ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:103/212)

Francuzki, czyli mini zapiekanki z ciasta francuskiego 167

czasach to był u nas powiew świeżości i zachodu.. Jako dziecko bardzo lubiłam ten kawałek, chociaż rozumiałam z niego tylko […] Artykuł Francuzki, czyli mini zapiekanki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim 124

talerzy. Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna. W dni krótkie - jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi każdemu zmarzluchowi. Polecam serdecznie. Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieróg z kaszanki w cieście francuskim 128

małych pasztecików. Robi się bardzo szybko a jest aromatyczny i smakowity, do barszczyku czerwonego znakomity, sam oczywiście też smakuje obłędnie. Zapraszam i polecam gorąco. Pieróg z kaszanki w cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Marchewkowa tarta tatin 158

pieczenia o średnicy 23 cm. Składniki: 500 g marchewki 1 duża cebula 100 g suszonych pomidorów 3 łyżki cukru 25 g masła 140 g dera brie arkusz ciasta francuskiego 1 łyżka oleju 100 ml wody Wykonanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać(...)będzie miękka. Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć pomidory z cebulą a następnie ser. Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1,5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię. Tartę piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste. Tartę wyciągnąć z piekarnika i odstawić

Mama Gotuje
Tartaletki z pomidorkami 103

czasu spędzają w piekarniku – Wy możecie w tym czasie zająć się gośćmi. Sprawdzone wiele razy – pierwsze znikają ze stołu podczas imprezy     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście pomidorków cherry (czerwone i żółte) 1 opakowanie serka kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka łyżek karmelizowanej Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki z pomidorkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
PIE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI 1531

dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Slonce, kasztany i losos 161

stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie 200g wedzonego lososia 100g zoltego sera peczek koperku 250ml smietany bialy pieprz sol, czarny pieprz limonka 1 jajko szczypta cukru wykonanie: Zolty ser scieramy na tarce o duzych oczkach

Przysmaki Karolki
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 217

mineralnych w ilości 2 %. I tak dalej.. TYPY i RODZAJE MĄKI i ich przeznaczenie: typ 400 i 450, mąka tortowa najlepiej sprawdzi się w pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów

Zasmakuj Kuchni
twarogowe ciastka z morelami 126

znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego). Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

6niebo
serowe gwiazdeczki z lukrem 446

Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 151

widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo

Corner With Recipes
Tarta drożdżowa z bobem 227

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z ciasta filo 468

Pomysł wpadł przez przypadek, gdyż zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto filo. Siedziałam i sie zastanawiałam co z tego wyczarować i wyszła zapiekanka. Tą zapiekankę możemy modyfikować na tysiąc sposobów tylko musimy pamietać, ze składniki ktore tam dodamy musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze.  Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie

Zainspiruj się kuchnią
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 348

Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Napoleonka 318

budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie. Występują w przeróżnych wersjach – w zależności od regionu. Co ciekawe warszawska napoleonka może być nazywana kremówką w Krakowie, a we Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym(...)bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone

Poezja smaku