Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki(...)owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku). Ciasto : mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościspotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto:100 g orzechów włoskich siekanych100 g orzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka
Świat CiastaKremowy sernik z musem pomarańczowym Iście świąteczne ciasto. Lekki i delikatny sernik z pysznym musem z pomarańczy. Palce lizać! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Do galaretki przekładamy pomarańcza i wszystko razem blendujemy na gładki mus *** *** Mus odkładamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylewamy go równomiernie na sernik. Całość wkładamy do lodówki *** *** Po około 2 godzinach ciasto możemy pokroić i dowolnie udekorować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA
Blog z Apetytemmalinami. Jeśli macie mus malinowy (przetarte maliny) np. po zrobieniu syropu malinowego- zróbcie to ciasto. Najlepsze na herbatnikach Petit Beurre od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 1 op herbatników petit beurre (54g) od Cukry Nyskie 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g musu malinowego 2 galaretki cytrynowe (na 500 ml każda) 300 ml gorącej wody oraz: keksówka 10x20 cm Przygotowanie: Galaretki(...)miski wkładamy serek i chwilę miksujemy. Potem dokładamy mus malinowy i miksujemy razem do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. Na górze ciasta układamy pozostałe herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarnestwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato
https:KKuchniaMniammocnej, esencjonalnej kawy. Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze. Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyPuszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody gdy ostygnie mieszam
Upiecz sobie babeczkęprzepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :) Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka(...)proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka
Sama słodycz i szczypta chiliSłodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)Resztę odcinamy. 2. Śliwki pestkujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. 3. Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy
VioletoweKucharzenieładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady(...)grubym dnem, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy
Bajeczna Kuchnialetni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna(...)letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna
Pogotujmy.plCzerwone nie specjalnie lubiłam, zresztą teraz też nie jem ich na surowo. Ale kompot lub galaretka z nich to już inna sprawa;) Natomiast czarne zajadałam całymi garściami, więc wcale się nie dziwię, że napełnienie wiadra trwało całą wieczność. Z tamtych czasów pamiętam pyszne ciasta z porzeczkami, które piekła ciocia. Ten zapach niósł się po całej okolicy, a my co chwila(...)smakowało. I to jak! I jeszcze pamiętam mój dziecięcy zachwyt nad galaretką, którą się stawał sok wymieszany z cukrem i wlany do słoików. Dziś wiem, że to sprawka pektyn, a nie żadne czary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą podrosnąć. Ale w zupełności wystarczyło, by upiec
Obiad gotowyJeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni. Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne! To bardzo dobre ciasto na domowe imprezy. Składniki na blaszkę ok. 30 x 25 cm: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki 500 ml śmietanki kremówki(...)kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do zamrażarki (aby lekko stężała, ale była jeszcze płynna ... trzeba
Alutka-Gotuje