Walentynki . Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo: puszk a ananasa w kostkach(...)krążki i nasączyć kawą. W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowa łam budyń i wystudz iłam . Masło ut arłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa łam połową dżemu na nim ułoży łam warstwę owoców , przykry łam warstwą kremu i k rą żkiem ciasta . W ierzch i boki posmarowa łam
Na moim talerzutylko w dzień jak dziś - Walentynki. Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przepysznie.pl jednak dokonałam kilka zmian.Składniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka mąki tortowej5 łyżek kakao1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:25 dag masła1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy3 łyżki cukru pudru1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo:puszka ananasa w kostkach1/2 puszki brzoskwiń1 banan1 słoik dżemu brzoskwiniowego1/2 szklanki(...)ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą.W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowałam budyń i wystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając.Spód ciasta posmarowałam połową dżemu na nim ułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed
NA MOIM TALERZUWydaje mi się, że godzi nieco wielbicieli ciast suchych, kremowych i owocowych. Jest mega szybkie w wykonaniu, bo wykorzystuje kilka skrótowych dróg (krem z użyciem budyniu w proszku), co dodatkowo pozytywnie do tego ciasta nastawia (teraz odezwała się ta leniwa strona mojej osobowości). Prezentuje się całkiem efektownie, co sugeruje, że spędziło się w kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości(...)Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz, pojedynczo, żółtka. W następnej kolejności łączymy całość z olejem i ciepłą wodą. W drugiej misce mieszamy produkty sypkie. Do nich dodajemy składniki mokre, nie odwrotnie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Składniki na budyniowy krem rumowy: - 1 opakowanie budyniu waniliowego
Życie zamknięte w smakukażdym wypadku będą poprawnie usmażone. Włoskie pączki są nadziewane nadzwyczajnie pysznym crème pâtissière, lub inaczej mówiąc budyniem. Dzięki temu nadzieniu smakują wyjątkowo dobrze. Inne przepisy na tłusty czwartek TUTAJ . Bomboloni - przepis na ok. 15 pączków: Olej do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru (1/4 szklanki) 3 jajka Skórka
Kuchnia Łukaszamasa serowa: 1000 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa 5 jaj 150g masła 250g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyża mąki tortowej ciasto: 750 g mąki tortowej 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 300g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę(...)czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera nie trzeba mielić ten który używam jest już mielony 3 krotnie. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku. Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy budyń ( suchy proszek) wymieszany z mąką i ostudzone masło. Miksujemy
KuchcikoweLoverade zrobic jeszcze jakies male co nieco. Najwazniejsze, ze pod reka ciagle zostaly foremeczki do mini tart :)Tak wiec do dziela...Mini tarty z budyniem i jablkamiskladniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 budyn waniliowy lub smietankowy na 0,5 litra mleka1 szklanka mleka2 jablkabrazowy cukier do posypaniawykonanie:Budyn nalezy przygotowac wedle zalecen na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilosc mleka z pol litra(...)przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie na ciasto wykladamy przestudzony, ale nie zimny, budyn. Jablka obieramy i kroimy w ciwartki, a potem jeszcze raz na pol. Ukladamy je na budyniu i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekatniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.Po wystudzeniu tart najlepiej odstawic
Przysmaki Karolkimasą z żółtek.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao.Do przygotowanych keksówek przełożyć ciasta i piec w temperaturze 180 º C przez ok.40 minut. Krem: 4 szklanki mleka 1,5 szklanki cukry laska wanilii 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)energicznie mieszając gotować aż masa zgęstnieję.Zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie krem. Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady
Anielskie wypiekimiesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie Po usmażeniu placka, kroimy go na cztery części. Przekładamy ciasto dżemem i kremem (u nas bieluch i odrobina syropu klonowego). Dekorujemy ulubionymi owocami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce. Gotowe. Nie jest to arcydzieło, ale robiłam je spontanicznie, kilka minut przed(...)Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na Facebooku ! Jeśli spodobał Ci się przepis, prześlij go dalej
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPrzepis na to ciasto znalazłam u Ani, w Jaśminowej kuchni, z kolei Ania wypatrzyła go, u Dorci w kuchni :) Ciasto bardzo mnie zaciekawiło, więc postanowiłam wypróbować. Zdziwiło mnie połączenie budyniu z makiem, nigdy czegoś takiego nie jadłam. Zrobiłam z ciekawości i nie żałuję. Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będę do niego wracać, bo rodzince(...)zamiast tradycyjnego makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 1 paczka maku 200 g. mielonego
Agusiowe smakołykisera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta(...)wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej. Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Bardzo płynną
Kuchenne zapiski EdytySernik z owocami na kruchym cieście Pyszne i proste letnie ciasto. Idealne do weekendowej kawki. Składniki: Ciasto: 230g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 150g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 700g twarogu sernikowego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy – 40g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Dodatkowo: 0k 250g owoców (np. maliny, truskawki, borówki(...)ziemniaczanej *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita struktura *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 20×33 cm *** *** Twaróg z cukrami, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko mikserem, do momentu aż składniki
Blog z Apetytemjuż dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym. Zdecydowanie polecam. Składniki(...)miski przykrywając wierzch folią by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić. 6. Ostudzony budyń miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie łączymy ją z budyniem. Powstałą masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta. Chłodzimy min 1 godzinę. Dekorujemy kiwi pokrojonym na plasterki i posypujemy ulubionymi dodatkami
vaniliowoczekoladowaRewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne(...)galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy
Wanilia i Kardamonjajko 1 łyżka cukru waniliowego ⅓ szklanki cukru kryształu 80g stopionego masła Ok ½ kg mąki tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 8 łyżek dowolnego budyniu ( u mnie rabarbarowy ) 8 truskawek Kilka łyżek jagód leśnych 1 małe jajko Przygotowanie ciasta w Tefal Companion: Odmierzoną ilość mleka wlewamy do misy, podgrzewamy 2 minuty na 30⁰C. Następnie zakładamy nóż do wyrabiania, dodajemy pokruszone drożdże, cukry(...)koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy przez ok 10 minut. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok godzinę. W trakcie wyrastania gotujemy budyń, w zależności od własnych upodobań. Studzimy. Przygotowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ponownie wyrabiamy w dłoniach i nadajemy kształt kuli. Następnie spłaszczamy szklanką na środku, a boki kroimy na 12 ramion. Bierzemy
Kuchnia w czekoladzie