czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać l łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Biszkopt jasny i ciemny przekroić na 2 części. Dolny spód biszkopta(...)położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel
Ciastka - domowe słodkościSmaczny serniczek z rodzynkami i cytrynową nutą. Szybko się go robi, jest idealny na zwykły dzień, na niedzielę i na święta. Składniki: 1 kg sera białego
Kuchnia u Bietkisię w ustach z płynnym lekko kajmakiem w środku. Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, nie opada. Więcej przepisów na serniki i inne ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka(...)stopniach około 10 minut. odstawić do wystudzenia. Masa serowa 1 kg sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 puszka kajmaku 400 g 200 g śmietany kremówki 30% 1 budyń waniliowy Ser skręcić przez maszynkę lub zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem
O kuchni z uczuciemmożna dodać jej mniej. 6 Ciasto dzielę na pół i każdą połową wykładam żaroodporne kokilki tworząc spód i brzeg serniczka. Ciasto powinno mieć grubość ok 0,5cm. 7 Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut aż się lekko przyrumieni. 8 Odciśnięte z wody tofu odwijam z ręczników papierowych i pokruszone umieszczam w misce. 9 Do tofu dodaję mąkę(...)jaglaną (jeśli kasza nie wchłonie całego mleka to dodaję je razem z kaszą do tofu). Wszystko blenduję na gładką masę stopniowo dodając mleko kokosowe. Masa powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. 10 Masę przekładam do upieczonych spodów i wkładam do piekarnika. 11 Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180st.C a następnie zmniejszam temperaturę do 120st.C i piekę jeszcze ok. 30minut
Book of spellsbakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)masło 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy
Cynamonowe szczęścierazie potrzeby dosypujemy mąki (nie więcej niż 3 łyżki). Formujemy z ciasta kulę, obsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (na dużej blasze z pieca powinno być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy(...)składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Po tym czasie w każdej bułce robimy wgłębienie dnem szklanki, naciskając aż do samego spodu. Następnie wypełniamy masą serową. Masę serową możemy zastąpić budyniem, masą makową lub marmoladą. Pieczemy około 15 mniut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Smarujemy wystudzone drożdżówki i od razu obsypujemy kokosem
Gotowanie moimi oczamiJeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie
VioletoweKucharzenieJeden z lepszych serników, jakie ostatnio jadłam. Delikatny, a zrazem puszysty. Kremowy, z dużą ilością jagód. Czekoladowy spód doskonale wpisuje się w kompozycję całego ciasta. Pięknie się prezentuje. Zapewniam, że będziecie oczarowani jego smakiem :) Polecam! Składniki na spód: 50 g herbatników 2 łyżki masła 25 g gorzkiej czekolady Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód(...)pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, uformować zwarty spód. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 1,5 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 200 g jagód Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodać budyń i cukier, dokładnie połączyć. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć jagody
Domowa cukiernia Ewysztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą(...)składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania
kgwjanczewoBabeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100(...)cukru100 g miodu2 jajka1,5 szklanki mąki1 łyżka kakao1 płaska łyżeczka sody2 łyżeczki przyprawy do piernika0,5 szklanki mlekaSkładniki na krem:1 opakowanie budyniu waniliowego400 ml mleka (około 1,5 szklanki)4 łyżki miodu1,5 kostki masłaOddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami.Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę
Ciastkozercymnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem takie "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki. Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest(...)dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziezostały użyte świeże orzechy a nie jakieś zbutwiałe kapcie, bo to się od razu czuje. Słodycz trzeba przyznać jest na dość wysokim poziomie ale łyżeczka kremu dodana do owsianki, budyniu czy placuszków super nada smaku i osłodzi dzień. Pasta z orzechów laskowych z kakao: Zapach jaki do nas dotarł to takie przyjemne słodko-gorzkie kakao. Głęboki brąz pasty przypomina(...)przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D Pasta
Candy Pandaszmielonymi migdałami (te grubiej zmielone migdały też dodać, będą fajnie chrupać) i proszkiem do pieczenia, dodać barwnik, dodać alkohol oraz krople. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec na najniższej półce w 160 st. przez 30 min. (do suchego patyczka). Ja piekłam 22 minuty(...)gładką masę. Do wrzącego mleka wlać migdały, zblendować. Zmniejszyć gaz na minimum, doprowadzić do zagotowania, po zagotowaniu gotować jeszcze 20 min. Krem ma być bardzo gęsty, troszkę gęstszy niż budyń. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przygotować krem porzeczkowy: W misie miksera umieścić mascarpone, krótko zmiksować, tak aby masa była jednolita, dodawać
moj przepis namiksując. Teraz odkładamy mikser zastępując go mątewką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się upiekło :) MASA KARMELOWA: 1 niepełna(...)gorące mleko połączy się z karmelem (ma się całkowicie rozpuścić) wlewamy mleko z mąkami i dokładnie mieszamy do zgęstnienia, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia. Tak powstały budyń karmelowy przykrywamy folią spożywczą (uwaga, przykrywamy budyń, nie garnek) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Warto żeby budyń był w tej samej temperaturze co masło, wtedy krem nam się nie zważy
Rozpustne gotowaniewolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać budyń i dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60 minut. Wyłączyć(...)Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cie zainteresować: → Sernik czekoladowo – piernikowy → Sernik z malinami → Tort bezowy z czekoladą i malinami → Pianka z malinami na biszkopcie → Muffinki
Oryginalny smaksłodkim zachwycie nad idealnością tego deseru, a t ak naprawdę to nic skomplikowanego tylko połączenie mięciutkiego biszkoptu, jabłek z galaretką, aksamitnego kremu budyniowego obowiązkowo oblana czekoladą. Wszystko w tym cieście komponuje się po prostu idealnie, jest słodko, ale dzięki kwaskowatym jabłkom ta słodycz zostaje idealnie zbalansowana. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej(...)stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Masa jabłkowa 1 i 1/2 kg jabłek 2 galaretki agrestowe (lub dowolne inne) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru Jabłka
Cynamonowe szczęścieLambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym. Biszkopt : ( blacha 20 x 30) 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe 1-2 łyżki cukru wielka paczka delicji pomarańczowych 3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą
Niespełnione zdolności kulinarnepszennej 40g mąki kartoflanej DODATKOWO: Papier do pieczenia STELLA WYKONANIE: 1. Zagotować wodę z masłem. dodać szczyptę soli, oraz mąkę energicznie mieszając aby całość się nam nie przypaliła. Gdy ciasto zrobi się szkliste, odstawiamy do ostygnięcia. 2. Po ostygnięciu wbijamy jajka, wyrabiamy na jednolita masę, masę nakładamy do szprycy i formujemy ciastka układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)waniliowy ubijamy na puszystą masę, dodajemy mąkę kartoflaną i pszenną. Pod koniec dolewamy około 70ml ugotowanego mleka. 5. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy, zimnym nadziewamy ptysie za pomocą szprycy
Dziś Ja gotujeprawda serniczek nie wyszedł źle, ale coś mi w nim jednak nie pasowało. Byłam też chyba jedyną osobą, która stwierdziła, że jest mało słodki (a zbyt przesłodzonych ciast nie lubię). Na plus jest to, że wyszedł bardzo delikatny i puszysty. Spód z herbatników dość mocno mi namoknął i myślę sobie, że warto zamiast rozkładać je po prostu na blaszce, zmielić(...)taką masą ciasteczkową wylepić dno blaszki. 1 kg twarogu sernikowego (Piątnica lub Wieluń) 8 dużych jajek 1 op. cukru wanilinowego 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 2 op. budyniu śmietankowego 150 g masła 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku 1 i 1/2 szkl. mleka szczypta soli 100 g herbatników Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy na małym
Smaki Na Talerzuśrednicy 28cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem (aby zrobić to równomiernie, ciasto można rozwałkować, podsypując odrobiną mąki). Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Krem czekoladowy: 5. Około(...)mąkę z żółtkami (wymieszałam mikserem). Czekoladę połamać i dodać do gotującego się mleka, mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami, energicznie mieszać, aż powstanie bardzo gęsty budyń (proszę nie przejmować się grudkami i mieszać; na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale później się okaże, że jest akurat
Mała CukierenkaGenialny. Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce(...)taką małą z Pepco) 180 stopni, 20 minut. Krem: 100 ml mleka kokosowego z kartonu 1 łyżka wiórków kokosowych 2-3 łyżki budyniu malinowego 2/3 mleka gotujemy i dodajemy wiórki kokosowe. Jednocześnie mieszamy pozostałą część mleka z budyniem i dolewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ciacho po wyjęciu z piekarnika kroimy i uzupełniamy kremem. Nakładamy na wierzch czapeczkę
Tetiisherirazem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości dodać kostkę twarożku śmietankowego, budyń, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, gęsty jogurt i połączyć mikserem składniki, na koniec krótko pałką blendera zmiksowałam aby twarożek nie był grudkowaty wafelki góralki rozdrobniłam w rozdrabniaczu na drobno tortownica(...)wafelki wylać masę jogurtową Airfryer hd9240/30 ustawić na 170 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ do kosza włożyć blaszkę, piec 30-35 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić po upieczeniu przy leko otwartym koszu na 15 minut, następnie zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia w blaszce najlepiej na całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem to ciasto jest przepyszne, wilgotne
W Mojej Kuchni Lubięsłonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)smaku kawowym rum, spirytus 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema mąkami oraz żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zimny budyń miksujemy z masłem oraz masą kajmakową. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim ze słonecznikiem
Cynamonowe szczęścieOstatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły(...)mąki 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki
Amatorka kuchennaObiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc?Spróbuj! Składniki:BISZKOPT:-jajka-3szt-mąka pszenna-2łyżki(...)mąka ziemniaczana-1łyżka-cukier-3łyżki-proszek do pieczenia-1łyżeczkaMASA BRZOSKWINIOWA:-brzoskwinie+zalewa-1puszka-galaretka brzoskwiniowa-1op-masło-100g-budyń waniliowy-1op-cukier-2łyżkiPIANKA:-śmietana 36%-200g-cukier puder-1łyżka-żelatyna-2łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną
Ostra na SłodkoPyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą(...)mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku
charlotte gotuje