 Smaczne ciasto z twarogiem 332
Smaczne ciasto z twarogiem 332Składniki: 200 g masła (zamrożonego), 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szklanki cukru, 400 g twarogu, 3/4 szklanki cukru do twarogu, 2 jajka
kulinarnajamka.blogspot.com Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 424
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 424Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak
Smakowy Raj Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 190
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 190pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą(...)szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić
dom-agi.pl SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE 341
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE 341Pyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie ! Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2
Z Majeczką w kuchni Sernik z gruszkami 225
Sernik z gruszkami 225ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni(...)serową: 1 kg tłustego białego sera ( nie może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia Sposób wykonania: Ser zemleć trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem
Na słodko lub wytrawnie Ciasto bounty 280
Ciasto bounty 280łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy(...)ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie
Delicious Titbits LODOWIEC Z TRUSKAWKAMI 19920
LODOWIEC Z TRUSKAWKAMI 19920Pomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchni Domowe " Ptysie" 208
Domowe " Ptysie" 208jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłaOdlać(...)szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Praktyczna pl Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2509
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2509wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka(...)ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia, następnie przełożyć do miski, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie
Domowa Cookierenka Agi Sernik chałwowy II 155
Sernik chałwowy II 155wyłożoną pergaminem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowo-chałwowej. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń, olej i śmietanę po krótkiej chwili miksowania składników. Po dodaniu śmietany ( dodałam ją w ostatniej kolejności) miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą. Zanim dodałam chałwę zblendowałam(...)takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą chałwową. Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją Pszczółka adwokatka – bez pieczenia 589
Pszczółka adwokatka – bez pieczenia 589Ciasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy(...)się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy masę przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Odkładamy do schłodzenia. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo zimny budyń. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x21cm) wykładamy warstwę herbatników, na nich rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu, ponownie układamy herbatniki
Smaki Na Talerzu Babeczki podwójnie cytrynowe z kremem jogurtowym 235
Babeczki podwójnie cytrynowe z kremem jogurtowym 235białko 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Jajka i białko ubijamy z cukrem aż uzyskamy biała puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C (do tzw. suchego patyczka) Krem a'la lemon curd: sok z 1 cytryny skórka(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy mieszając, by nie powstały grutki do momentu aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Krem jogurtowy: 300 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru Jogurt umieszczamy na sitku wyłożonym gazą lub ręcznikiem papierowym, sitko zakładamy na miskę lub garnek, tak by nie dotykało jego
Cynamonowe szczęście Sernik Wiedeński Siostry Anastazji 7712
Sernik Wiedeński Siostry Anastazji 7712być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 20x28cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wykładamy(...)piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Serni k najle piej przechowywać w szczelnym pojemniku . Sernik tuż przed podanie m możemy oprószyć cukrem pudrem oraz prz y ozdobić b itą śmietaną. Moje posty
Słodka Strona Sernik mocno jagodowy 280
Sernik mocno jagodowy 280Schar lub inne) 65 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć(...)Masa serowa : 850 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 300 g jagód 225 g drobnego cukru 4 duże jajka (L) 65g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jagody zmiksować w blenderze na mus i przetrzeć przez gęste sito. Jajka lekko roztrzepać
maniapieczenia Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 555
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 555jajko Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA(...)cukru kryształu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 cukier waniliowy 250 g masła Wykonanie: Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy masło i dobrze mieszamy masę. Gotową i gorącą masą przekładamy placki. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek miodowy - masa - biszkopt - masa - placek miodowy - polewa
psgotujemy