ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt przekładany owocami z galaretką), że biszkopt to, tamto, siamto. No tak, ale dopóki sama się nie przekonam, na własnej skórze to różnego rodzaju porady są nic nie warte. Ot suche uwagi. W sobotni wieczór ukręciłam
Szybko Tanio Smacznieżelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmacznie i zapewniam, że tak właśnie jest ;) Ostatnio pisałam, że sezon na rabarbar uważam za otwarty, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was dzisiaj na kolejne pyszne ciasto z użyciem tego warzywa. Korzystajmy, póki jest! Polecam :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Biszkopt: 5 jajek w temperaturze pokojowej 180 g cukru(...)minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić na bok. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Truskawki
Nastoletnie Wypiekanieskrobią kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny. Rozsmarowałam na podpieczonym orzechowym spodzie i rozłożyłam resztę malin. Upiekłam i ostudziłam. Ponieważ rant ciasta kruchego był wyższy niż nadzienie malinowe, zdecydowałam, że uzupełnię je bitą śmietaną, którą połączyłam z malinową galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam
Moja Delicjaktóre wiążą z nim swoje smaki dzieciństwa. Po prostu sernik niewymagający pieczenia w sympatycznej odsłonie. To co pieczemy ...yyy chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw(...)środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową 11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt 12. Wsadź do lodówki na godzinę. Zrób polewę: I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier. II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj. III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto. IV Udekoruj. Tutaj: wersja robocza domku
U Fiolkiwiedziałam i tak, czego można się spodziewać. Jak dla mnie to idealny farsz do naleśników czy opcja na przekładanie ciasta. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz . A sekretem tego dżemu jest dodatek cytryny – skórki i soku i galaretki cytrynowej. Są przepisy na dżem bez dodatku galaretki, ale pozostawię ich testowanie na kolejne lata. W tym roku z racji zaawansowanej ciąży(...)cukinii zrobi się miazga (ok 2h) Dodajemy galaretki, skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty sok. Dusimy jeszcze ok 30 min. Przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy wieczkiem do dołu. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-cukinii-dzem-cukiniowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z cukinii, dżem cukiniowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuktóre wiążą z nim swoje smaki dzieciństwa. Po prostu sernik niewymagający pieczenia w sympatycznej odsłonie. To co pieczemy ...yyy chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw(...)środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową 11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt 12. Wsadź do lodówki na godzinę. Zrób polewę: I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier. II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj. III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto. IV Udekoruj. Tutaj: wersja robocza domku
Fiolka w kuchnijabłek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Pianka jagodowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z jagód 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Powstałe ciasto umieścić w blaszce(...)minut w lodówce. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 190 st.C około 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon oraz odrobinę wody. Dusić do rozpadnięcia się jabłek. Do gorącego musu jabłkowego wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia
Nastoletnie WypiekanieJeszcze w ogródku mam swoje malinki, więc postanowiłam zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto możemy przygotować również z innymi owocami(...)Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej. Dokładnie zmiksować. Dno tortownicy (27 cm) wyłożyć warstwą herbatników, na herbatniki wylać mniejszą porcję masy serowej, odstawić do lodówki do stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta
Kuchnia Danusibyła grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami) Przygotowanie: 1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem(...)powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche. 8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę, aby nie spłynęła na boki musi być już dosyć sztywna. 9. Wstaw na kilka godzin do lodówki
Kraina Tysiąca SmakówMałe co nieco. Składniki: 3 galaretki: pomarańczowa, wiśniowa, agrestowa (lub kiwi) 660 ml śmietany kremówki gotowe płaty wafli tortowych cukier waniliowy Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w
Olcia gotuje!Truskawkowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia jest idealne na upalne lato i inne pory roku, smakuje tak jak wygląda. Artykuł Ciasto truskawkowo – czekoladowe pochodzi z serwisu
Pieprzyć z FantazjąPanujące od kilku dni upały zniechęcają do długiego przesiadywania w kuchni. W taką pogodę sprawdzą się chłodniki oraz wszelkiego rodzaju ciasta na zimno. Najlepsze są te z owocami sezonowymi, u nas tym razem prosty sernik na zimno z galaretką z truskawek . Nie ma nic przyjemniejszego po powrocie z pracy jak porcja pysznego sernika na zimno z serków homogenizowanych z truskawkową
niecodziennikparymusującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik