ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:377/672)

OWOCE JESIENI 60

Składniki: Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka  Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki(...)owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku). Ciasto :   mąkę z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Kora orzechowa 198

spotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto:100 g orzechów włoskich siekanych100 g orzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka

Świat Ciasta
Kremowy sernik z musem pomarańczowym 119

Kremowy sernik z musem pomarańczowym Iście świąteczne ciasto. Lekki i delikatny sernik z pysznym musem z pomarańczy. Palce lizać!     Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Do galaretki przekładamy pomarańcza i wszystko razem blendujemy na gładki mus *** *** Mus odkładamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylewamy go równomiernie na sernik. Całość wkładamy do lodówki *** *** Po około 2 godzinach ciasto możemy pokroić i dowolnie udekorować *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA

Blog z Apetytem
Malinowe ciasto na zimno 134

malinami. Jeśli macie mus malinowy (przetarte maliny) np. po zrobieniu syropu malinowego- zróbcie to ciasto. Najlepsze na herbatnikach Petit Beurre od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 1 op herbatników petit beurre (54g) od Cukry Nyskie 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g musu malinowego 2 galaretki cytrynowe (na 500 ml każda) 300 ml gorącej wody oraz: keksówka 10x20 cm Przygotowanie: Galaretki(...)miski wkładamy serek i chwilę miksujemy. Potem dokładamy mus malinowy i miksujemy razem do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. Na górze ciasta układamy pozostałe herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 165

stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sernik z jagodami na zimno 224

Sernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato

https:KKuchniaMniam
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. 148

mocnej, esencjonalnej kawy. Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze.  Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
DYNIOWE BABECZKI Z GALARETKĄ DYNIOWĄ I DYNIOWYM KREMEM 128

Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy  - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką  gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam  nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki  dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody gdy ostygnie mieszam

Upiecz sobie babeczkę
Kilimandżaro Siostry Anastazji 208

przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :)      Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek  3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek  2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka(...)proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę  cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka

Sama słodycz i szczypta chili
Śliwkowo-budyniowa poezja 159

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)Resztę odcinamy. 2.        Śliwki pestkujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. 3.        Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy

VioletoweKucharzenie
Przekładaniec świąteczny 161

ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady(...)grubym dnem, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 131

letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna(...)letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna

Pogotujmy.pl
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 177

Czerwone nie specjalnie lubiłam, zresztą teraz też nie jem ich na surowo. Ale kompot lub galaretka z nich to już inna sprawa;) Natomiast czarne zajadałam całymi garściami, więc wcale się nie dziwię, że napełnienie wiadra trwało całą wieczność. Z tamtych czasów pamiętam pyszne ciasta z porzeczkami, które piekła ciocia. Ten zapach niósł się po całej okolicy, a my co chwila(...)smakowało. I to jak! I jeszcze pamiętam mój dziecięcy zachwyt nad galaretką, którą się stawał sok wymieszany z cukrem i wlany do słoików. Dziś wiem, że to sprawka pektyn, a nie żadne czary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą podrosnąć. Ale w zupełności wystarczyło, by upiec

Obiad gotowy
Ciasto z jeżynami i jagodami 141

Jeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni.  Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne! To bardzo dobre ciasto na domowe imprezy. Składniki na blaszkę ok. 30 x 25 cm: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki 500 ml śmietanki kremówki(...)kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do zamrażarki (aby lekko stężała, ale była jeszcze płynna ... trzeba

Alutka-Gotuje