ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:105/212)

Kwiecista tarta z cukinią 179

cukiniami też. I to właśnie ich użyłam do przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest

les mirabelles
Palmiry francuskie ciasteczka zrobisz je sama. 144

Patrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło. Opakowanie ciasta francuskiego 2 garście mielonych orzechów cukier trzcinowy  Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym. zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój

AZgotuj!
Paluszki bekonowe 247

Składniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie

The Sweet Damsel
Joulutorttu - fińskie ciasteczka 157

taki, że włożyłam marmoladę do środka i zawinęłam ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam ciasteczko, a potem udekorowałam "kleksem" z marmolady. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 łyżeczek marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12 ciasteczek) mleko do posmarowania i cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 375

opakowania ciasta francuskiego 20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki 2 cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę). Na ciasto wykładamy podsmażony

IMPRESJA SMAKU
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 176

formę cieniutkich arkuszy , jakby bibułek, zaś w wypieku układa się po kilka jego warstw, każdorazowo smarując ciasto olejem lub oliwą. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą strukturę zbliżoną do ciasta francuskiego. Jeżeli po raz pierwszy będziecie gotować z ciastem filo, koniecznie zajrzycie do przepisu na  Sigara Böreği , gdzie zamieściłam poradnik, jak obchodzić się z ciastem filo oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuzy po raz kolejny 355

poradzę, że bardzo lubię kiełbaski w cieście francuskim ? Obiecuję sobie, że w końcu zrobię takie ciasto sama, ale na razie lenistwo wygrywa i kupuję gotowe. To takie wygodne mieć opakowanie w lodówce i móc szybko zrobić coś pysznego. Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet

Smaczna Pyza
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 207

francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią   Pojawiły się także poradniki oraz inspiracje: #Inspiracje - Gordon Ramsay #Inspiracje - Moja Mama   #Porady(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to:   Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się

Cooking Monster
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 371

chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika(...)kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym

Kulinarne przygody Gatity
Idealne ciasto na tartę 484

stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDY Dla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego . Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się(...)wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to! Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta

Grunt to przepis!
Książka kucharska z przepisami ale też do poczytania - Apetyt na Francję. 161

mają klimat. Zdjęcia są magiczne. Trzecia rzecz - przepisy.  Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona

Poezja Smaków - blog kulinarny
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 194

ideał :) Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo! Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta. Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 186

Dzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto

Pora coś zjeść
Ciastka Francuskie 300

Ciastka Francuskie Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;) Składniki: (na 60-70 sztuk) - 2 szklanki mąki pszennej  - kostka margaryny 250g - 2 jajka - 3 łyżki śmietany - cukier do posypania  Sposób przygotowania: 1. Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy

Gotuj Z Muzyką
Francuskie przekąski czyli bogate francuzy 250

Mając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza