ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:95/212)

Tarta z cukinia i marchewką 285

powstała pięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem.  Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka 1 łyżeczka mąki pieprz, sól  Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C.  Formę(...)tarty smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart,  jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy.  Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć do tego tarki lub obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa układamy na przemian marchewkę

cookpl
Portugalska tarta budyniowa 241

ciasto. Potrzebujemy: - 250 ml mleka - 250 ml śmietany 30% - 175 g cukru - 50 g mąki pszennej - 5 żółtek - 1 laska cynamonu - skórka z połowy cytryny - 500 g ciasta francuskiego - forma do tarty Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, wsypujemy cukier, mąkę, żółtka. Mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, do momentu gdy składniki się połączą. Dodajemy laskę cynamony oraz skórkę(...)cytryny. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając.  W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.  Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę. Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy. Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko

W mojej holenderskiej kuchni
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 220

pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować!    Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem i zmiksowałam na gładką masę. Delikatnie dodałam jagody i wymieszałam łyżką. Okrągłą foremkę wyłożyłam(...)folią, wlałam masę lodową. Na wierzchu ułożyłam herbatniki. Całość wstawiłam do mrożenia (min. 4h).  Gotowy deser podałam w łódeczkach z ciasta francuskiego

bastalena
Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 203

będę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób : gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę i cebulę. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na nieduże kawałki. I tym oto sposobem mamy szybką przekąskę, czy to na imprezę czy nawet na kolację

Niebieski kubek z kawa
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 210

Szybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę  Cebulę pokroić(...)kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego

Swojskie jedzonko
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 176

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie

W kuchni u Moniki
Ciastka jesienne róże 290

się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić(...)cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować,  aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasteczka jak z McDonald's 192

upiec. Mam nadzieję, że przypadną Wam  do gustu, i wykorzystacie ten przepis przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki :  2 płaty ciasta francuskiego (maślanego)  4 jabłka  cynamon (ok 1/2 łyżeczki)  1/2 szklanki czerwonej porzeczki  1/3 szklanki wydrążonych wiśni  cytryna  50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka obrać(...)kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka.  Smażymy w głębokim oleju rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Pierożki serowo-śliwkowe 165

Proste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie   Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy(...)doprawiając do smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Francuskie paszteciki z mięsem 120

Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek granulowany sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso obrać z kości(...)pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję. Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż  mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 113

mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się z naszym pomysłem. Do przygotowania quiche’u potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie(...)podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy

Szybko Tanio Smacznie
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 141

jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko  szklanka cieciorki  2 ząbki czosnku  łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli  łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany Sposób przyrządzenia(...)Kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka na gorąco zblenderować dodając oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany.  Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry  o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem

pieprzny smaczek
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 183

Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:  5. Biedronki na krakersach(...)Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis Przepis również

W kuchni u Moniki
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 263

pieczenia. W każdym razie, w mniej więcej pół godziny będziecie się mogli cieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule 5 dużych pieczarek (ok. 200 g.) 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego) 2 jajka 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić(...)wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła) pieczarki 1,5 zł cebula 0,2 zł jajka 1,4 zł śmietana

Obiad za dychę