ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:599/780)

Pani Walewska 402

pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym(...)wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite

Zapiski Młodej Żony
Babeczki z kremowym serduszkiem 152

Babeczki z kremowym serduszkiemKiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni.Składniki(...)babeczki czekoladoweSkładniki na krem budyniowy+czerwony barwnik spożywczyJeśli decydujemy się na krem budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około

Ciastkozercy
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 240

100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa(...)masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeżynowy mus:Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę

Walijskie Pichcenie
Pani Walewska 277

ciasta. Jeśli posiadamy jedna formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę(...)aromat.  Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez  2-3 godziny w lodówce

Mania Gotowania
Tarta serowa z bananami 112

ciastek czekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła. Masa serowo-bananowa: 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia), 125 g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu bananowego bez cukru, 2 jajka, 2 dojrzałe banany. Masa śmietanowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, 200 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru. Dodatkowo do dekoracji: plasterki banana, orzechy pekan(...)fot.2) . Masę należy wlać do takiego poziomu, aby do krawędzi tarty zostało około 1 cm wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości

Świat Ciasta
Gęsty sos malinowy 122

Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni

Moja Delicja
Sernik dla zapracowanych ze śliwkami na sucharkowym spodzie 222

Dzisiaj propozycja deserowa czyli sernik dla zapracowanych. Szybki w wykonaniu i  wystarczy do niego tylko z jedna kostka sera.Na spód sernika użyłam sucharków z rodzynkami

Sama słodycz i szczypta chili
Cytrynka bez pieczenia 227

Kto sięgnie po jeden kawałek zaraz będzie sięgał po następny, jest tak pyszna że nie można jej się oprzeć – kusi swoim delikatny smak   składniki

Moje Wyroby
Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą 352

Prosty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu

VioletoweKucharzenie
AKSAMITNY SERNIK NA HERBATNIKACH 357

Zawsze jest pora na dobry sernik, czy to święta czy po świętach, zawsze smakuje tak samo dobrze. A ten wychodzi zawsze, jest delikatny,wilgotny i puszysty

Z Majeczką w kuchni
LODOWIEC OWOCOWA AMBROZJA 185

Pogoda iście letnia, słoneczko pięknie grzeje, wiaterek czasem delikatnie chłodzi...Tylko zimny napój i hamak pod gruszą...I właśnie tak zamierzam spędzić ten weekend, a Wam

Z Majeczką w kuchni
Ciasto 3bit 210

proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 8 łyżek cukru 2 szklanki mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko studzimy. Domowa masa kajmakowa: 500 ml mleka 400 g cukru 100 g masła Cukier gotujemy z mlekiem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
Gofry budyniowe 185

więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić. Nam smakowały bardzo, polecam Wam i miłego poniedziałku życzę :-) Składni na około 14 sztuk :-) 2 1/3 szklanki mąki pszennej 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru 4 jajka L 1/2 szklanki cukru trzcinowego  3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku(...)ubijamy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej z mlekiem i wodę. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do ciasta. Miksujemy na niższych obrotach.  3. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  4. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wylewamy porcje ciasta

kruche babeczki
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym 225

cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku(...)kratce. Wszystkie składniki na krem budyniowy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Póki budyń stygnie zrobić polewę z orzechów. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę smażyć cały czas mieszając. Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy

Smaki Armine
Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia 239

powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty. Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem.  Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Formę (30x25 cm) wyłożyć papierem(...)równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania