ciasto Leon 486dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem
Domowy Smak Jedzenia
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 264przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia. Krem cytrynowy: 1. Masło przekładamy(...)cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. 3. Przelewamy masę jajeczno-cytrynową do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Ma powstać masa o konsystencji budyniu. Po zagotowaniu odstawiamy masę do wystygnięcia. Beza: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze przez
W kuchni Katie
Ciasto toffi – bez pieczenia / 3 bit 2490chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną masę(...)mąki i mieszamy lub miksujemy blenderem tak długo, aż masa stanie się gładka. Przygotowaną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do wyraźnego zgęstnienia budyniu. Masę budyniową od razu przelewamy na przygotowane na dnie formy herbatniki, wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy krakersy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia masy budyniowej. Jedną łyżeczkę żelatyny zalewamy około
Smaki Na Talerzu
Pychotka Bezowa 151pieczenia 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu Margarynę kruszymy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia i pudrem. Żółtka ze śmietaną dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zarabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Beza : 4 białka 100 g cukru pudru Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Normal(...)łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 200g masła Żółtka i mąki dokładnie roztrzepujemy w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąki roztrzepane w mleku. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciasta
Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym 203śniadanie polecam mini naleśniki kukurydziane o smaku migdałowym. Naleśniki nadziałam serkiem z dodatkiem miodu, ale równie dobrze można je nadziać czym tylko chcecie- owocami, bitą śmietaną, twarogiem albo budyniem. Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki, które z pewnością przypadną do smaku Wam i Waszym dzieciom. Spróbujcie Składniki: – 70ml mleka – 50g mąki kukurydzianej – 1 jajko (w moim jajku(...)wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego * Z podanych składników wyszło 5 mini naleśników. *Należy delikatnie mieszać ciasto przed wylaniem na patelnie, ponieważ mąką kukurydziana jest dość ciężka i osiada na dno. Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku
Smaki Armine
Chipsy z jabłek 182powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)zawiera samo jabłko. Jabłka świeże, ale i te suszone świetnie regulują przemianę materii i powinny być w diecie każdej osoby. Suszone jabłka stanowią również świetny dodatek do musli, budyniu, kisielu i różnych kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie
Kuchcik gotuje
Ptysie z kremem karpatka 265mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła Sposób przygotowania: Wodę z mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić. Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem(...)mleko zagotować z cukrem, wlać do niego rozrobioną w mleku mąkę. Zagotować i ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę. Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać
Gosia gotuje
Mufinki waniliowe 242wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:• Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;• Jest dodawana do potraw z białego sera;• Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy;• Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”;• Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach
Moje domowe kucharzenie
Sernik kremowy ze skórką pomarańczową. 211Święta i po świętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na przepięknym talerzyku z
Sama słodycz i szczypta chili
NOWOROCZNY SERNIK Z GRANATEM 174granatem. SKŁADNIKI 600 g twarogu, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 budyń waniliowy Dodatkowo: kruche ciastka z nadzieniem chałwowym, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki śmietany 30% 1 owoc granatu WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka(...)układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wystudzone ciasto polewamy polewą. Posypujemy ziarenkami granatu. Rada: Upiekłam sernik w tortownicy o średnicy 24 cm, jeśli chcecie żeby sernik był wyższy proponuję go upiec w mniejszej formie i wydłużyć czas pieczenia
słodki bratek
Halloween Tort Oreo 281malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Czas na krem! Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo, które damy do kremu wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem, można też rozmiksować je w blenderze na proszek. Dodajemy do kremu(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo
Ciastkozercy
Sernik z białą czekoladą i jagodami 249gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego(...)mikrofalówki. Ja przełożyłam kostki do szklanki i podlałam odrobiną mleka. Po upływie wyznaczonego czasu przemieszałam łyżeczką. Ser na sernik miksujemy razem z jogurtem, cukrem z wanilią, rozpuszczoną czekoladą oraz budyniem waniliowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z dodatkiem ksylitolu i szczypty soli w celu uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy ją do masy sernikowej, która powinna być baaardzo delikatna, jak chmurka
Kuchnia Ellie
Kremówka 167SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki 1 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli 250g masła SKŁADNIKI NA KREM: 1l. mleka 100g masła 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 80g cukru 1 cukier waniliowy WYKONANIE: 1. Do miski wsypać mąkę, sól, śmietanę, masło, dokładnie wyrobić. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Podzielić na 2 części, upiec(...)temp 180* około 25-30 min. 2. W jednej szklance mleka roztrzepać jajka i mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Składniki połączyć i ugotować budyń. Ciepłym przełożyć placki, odstawić do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotuje
Sernik gotowany z ganache 258się kolejnej próby... Moje wątpliwości rozwiały się kiedy sernik gotowany spróbowałam. Udał się! Odetchnęłam i w końcu bez obaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest bardzo puszysty i smakuje jak sernik pieczony . Do sernika przygotowałam spód na ciastkach digestive. Można oczywiście wykorzystać inne ciasteczka , granolę , upiec kruchy spód lub biszkopt . Poza tym polałam(...)sernika był ten przepis . Sernik gotowany Składniki: forma prostokątna 30 cm x 45 cm 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka 5 jajek 250 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty Spód do sernika 150 g ciastek digestive 90 g masła, rozpuszczonego Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 1 łyżka kremówki
codojedzenia
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 203filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania i wylepiania foremek. Po tym czasie ciasto podzielić na połowę (jedne poł włożyć do lodówki) , rozwałkować na grubość 3 mm, wkładać do nasmarowanych (roztopionym masłem kokosowym) foremek, przygniatając jedną w drugą, brzegi obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec(...)bajerów. Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) albo po prostu kupić budyń truskawkowy ;-). * takich paterek było 4! Smacznego
greenscarf