ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:370/672)

Piernik z musem ze świeżych pomarańczy 160

mleka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus z pomarańczy: 500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo: płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać(...)zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać. 3. Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Wierzch ciasta i polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z jabłkami i ze śmietaną 210

sezonie jabłkowym nie może u nas zabraknąć tego ciasta! To było jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam i tak już u nas zostało:)) Zawsze jesienią je piekę. Wtedy tez smakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;))  Biszkopt: 4 jajka(...)smażyć na małym ogniu przez około 8 minut.  Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku.  Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić. Masa śmietanowa: 250g masła lub margaryny,  3/4 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,   szklanka kwaśnej śmietany 18%,  2 łyżki

Z miłości do słodkości
Tarta z kiwi 154

łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany Krem: 500 ml wody 1 kisiel cytrynowy z cukrem 1 galaretka o smaku kiwi 100 g masła Dodatkowo: 1 kiwi 100 ml zimnej kremówki  1 łyżeczka płaska cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia . Włożyć do 1 godzinę do lodówki

Ala piecze i gotuje
Śnieżny puch 353

Fotografie tego ciasta kusząco puszczały do mnie oko na facebooku od jakiegoś czasu, ale jakoś mimo wszystko było mi nie po drodze, by wypróbować przepis. Teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle smaczne, a jeszcze szybsze do wykonania idealne na letnie dni. Ponieważ lato nas jeszcze rozpieszcza i nie ustępuje pola jesieni może również się skusicie? :) Składniki(...)śmietanki 30% 500 g. sera twarogowego (u mnie kremowy President) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie tortownicy (użyłam tej o średnicy 26 cm, przez co ciasto wyszło dość niskie, ale bardziej podzielne ;)) układamy równą warstwą herbatniki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy

Cynamonowe szczęście
Fiona – ciasto 76

dodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru.  Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam.  Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut.  Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji malinowych(...)opakowaniu.  Wykorzystałam również te pół opakowania galaretki, co mi pozostało po dodaniu do masy śmietanowej.  Tu się muszę przyznać do klęski. Galaretka wypłynęła mi bokami….Także warto masą śmietanową zabezpieczyć dobrze szczeliny pomiędzy ciastem a blaszką.  Ciasto wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia było gotowe do jedzenia.  Fajny pomysł na przyjęcia dla dzieci

Pieprzyć z Fantazją
Fiona - ciasto 132

dodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru.  Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam.  Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut.  Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji malinowych(...)opakowaniu.  Wykorzystałam również te pół opakowania galaretki, co mi pozostało po dodaniu do masy śmietanowej.  Tu się muszę przyznać do klęski. Galaretka wypłynęła mi bokami....Także warto masą śmietanową zabezpieczyć dobrze szczeliny pomiędzy ciastem a blaszką.  Ciasto wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia było gotowe do jedzenia.  Fajny pomysł na przyjęcia dla dzieci

Pieprzyć z Fantazją
SERNIK NA ZIMNO 217

jajka    0,5  szklanki cukru    0,5 szklanki mąki pszennej    łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa 1 kg sera 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 2,5 łyżki żelatyny 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru pudru 150 g śmietanki 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia. Masa serowa Żelatynę zalać zimną wodą

RAROSSA
Ciasto cytrynowy puszek 268

wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 2 galaretki cytynowe 500 ml wrzącej wody Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników) ciemne kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien(...)krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być. Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj ). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej

Słodkie okruszki
ciasto śnieżny puch 247

masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych wykonanie: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku, odstawiam do ostygnięcia. Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica(...)już sztywna zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt grecki oraz lekko tężejącą lecz jeszcze płynną galaretkę. Masę wylewam na biszkopt. Wstawiam do lodówki. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cukier i wiórki kokosowe. Podsmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając. Ostudzoną posypką dekoruję stężone ciasto

babka w formie
Cytrynowa szachownica 466

szklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym(...)żelatynę. masa budyniowa Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny.  Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz

kgwjanczewo
Sernik z musem mandarynkowym 166

białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć(...)cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Pianka na biszkoptach – ptasie mleczko 146

kawałków Przygotowanie 1 godz.  Chłodzenie 3 godz.  Kalorie 260 kcal Placek na biszkoptach bez pieczenia, z galaretką z musem owocowym i pianką brzoskwiniową – ptasim mleczkiem. Składniki: 200 g biszkoptów z cukrową skorupką lady fingers 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe 500 ml wrzącej wody 300 ml schłodzonej śmietanki deserowej 30 % 200 g truskawek(...)rozpuść w niej 2 pomarańczowe galaretki. Odstaw na bok do schłodzenia i zagęszczenia konsystencji. Brzoskwinie z puszki odsącz z nadmiaru syropu, pokrój je w kosteczkę. Schłodzone galaretki wymieszaj z zimną śmietanką deserową i pokrojonymi brzoskwiniami. Powstałe ptasie mleczko wylej jako kolejną warstwę placka, po czym ponownie wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Uwagi: Gotowe ciasto udekoruj świeżymi owocami lata: porzeczkami

ProstePesto.pl
Straciatella miętowa 160

około 250 ml przegotowanej wody Nasącz biszkopt ponczem. Wyłóż masę miętową z czekoladą a na wierzch biszkopty nasączone kawą od spodu. Następnie masę z galaretką. Dekorujemy startą czekoladą i wkładamy na noc do lodówki, bo ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
sękacz jabłkowy z orzechami 173

jabłek 2 jasne galaretki wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Gotową jeszcze ciepłą masą przekładamy blaty ciasta. składniki na masę orzechową: 200 g orzechów włoskich 150 g masła 180 g cukru 3 łyżki miodu wykonanie: Orzechy grubo siekamy. Wszystkie składniki mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto japońskie 174

Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 galaretka wiśniowa +100ml wody   Składniki na masę serową: 1kg sera mielonego 40g żelatyny 500ml śmietanki 30% 250g cukru     *** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy i również studzimy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia(...)Następnie odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy sok z mąką i jeszcze przez chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i wlewamy do garnka z wiśniami, dokładnie mieszamy ale już nie gotujemy. Całość odkładamy do lekkiego stężenia *** *** W tym czasie przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy

Blog z Apetytem