szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka 1 całe jajko 60g cukru ziarenka
Walijskie PichcenieCześć! Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników(...)zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Notatki: * można użyć galaretek o dowolnym smaku i dowolnych owoców *miałam 3 jogurty każdy po 330 ml Smacznego! Lidka Artykuł Ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia na czekoladowym spodzie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa ) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy(...)odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia ciasta. 4. Podanie: Ciasto kroimy na kawałki, dekorujemy czekoladą startą na tarce i cukrową posypką. Podajemy
Izabelawkuchnifaszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa(...)karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem
Kulinarne przygody GatityCzas na coś słodkiego! Będzie to szybki i zarazem bardzo prosty placek z serkiem waniliowym. Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo Placek z serkiem waniliowym Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru(...)serek waniliowy. Dokładnie mieszamy. Później dodajemy zimną i lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Tężejącą masę wykładamy na przecięty biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem. Teraz zajmujemy się polewą. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia. Na koniec polewamy ciasto gęstniejącą polewą i zostawiamy do stężenia. Smacznego Artykuł Placek
PatiGotujezamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników(...)dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany. Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy. Zmiksowane owoce dodajemy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i wsypujemy galaretki. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli mus nie jest słodki możemy
Pan i Pani Smith w kuchnidnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta dodatkowo udekorowałam roztopioną czekoladą. Tak jak pisałam na wstępie, sernik można zrobić z podwójnej lub potrójnej ilości składników w większej formie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam
Waniliowe Improwizacjeopakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary(...)Biszkopt jasny: Białka ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń
Tradycyjna kuchnia Kasiwcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru - 6 limonek - 1 cytryna - 4,5 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki agrestowe - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Limonki myję i wyciskam(...)Studzę, ciągle mieszając. Wlewam powoli do masy serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty. SMACZNEGO
WielopokoleniowoZastanawiałam się czy dodać ten przepis, bo mnie to ciasto nie zachwyciło, dla mnie trochę bezpłciowe, za to mój mąż mnie zadziwił bo powiedział, że mu bardzo smakuje. Ciasto bardzo delikatne, lekkie, mało słodkie, mąż powiedział że do kawki idealne, przekonał mnie, więc je dodałam. Dzień wcześniej warto przygotować galaretki w kształcie serca (szczegóły poniżej). [:Listonic] Składniki na roladę(...)grzałka góra-dół. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika. W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, ciasto odwrócić, tak aby wzór był niewidoczny, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę
moj przepis naZastanawiałam się czy dodać ten przepis, bo mnie to ciasto nie zachwyciło, dla mnie trochę bezpłciowe, za to mój mąż mnie zadziwił bo powiedział, że mu bardzo smakuje. Ciasto bardzo delikatne, lekkie, mało słodkie, mąż powiedział że do kawki idealne, przekonał mnie, więc je dodałam. Dzień wcześniej warto przygotować galaretki w kształcie serca (szczegóły poniżej). [:Listonic] Składniki na roladę(...)grzałka góra-dół. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika. W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, ciasto odwrócić, tak aby wzór był niewidoczny, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę
moj przepis naciasto nie zachwyciło, dla mnie trochę bezpłciowe, za to mój mąż mnie zadziwił bo powiedział, że mu bardzo smakuje. Ciasto bardzo delikatne, lekkie, mało słodkie, mąż powiedział że do kawki idealne, przekonał mnie, więc je dodałam. Dzień wcześniej warto przygotować galaretki w kształcie serca (szczegóły poniżej). listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='5 jajek w temp. pokojowej(...)pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, ciasto odwrócić, tak aby wzór był niewidoczny, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę, wzdłuż dłuższego boki, boki ręcznika podłożyć pod spód, tak aby rolada krańce rolady nam się nie przesuszyły. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Galaretki w kształcie serca: Można przygotować na trzy sposoby: 1) ja wykorzystałam foremki do robienia czekoladek
moj przepis naoczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić(...)nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. 3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą
Kuchnia w czekoladziebrzoskwiniowy (280 g) galaretka brzoskwiniowa 200 ml kremówka 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy(...)powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę
Ala piecze i gotuje