Tarta czekoladowa z truskawkami 328średnicy 28cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem (aby zrobić to równomiernie, ciasto można rozwałkować, podsypując odrobiną mąki). Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Krem czekoladowy: 5. Około(...)mąkę z żółtkami (wymieszałam mikserem). Czekoladę połamać i dodać do gotującego się mleka, mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami, energicznie mieszać, aż powstanie bardzo gęsty budyń (proszę nie przejmować się grudkami i mieszać; na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale później się okaże, że jest akurat
Mała Cukierenka
Fit ptyś 284Genialny. Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce(...)taką małą z Pepco) 180 stopni, 20 minut. Krem: 100 ml mleka kokosowego z kartonu 1 łyżka wiórków kokosowych 2-3 łyżki budyniu malinowego 2/3 mleka gotujemy i dodajemy wiórki kokosowe. Jednocześnie mieszamy pozostałą część mleka z budyniem i dolewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ciacho po wyjęciu z piekarnika kroimy i uzupełniamy kremem. Nakładamy na wierzch czapeczkę
Tetiisheri
przepyszny "oszukany" sernik jogurtowo-twarożkowy:Airfryer hd9240/30 317razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości dodać kostkę twarożku śmietankowego, budyń, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, gęsty jogurt i połączyć mikserem składniki, na koniec krótko pałką blendera zmiksowałam aby twarożek nie był grudkowaty wafelki góralki rozdrobniłam w rozdrabniaczu na drobno tortownica(...)wafelki wylać masę jogurtową Airfryer hd9240/30 ustawić na 170 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ do kosza włożyć blaszkę, piec 30-35 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić po upieczeniu przy leko otwartym koszu na 15 minut, następnie zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia w blaszce najlepiej na całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem to ciasto jest przepyszne, wilgotne
W Mojej Kuchni Lubię
Słonecznikowiec 2300słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)smaku kawowym rum, spirytus 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema mąkami oraz żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zimny budyń miksujemy z masłem oraz masą kajmakową. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim ze słonecznikiem
Cynamonowe szczęście
Tort Mikołajkowy 198Ostatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły(...)mąki 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki
Amatorka kuchenna
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 360Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc?Spróbuj! Składniki:BISZKOPT:-jajka-3szt-mąka pszenna-2łyżki(...)mąka ziemniaczana-1łyżka-cukier-3łyżki-proszek do pieczenia-1łyżeczkaMASA BRZOSKWINIOWA:-brzoskwinie+zalewa-1puszka-galaretka brzoskwiniowa-1op-masło-100g-budyń waniliowy-1op-cukier-2łyżkiPIANKA:-śmietana 36%-200g-cukier puder-1łyżka-żelatyna-2łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną
Ostra na Słodko
Drożdżowe rogaliki 167Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą(...)mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku
charlotte gotuje
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 188Kolejna wariacja na temat mojego ukochanego ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo(...)masła Masa serowa: 750 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu waniliowego ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: 300 g dżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny fix 5-6 plastrów ananasa
Mania Gotowania
Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie 237Serniki chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je w każdej postaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi(...)ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie
Mania Gotowania
Tort chałwowy 268Dziś przychodzę do Was z pomysłem na przepyszny tort chałwowy. Zrobiłam go na imieniny teścia, i powiem Wam, że smakował ekstra. Nie wyszedł za słodki, jak niektóre ciasta i torty, po prostu idealny. Jako dekoracji użyłam roztopionej czekolady do przygotowania boków tortu, a na wierzch posypka z pokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu(...)łyżeczka cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego na 500ml mleka) 150 g chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych
Gotuj z Mąką
Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie 282Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na
Sama słodycz i szczypta chili
Migdałowiec 225Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam migdały w płatkach.Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałoweMigdałowiec SKŁADNIKI:herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójneśmietana
Kuchnia Danusi
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 399niedzielne leniwe popołudnie czy na zwykłych plotkach przy kawie :) Spróbujcie! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm): podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka(...)pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj dobrze (np. trzepaczką) żółtka z mąką ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę mleczno-zółtkową. Gotuj i mieszaj całość, aż powstanie bardzo gesty budyń. Zdejmij garnek z ognia i budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej lub woreczkiem foliowym, i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodź przez kilka godzin w lodówce. Po tym czasie w misce
Słodko-Słony Świat Ilony
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 124dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać otarte skórki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek jest suchy. W rondelku(...)oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym
Gotujemy i jemy
Portugalskie babeczki budyniowe 171cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka. Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską(...)jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając powoli wlewać zagotowane ze śmietanką mleko (wanilię po gotowaniu wyjąć). Na koniec wmieszać przesianą mąkę kukurydzianą. Teraz garnek wraca na kuchenkę i zagotowuję budyń na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia
I tu będę miała takie te