ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:596/780)

Tort Mikołajkowy 175

Ostatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły(...)mąki          15 dag cukru          1 cukier waniliowy          1 budyń śmietankowy          1 łyżeczka proszku do pieczenia     Krem czekoladowy:          500 ml śmietany kremówki

Amatorka kuchenna
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 328

Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc?Spróbuj! Składniki:BISZKOPT:-jajka-3szt-mąka pszenna-2łyżki(...)mąka ziemniaczana-1łyżka-cukier-3łyżki-proszek do pieczenia-1łyżeczkaMASA BRZOSKWINIOWA:-brzoskwinie+zalewa-1puszka-galaretka brzoskwiniowa-1op-masło-100g-budyń waniliowy-1op-cukier-2łyżkiPIANKA:-śmietana 36%-200g-cukier puder-1łyżka-żelatyna-2łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną

Ostra na Słodko
Drożdżowe rogaliki 146

Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą(...)mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia,  do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku

charlotte gotuje
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 172

Kolejna wariacja na temat mojego ukochanego ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada   Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo(...)masła Masa serowa: 750 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu waniliowego ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: 300 g dżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny fix 5-6 plastrów ananasa

Mania Gotowania
Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie 216

Serniki chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je w każdej postaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi(...)ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego    Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie

Mania Gotowania
Tort chałwowy 249

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na przepyszny tort chałwowy. Zrobiłam go na imieniny teścia, i powiem Wam, że smakował ekstra. Nie wyszedł za słodki, jak niektóre ciasta i torty, po prostu idealny. Jako dekoracji użyłam roztopionej czekolady do przygotowania boków tortu, a na wierzch posypka z pokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu(...)łyżeczka cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego na 500ml mleka) 150 g chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych

Gotuj z Mąką
Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie 256

      Witajcie :)                   Dzisiaj zapraszam na

Sama słodycz i szczypta chili
Migdałowiec 205

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam migdały w płatkach.Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałoweMigdałowiec  SKŁADNIKI:herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójneśmietana

Kuchnia Danusi
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 381

niedzielne leniwe popołudnie czy na zwykłych plotkach przy kawie :) Spróbujcie! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm): podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka(...)pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj dobrze (np. trzepaczką) żółtka z mąką ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę mleczno-zółtkową. Gotuj i mieszaj całość, aż powstanie bardzo gesty budyń. Zdejmij garnek z ognia i budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej lub woreczkiem foliowym, i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodź przez kilka godzin w lodówce. Po tym czasie w misce

Słodko-Słony Świat Ilony
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 106

dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać otarte skórki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek jest suchy. W rondelku(...)oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu  zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym

Gotujemy i jemy
Portugalskie babeczki budyniowe 155

cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka.  Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską(...)jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając powoli wlewać zagotowane ze śmietanką mleko (wanilię po gotowaniu wyjąć). Na koniec wmieszać przesianą mąkę kukurydzianą. Teraz garnek wraca na kuchenkę i zagotowuję budyń na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia

I tu będę miała takie te
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 231

dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać otarte skórki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek jest suchy. W rondelku(...)oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu  zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym

Korniszonki
Śniadaniowe bułki 137

Zostało mi trochę drożdży po pieczeniu bułek z budyniem i bułek z kruszonką , postanowiłam zrobić bułki pszenne na śniadanie. Pachnące drożdżami i puszyste. Po prostu pyszne. Składniki: (na 5 sztuk) 25 g drożdży 1 1/2 mąki  Ok 1/2 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1/4 szklanki mleka Łyżka cukru Łyżka mąki  Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce(...)cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.  Do mąki dodajemy zaczyn, szczyptę soli oraz stopniowo wodę. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 5 części i formujemy kulki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut do zarumienienia

Lena Gotuje
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 135

pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone, śmietanką, dodawać po jajku i miksować. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2/3 ilości kajmaku, resztę pozostawić na dekorację wierzchu.Do drugiej dodać cukier puder, olejek pomarańczowy, otartą skórkę. Tortownicę (26cm) wyłożyć(...)Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być ścięta

Raj dla Podniebienia
sernik "banan w czekoladzie" 193

boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 minut. Na upieczony sernik położyć całe banany i piec(...)następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i kiedy zacznie tężeć zalać nią banany. Odstawić żeby całkiem zastygła. Czekolady połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania