się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić na ósemki i ułożyć
kuchnia doskiSernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka puree z dyni budyń waniliowy 1,2 łyżeczki cynamonu Polewa: 50 gram serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy
Bajeczna KuchniaJesień, czyli nasza ulubiona pora roku, piękne kolory, najlepsze jabłka w roku no i dynie. Pełno dyń! Policzyłem i oficjalnie dynia jest najbardziej popularnym warzywem na blogu. Przepisów jest mnóstwo dlatego dzisiaj podsumowanie tych najbardziej popularnych i lubianych. 1. Numer 1 to „ Ciasto dyniowe ” Prosty przepis, a możemy go tak odmienić, że będzie smakowało każdemu(...)zupę dyniową. 6. Dyniowe latte , przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać. Pachnąca dynia i czekolada… Klasyk. W przyszłym roku to będzie numer 1. 8. I ostatni przepis to ciastka dyniowe z kokosem, nawet jest krótki film
PaleoLifeAksamitny mus z dyni i gruszek wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych “Jarzynovy ferment” w Łowyniu pierwsze śniadanie
Tajemnice Smakumiąższem. Uwielbiam dynię za jej szerokie zastosowanie w kuchni, można z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych rzeczy - od najprostszej owsianki, po dyniowe kopytka, placuszki czy ciasta. Wy też korzystajcie z sezonu i lećcie po dynię! SKŁADNIKI/ 2 PORCJE: jedna miseczka owsianki (bez dodatków) dostarcza średnio: 388 kalorii / 13 g białka / 14 g tłuszczu / 54 g węglowodanów / 7 g błonnika płatki
Kuchnia Ellienasza ulubiona pora roku, piękne kolory, najlepsze jabłka w roku no i dynie. Pełno dyń! Policzyłem i oficjalnie dynia jest najbardziej popularnym warzywem na blogu. Przepisów jest mnóstwo dlatego dzisiaj podsumowanie tych najbardziej popularnych i lubianych. 1. Numer 1 to „ Ciasto dyniowe ” Prosty przepis, a możemy go tak odmienić, że będzie smakowało każdemu! 2. Na kolejnym miejscu(...)przepis na zupę dyniową. 6. Dyniowe latte, przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać. Pachnąca dynia i czekolada… Klasyk. W przyszłym roku to będzie numer 1. 8. I ostatni przepis to ciastka dyniowe z kokosem, nawet jest krótki film
PaleoLifeDynia - królowa jesiennego stołu. Uniwersalne warzywo, z którego przygotujemy ciasto, zupę, kluski, placki ... Podstawą dla niektórych z nich jest puree. Można kupić w sklepie gotowe, ale co domowe to domowe ;) Składniki: dynia Hokkaido, Przygotowanie: Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki/plastry. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego
Lena Gotujebardzo smaczne zaraz po ugotowaniu, ale również następnego dnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto 250 g mąki pszennej ok. 130 ml wrzątku pół łyżeczki soli Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić (nie podsmażać(...)Bryndzę i dynię rozgnieść widelcem i mieszać do połączenia. Natkę pietruszki i listki selera rozdrobnić. Dodać do sera z dynią. Do farszu dodać zeszkloną cebulę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans
Weekendy w domu i ogrodziezniechęcajcie się, czytając składniki. Spokojnie zamiast musu, możecie dodać świeżą dynię. Zmiksujcie koktajl porządniej i też będzie ok. Ile tej świeżej dyni? Ja wiem… z 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę? Powinno być dobrze. Parę dni temu zauważyłam, że część dyni, które stały sobie u nas w domu na widoku, zaczęły nieciekawie wyglądać. Postanowiłam je upiec i zblendować. Część(...)wykorzystałam do babeczek, które zażyczyła sobie moja córka, część wykorzystałam do koktajli właśnie. Jeżeli macie wielką dynię i wyjdzie Wam tego musu od groma, możecie upiec ciasto , zrobić pankejki , owsiankę , racuchy . Możecie go też zamrozić, po prostu. W ogóle gdybym teraz miała gdzieś kupić dynię w sklepie, nie uwierzyłabym że jest zeszłoroczna, jeszcze sezonowa. Pomyślałabym, że pewnie rosła gdzieś
Kardamonovyzniechęcajcie się, czytając składniki. Spokojnie zamiast musu, możecie dodać świeżą dynię. Zmiksujcie koktajl porządniej i też będzie ok. Ile tej świeżej dyni? Ja wiem… z 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę? Powinno być dobrze. Parę dni temu zauważyłam, że część dyni, które stały sobie u nas w domu na widoku, zaczęły nieciekawie wyglądać. Postanowiłam je upiec i zblendować. Część(...)wykorzystałam do babeczek, które zażyczyła sobie moja córka, część wykorzystałam do koktajli właśnie. Jeżeli macie wielką dynię i wyjdzie Wam tego musu od groma, możecie upiec ciasto , zrobić pankejki , owsiankę , racuchy . Możecie go też zamrozić, po prostu. W ogóle gdybym teraz miała gdzieś kupić dynię w sklepie, nie uwierzyłabym że jest zeszłoroczna, jeszcze sezonowa. Pomyślałabym, że pewnie rosła gdzieś
Kardamonovymieszamy razem z cynamonem w małej miseczce Ciasteczka – wykonanie: Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. W misie miksera ubijamy masło z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz sól oraz zblendowaną dynię i żółtko. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny (powinno
To co lubię - gotuję i polecamŚwiata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy(...)pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej
Leśny ZakątekWeekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. Udostępnij(...)wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek. Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć
niecodziennikparyMiałam nadmiar orzechów włoskich, sporo dyni zamroziłam ostatnim razem, trzeba było to jakoś spożytkować. Tarta z dynią na orzechowym spodzie upiekła się bardzo fajnie, z dodatkiem łyżeczki ubitej śmietany, smakowała jeszcze lepiej. Cynamon i dynia bardzo do siebie pasują. Z orzechowego spodu będę korzystała częściej. Naprawdę powstało bardzo ciekawe połączenie smaków. Składniki: ciasto: 100 g masła 200 g mąki(...)gałki muszkatołowej wyrabiamy ciasto, wkładamy je w folii do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut. Purée zrobiłam z mrożonej dyni, gotując ją w niewielkiej ilości wody
Kardamonovytakie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda? Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone na pył płatki), 3/4 szklanki mąki gryczanej
Jeść, by żyć w zdrowiu