.Kolejny szybki, lekki i

W kuchni Karmel-itki
Torcik truskawkowy 144

Inna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :) Składniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 szklanki pokruszonych herbatników - 3 łyżki dżemu truskawkowego - 1,5

Zainspirowana w kuchni
Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym 151

śmietany Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Galaretka adwokatowa: 150 ml adwokatu 2-3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Średnica tortownicy(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy

PatiGotuje
Zimne nóżki 72

Zimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.  Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal

Cztery Fajery
Sok z jeżyn 176

Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub

Korniszonki
Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. 108

Krem patissiere : 500 ml mleka ziarenka z 1 laski wanilii 5 dużych żółtek 80 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki jasnej galaretki np. ananasowej + 1/4 szklanki wody lub miód nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki dowolne owoce dżem na spód babeczek np. z czarnej porzeczki lub wiśni Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy pokrojone(...)waniliową lub ziarenka wanilii, skórkę startą z cytryny. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i albo miksujemy albo zagniatamy składniki tak długo, aż powstanie nam kula. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Karbowane foremki lub foremki do mini tart smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Łaciata rolada Lime 105

ciepłe ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu) Odstawiamy na około 1 godz.  Nasączenie: 200 ml przegotowanej wody 4 łyżeczki soku z limonki Limmi 2 łyżki cukru Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 200 g masła Na mleku z cukrem gotujemy budyń ( będzie gęsty). Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa

Domowe ciasta
Delikatne Ciasto Wiśniowo - Ananasowe 91

zawsze ciasta śmietanowe, jogurtowe, coś z owocami... Więc na długie wieczory - pojawił się on !! :) Pyszny  bez pieczenia, robi się go bardzo szybko... i tak też szybko znika :) Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI NA MASĘ WIŚNIOWĄ: 2 galaretki wiśniowe

Dziś Ja gotuje
Ciasto przekładane bez pieczenia 222

ciasto gotowe po godzinie   +- ½ godziny na schłodzenie. Mimo , że ciacho be pieczenia- to rabarbar robi tutaj niesamowitą „robotę”. Jest szybko . słodko , ładnie i bez piekarnika. No bo uff- jak ( jeszcze) gorąco 😉   Składniki podstawowe :   2 opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki

Domowe ciasta
BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ 101

postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję! Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT(...)szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką

Ostra na Słodko
BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ 338

postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję! Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT(...)szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką

Ostra na Słodko
Ciasto biszkoptowe z owocami 107

powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście, wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help! Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki gorącej wody 125 g cukru 50 g mąki 50 g mąki z tapioki 5 g proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru 3 łyżki nasion chia 100 g truskawek Pozostałe: 2 galaretki przezroczyste

R'n'G Kitchen
Ciasto Wenus 317

Ciasto Wenus to wyjątkowo puszysty i delikatny w smaku sernik, udekorowany słodziutkim dżemem wiśniowym i aromatycznym prażonym kokosem. Niebiański i delikatny jak chmurka. Rewelacyjny! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 g sera białego z wiaderka 450 g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 2 galaretki cytrynowe

Krokusowy Dom
TARTA Z JABŁKAMI, krok po kroku! 323

cieście, jak na zdjęciu. Obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem i polewamy syropem klonowym. Im kwaśniejsze jabłka tym dodaj więcej cukru. Ja użyłam dwóch łyżek cukru pudru. TARTĘ z jabłkami wstawiamy do piekarnika, na środek. czas pieczenia u mnie 1 godzina i 15 minut. Temp. 175 stopni C. Pierwsze 50 minut dół piekarnika. Reszta czasu dół + góra.   GALARETKA NA TARTĘ

SMYKWKUCHNI
Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia) 142

dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne) masa: - 1 serek biały naturalny 125 gram - 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: - czerwone

Wielopokoleniowo
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 173

ciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka

Kuchnia u Bietki
Pyszne pierogi z białym serem, na słodko 144

chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi. Ale czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka. Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich

Smaczna Pyza
Słodka pokusa 282

wyżej. Ciasto kokosowe: 5 białek 15 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać.  2. Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 2 zielone galaretki

Apetyczna babeczka
Ciasto jabłkowo - budyniowe 417

Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka  3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Masa jabłkowa: jabłka prażone galaretka ( u mnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z truskawkami 166

ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :) Składniki : Biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe

charlotte gotuje