ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:122/386)

Serniko-brownie z dynią, pomarańczą i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 101

tylko w naszej kuchni. Pogoda zmienia się co chwilę ale nam apetyt zatrzymał się na korzennych i jesiennych smakach. Dlatego serniko-brownie z dynią i nutą pomarańczy idealnie wpasowało się w nasze zachcianki. Ciasto pod spodem jest słodkie, kakaowe, daktylowe i wilgotne a masa zastępująca sernik jest delikatna, nieco cytrusowa a mąka kokosowa sprawia wrażenie „grudek” sera . Całość wieńczą pięknie(...)większości błonek i pestek. 5.Kaszę, pomarańczę i skórkę oraz dynie zmiksować na gładką masę. Dodać indywidualną ilość ksylitolu oraz mąkę kokosową w zależności od tego jak bardzo krem po zmiksowaniu jest zwarty. Nie może być zbity oraz suchy, ponieważ podczas pieczenia wyparuje z niego jeszcze część wody. CIASTO DAKTYLOWE 6. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle

Candy Pandas
Puree z dyni 107

Dynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele(...)pieczemy ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dynię wyjmujemy (np. łyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność do momentu upieczenia całej partii dyni. Dynię odstawiamy do przestudzenia, a następnie blendujemy na gładkie puree. Przekładamy do słoików (zostawiając od góry ok. 2 cm wolnej przestrzeni), zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy

MyCookBook.pl
Bułki grahamki z dynią 129

Szybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki. Bułki grahamki z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb Bezglutenowy 164

Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku

IzaGotuje
Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów 166

zwykłą dynią piżmową. Wydrążam, dzielę, obieram, kroję… W informatyce jest coś takiego jak dziel i zwyciężaj…tak jest z dynią. Całą na raz ciężko przerobić na dania, dlatego pure, które można zamrażać i cieszyć się ciastem, pierogami czy choćby zupą dyniową w zimie, jest niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem. W Stanach pure dyniowe dostępne jest w sklepach, w puszce(...)smaku. Jeśli pasta jest za sucha, dodajemy więcej zalewy z pomidorów. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-pieczonej-dyni-papryki-czosnku-suszonych-pomidorow/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sernik dyniowy 68

dynia może być przechowywana przez kilka miesięcy i dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem nawet w środku zimy, na przykład w postaci dyniowego sernika. Ciasto to wymaga nieco przygotować - wcześniej trzeba upiec dynię - więc zdecydowanie nie nadaje się "na ostatnią chwilę". Warto jednak poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie by przez kilka dni cieszyć się pysznym smakiem

Milion Smaków
Pizza pełnoziarnista z kwiatami dyni 140

Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu  Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych(...)cukier do smaku Dodatkowo użyłam: 100g tartej mozzarelli kwiaty dyni Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Może to potrwać nawet parę minut. Na początku ciasto może się

wysmienity
Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 226

oliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę(...)Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu przecedzić :) Upieczoną dynię wydrążamy łyżką i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z kurkumy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy po trochę farszu i zaklejamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni, pieczemy

Szkrab Je Sam
Na Festiwal Dyni kopytka. 201

niej coś innego. Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy(...)pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem

Przysmaki Karolki
Najprostszy chleb bezglutenowy... 210

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem

Domowa Cookierenka Agi
Dyniowe racuchy na słodko 122

małe kawałki i prószyć cukrem, a drugą połowę zblendować na purre. W misce umieścić mąkę, jajko, olej, mleko, proszek do pieczenia i purre z dyni. Doprawić według uznania cynamonem i imbirem. Całość zmiksować. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe. W razie czego można dodać trochę mąki lub mleka. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i całość wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej

Zielona Kuchnia
Puree z dyni 150

roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików.  Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Czerwona Porzeczka
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 124

mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 140

mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
Krakersy z tahiny z ziarnami 60

słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki soli 50 ml zimnej wody Wykonanie Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem

Tajemnice Smaku