ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:209/386)

Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 115

dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki

kulinarnyJa
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 106

dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki

kulinarnyJa
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 133

dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki

kulinarnyJa
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 415

żytnim) - 30g soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - 500g ziaren słonecznika - 150g ziaren dyni - 100g ziaren siemienia lnianego - ok.700ml wody źródlanej (lub filtrowanej) Dodatkowo: Ziarna do posypania chlebów: -pestki dyni, siemię lniane, słonecznik i czarnuszka (nie trzeba) Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól, obydwa zakwasy i ok.0,5l wody i mieszać na niskich obrotach, potem przełączyć na szybkie(...)wchłoną. Ciasto przekładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych bardzo delikatnie olejem lub oliwą (gdy używamy form metalowych, muszą być dokładnie wysmarowane olejem i wysypane otrębami lub mąką). Ubijamy masę łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było po upieczeniu pustych miejsc) dokładnie miejsce przy miejscu. Następnie wygładzamy i obsypujemy ziarnami. U mnie ziarnami dyni, słonecznika i siemienia lnianego

Smaczne Zdrowe
Kopytka dyniowe z masełkiem. 134

wykonania :    Z iemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy, aby wystygły. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do momentu, aż dynia będzie miękka. Patyczkiem lub widelcem możemy sprawdzić czy jest już miękka. Ugotowaną dynię odcedzamy i odstawiamy na sitku, aby wystygła. W tym czasie przygotowujemy jajka, czosnek i mąkę(...)mieszamy ciasto łyżką , od czasu do czasu dodając kolejną porcję mąki. Końcowe wyrabianie ciasta dokonujemy na stolnicy. Wysypujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką , wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Gdyby ciasto się kleiło podsypujemy je mąką. Następnie odkrawamy kawałek ciasta i formujemy wałek o średnicy około 1 i 1/2 - 2 cm. Podczas formowania wałka pamiętajmy o podsypywaniu mąką, bo ciasto lubi

Przepisy i porady kulinarne
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 243

sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami   tażin z kurczaka z pomidorami(...)podstawie przepisu z  culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania: 3 godz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto dyniowe 107

Dzisiaj przepis na szybki obiad. Risotto dyniowe, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Szybki przepis na bezmięsny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto dyniowe Składniki 300

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet warzywny 136

Macie dość mięs i wędlin, które zawsze jednakowo smakują? Jeśli tak , to zapraszam na inny niż tradycyjny, pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu pasztet warzywny. (adsbygoogle

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa krem z dyni z grzankami 142

Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj kojarzy nam się z jesienią, wtedy właśnie najczęściej ją gotujemy, ale również zimą smakuje pysznie. Jest bardzo rozgrzewająca i prosta

To co lubię - gotuję i polecam
kompot z korbola vel dyni 174

[Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: ok. 1000 g miąższu korbola (dyni), ja użyłam dyni muscat 2-3 jabłka 6 goździków 2-3 szczypty cynamonu

Domowy Smak Jedzenia
zupa dyniowa z suszonymi grzybami 138

składniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera

Domowy Smak Jedzenia
Curry z kurczakiem, dynią i papryką 175

Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem , dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni

Oryginalny smak
mus jabłkowo dyniowy 188

składniki: 800 g dyni, obranej 1800 g jabłek 200 g cukru 100 ml soku z pomarańczy opcjonalnie: 1 łyżeczka świeżo startego imbiru ziarenka z 1 laski

Domowy Smak Jedzenia
powidła z dyni 204

składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania