Sernik chałwowy. 303którym ten spód jest absolutnie niepotrzebny .Polecam gorąco . Składniki: tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki 4 jajka 1/3 szklanki cukru 200 g chałwy mlecznej 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki kaszki manny Dodatkowo: 150 ml śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Śmietankę wymieszać dobrze z cukrem pudrem i odstawić . Białka oddzielić od żółtek ,białka ubić na sztywną(...)delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne 15 minut . Po upieczeniu i przestudzeniu można go dodatkowo udekorować chałwą .Przechowujemy
Ladylaura.
Sernik cytrynowy 456temperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez(...)kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok. Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę
UgotujmyTo.pl
PTYSIE 180wilgoci w ciescie). Zdjac z palnika, przestudzic i dodawac jajka po jednym, ubijajac ciasto lyzka lub mikserem. Ciasto powinno byc geste i lsniace. Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Z ciasta formowac na blasze cienkie paluszki dlugosci okolo 10cm (rekaw cukierniczy jest swietny do tego). Piec okolo 30 minut, az ladnie sie napusza i beda ladnie zrumienione. Krem: 2 lyzki maki(...)ziemniaczana i zoltka, dobrze wymieszac, wlac na gotujace sie mlekoi ciagle mieszajac zagotowac. Gotowy budyn wystudzic i mocno schlodzic w lodowce. Kremowke ubic na sztywno, 1/4 dodac do zimnego budyniu i dokladnie wymieszac aby rozluznic krem. Reszte bardzo delikatnie wmieszac w krem. Schlodzic. Eklerki przekroic na pol,przelozyc kremem i podawac.SMACZNEGO
w mojej kuchni
Ciasteczka koperty z marmoladą 293Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta z borówkami i mlekiem kokosowym 457dodatkiem aromatycznych borówek i odrobiny limonki. Ciasto w sam raz na letnie dni, nie wymagające zbyt dużo wysiłku.składniki:1. CIASTO:25 dag mąki125g zimnego masłajajo (gdyby ciasto było za sypkie ewentualnie jeszcze jedno żółtko)łyżka cukru waniliowegoszczypta soliwykonanie:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kremem-waniliowym-z-biala.html 2. KREM Z MLECZKIEM KOKOSOWYMMleczko kokosowe 200 mlmleko krowie: 200 ml2 żółtka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki(...)cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mleko w kubku mieszamy z mąką i żółtkami za pomocą trzepaczki, wlewamy i ciągle mieszamy, stawiamy na ogniu, ciągle mieszając, krem będzie miał konsystencję budyniu. 3. Dżem porzeczkowy lub jagodowy.4. Borówki amerykańskie5. Otarta skórka z limonki. Upieczony i wystudzony spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy krem kokosowy, posypujemy otartą skórką z limonki, układamy borówki
SMYKWKUCHNI
Serowe tiramisu 162Bardzo lubię ciasta i desery kawowe, lub z domieszką kawy. Niestety ze względu na małe dzieci, ostatnio rzadko takie robię, żeby i one również mogły spróbować. Wczoraj jednak postanowiłam wykorzystać zalegający w zamrażalce biały ser w wiaderku. Jako, że nie miałam ochoty na tradycyjny sernik, ani na typowy sernik na zimno z galaretką, to postawiłam na sernik gotowany. Serniki gotowane(...)się kojarzy i podobnie wygląda, więc nazwałam go serowym tiramisu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g masła 1szkl. cukru 1kg sera w wiaderku 2 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 każdy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200ml mleka ok. 2 paczki okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki cukru do kawy
Waniliowe Improwizacje
ŚLIWKOWY TORCIK Z CYNAMONEM 150opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.Masę podzielić na pół. Masa waniliowo - śliwkowa - do jednej części masy waniliowej dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone. Dokładnie wymieszać(...)cynamonem. Wymieszać. jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dosłodzić według własnego smaku. Jeśli nasączenie wyjdzie nam ciepłe odstawić do całkowitego wystudzenia. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją cynamonową i wyłożyć cały krem waniliowo - śliwkowy, wyrównać wierch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i rozsmarować wierzch i cienką
Ciastka - domowe słodkości
TORT POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY 154litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy oraz startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać. Nasączenie pomarańczowe - do przygotowanej zimnej wody dodać sok wyciśnięty z 1,5 -2 pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać olejek spirytusowy(...)nasączyć według uznania esencją pomarańczową i wyłożyć 1/2 masy waniliowo - czekoladowej. Na masę waniliowo - czekoladową położyć drugi blat, nasączyć i posmarować 1/2 masą pomarańczową. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją pomarańczową i rozsmarować pozostały krem waniliowo - czekoladowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy pomarańczowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu
Ciastka - domowe słodkości
sernik "Pawełek" 370sernik podbił serca moich gości. Delikatny, kremowy ser, wilgotny biszkopt i krem z batoników dały razem ciekawy efekt wizualny i smakowy. Wyszła z tego duża blacha eleganckiego ciasta. Doskonale sprawdzi się na imieninach, chrzcinach czy innych większych okazjach. Gwarantuję, że będzie smakował. *Najlepiej pasują tutaj batoniki z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnych ulubionych. *Ładnie i równo się(...)ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 opakowania budyniu waniliowego na krem: 2 opakowania budyniu czekoladowego 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru kostka masła 4 batoniki "Pawełek" dodatkowo: 2 łyżki kakao 1/2 szklanki kawy Białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto budyniowe z dżemem i bezą 396200g masła,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka 2 żółtka ,3 łyżki cukru Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na pół.Obie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,rozwałkować,każdą posmarować dżemem.Przygotowujemy bezę ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier i mąkę miksujemy aż będzie(...)mleka zmiksować z żółtkami i mąkami,po czym wlać do zagotowanego mleka i mieszać aż mocno zgęstnieje,wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości,miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu,placki przełożyć kremem i schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego
Swojskie jedzonko
Napoleonka ze słonym karmelem 264Pyszne ciasto, które robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel(...)dużej paczki herbatników (ok. 250 g) 0,5 puszki masy kajmakowej (ok. 200 g) sól 5 szklanek mleka 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przypalić masy. W miseczce mieszamy
Kuchnia od dwojga
KRUCHE CIASTKA BAŁWANKI orzechowo – kokosowe (wegańskie) 245czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulki o trzech wielkościach. Z powstałych kulek uformuj bałwanki – każdą z nich kolejno rozgnieć na blaszce do pieczenia, zaczynając od największej(...)Mniejszą część wymieszaj z pozostałymi składnikami, a drugą część zagotuj. Do gotującego się mleczka wlej wymieszane składniki i całość zagotuj mieszając (przygotowanie jest takie samo, jak przygotowanie budyniu). Upieczone ciastka posmaruj kremem, do którego przylep wiórki kokosowe. Pozostałą część kremu podziel na dwie części. Do jednej dodaj około pół łyżeczki kurkumy, natomiast do drugiej części pół łyżeczki barszczu instant
Via Gusto
WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 201ilością rodzynek ❤ Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉 Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 400 g serka homogenizowanego waniliowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2,5 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie: Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy(...)końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie Pichcenie
Malinowe serniczki z owocami! 154Malinowe serniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego(...)syrop klonowy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać suszone owoce i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Masę serową przelać do natłuszczonych foremek. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). W trakcie pieczenia na bieżąco kontrolować stopień wypieczenia, aby serniczki się nie przypaliły. Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu. Smacznego
Poranek na słodko
Sernik Oreo z bitą śmietaną 542Idealny sernik dla wielbicieli ciastek Oreo :) Delikatny ,słodki i rozpływający się w ustach..... idealny będzie po mocnym schłodzeniu
Wypieki Rene