ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:38/780)

Karpatka 234

miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem:     3 jaja(...)Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-)  PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić

peggiwkuchni
Super babki ;) 342

jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.Można zrobić babeczki

Olikowa kuchnia
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 702

Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się(...)pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże

Słodko-Słony Świat Ilony
sernik z budyniem i ciasteczkami 207

Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej.  Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku warstwa budyniowa:  4 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo(...)resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z Masą Budyniową 389

boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami ciasta.Studzimy.Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony(...)budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.   Na dno formy wykładamy ciasto, smarujemy połową przygotowanych jabłek, a następnie połową masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy pozostałą część jabłek, a na nie masę budyniową. Przykrywamy trzecią warstwą

Słodka Strona
Tarta z Truskawkami 291

zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń(...)oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną

Słodka Strona
Zdrowy orzechowiec | O ponad połowę mniej kaloryczny! | 358

pokochać tego ciasta.  Składniki:  Ciasto:  3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)  2 jajka  1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu  1/4 kostki masła  4 łyżki gęstego jogurtu  3 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  3 łyżki mleka  Masa:  1/4 kostki masła  3 budynie waniliowe  2 łyżki erytrolu/ksylitolu(...)ksylitolem/erytrolem i dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Maslo ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i nakładamy drugą z orzechami. Ciasto jemy na drugi dzień

Czarnawisienka
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 178

mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i  mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła(...)rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm.Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z budyniem 634

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Nie kroić zanim ciasto nie ostygnie, ponieważ budyń musi zastygnąć

Bullio
Szarlotka z budyniem 7297

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Nie kroić zanim ciasto nie ostygnie, ponieważ budyń musi zastygnąć

Bullio
Placek z jabłkami i budyniem 383

trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawałam posypane cukrem pudrem

Kulinarny Pamiętnik
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 339

uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :) Składniki - 5 jajek - 2,5 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego  - 2 budynie śmietankowego - 1/2 szklanki oleju - 500 g czarnych porzeczek Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)żółtka od białek, białka odstawić do lodówki do późniejszego wykorzystania. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnice, dodać żółtka oraz miękką margarynę i całość zagnieść. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3 objętości. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Po 30 minutach większym kawałkiem wylepić wyłożoną

Świat Smaku
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 321

tabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko(...)około 10 minut-do lekkiego zrumienienia. Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier. Studzimy. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń. Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma  być :-) ładnie się zetnie w lodówce. następnie placki przekładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowy jabłecznik 240

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
jabłecznik 188

szklanka - cukru pudru 2 - jajka szczypta soli 2 - budynie waniliowe ¾ l - mleka 4 -5 łyżek cukru 1kg obranych jabłek cukier puder do posypania Wykonanie Posiekać z zimnym masłem przesianą mąke z proszkiem  . Gdy sie połączą dodac cukier. Zrobić kopczyk, wybić jajka,które posolić szczyptą soli. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć(...)woreczka i do zamrażarki. Blache wyłożona ciastem wstawić do lodówki.Z budyniu i mleka ugotować budyń ,przestudzić . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać ostudzonym budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce jarzynowej.Piec około 45-60 minut w temp. 180 st. C do złotego koloru. Pierwsze 30 minut pieke na grzałce dolnej

w mojej kuchni