ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:383/932)

Tarta jesienna 188

Składniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna

czarrna od kuchni
GOFRY NA KRUPCZATCE 227

szkl.mleka 1/2 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki cukru 2 jajka WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mleko i olej, a na końcu mąki. Ciasto nakładamy do gofrownicy posmarowanej olejem, pieczemy ok. 5 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub serkiem oraz owocami

słodki bratek
Ciasto jabłkowo-serowe 139

kuchennej tworząc prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 minut, żeby się lekko zrumieniło.     Z obu cytryn starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki.   Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną(...)serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam   pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam.   Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone

Kuchnia u Krysi
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI 111

Uformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę. Po czasie przełóż ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Natnij chleb w kilku miejscach i wysmaruj roztrzepanym białkiem z ciepłym mlekiem ( 2 łyżki ciepłego mleka, jedno białko) Posyp kminkiem, lub siemieniem lnianym. SMACZNEGO

Kukuleczki
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 234

rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Smacznego :) Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal  (2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 2g błonnika) Zapraszam na  fanpage na FB oraz na  Instagram

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort Rafaello z truskawkami 244

cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka  oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy

Pyszności Słodkości
OMLET CESARSKI 147

ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę i mleko - mieszamy, całość dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Brzoskwinie kroimy w kostkę, banana w plastry. Omlet smarujemy serkiem, posypujemy owocami, składamy

słodki bratek
Mazurek migdałowy makaronikowy 126

250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku

królestwo garów
Placuszki czekoladowo bananowe. 165

także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać

Radość kipiąca uśmiechem.
KRUCHE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI 125

mąki pszennej 100 g margaryny  1 jajko 80 g cukru siekane migdały ulubiony dżem A jak to zrobić: Białko oddzielić od żółtka. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtko i 60 g cukru, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Z ciasta uformować wałki o średnicy około 3 cm, po czym pokroić

Kuchnia w opałach
Tartletki z jajkiem i bekonem 136

kilka minut, dodać pokrojone w niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartletki. Wbić jajka, jeżeli są zbyt duże, można odlać nieco białka, wypełnić farszem, zalać łyżką śmietany i posypać niewielką ilością pokruszonej fety.  Zapiekać około 15 minut. Podawać natychmiast. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tort z galaretką i owocami 275

truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty

Salonik smaków
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 198

ostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością.  Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę(...)oddzielić od białek i dodawać do masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta

Grunt to przepis!
Biały czekoladowy mus z malinami 347

udała ta sztuczka? Tak na wszelki wypadek, gdyby deser nie chciał wam wyskoczyć ze zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki

Lili w kuchni
Tort bezowy z porzeczkami 254

kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach

maniapieczenia
.937. próba 155

sody oczyszczonej ~cukier/stevia do smaku Mieszamy mąkę, żółtko, jogurt, kawę, sok z cytryny, sodę oraz cukier/stevię. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Rozgrzewamy gofrownicę, lekko ją natłuszczamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry (czas zależy od mocy gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Sernik z jabłkami 159

włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser.  Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Tort urodzinowy 208

urodziny mojej córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem

Salonik smaków
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 185

kakao. Wymieszam, odstawiam.  Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.  Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez

Ciasteczkowy Potwór
Muffiny czekoladowe z jabłkami 199

ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka z octem  mieszam razem i dodaję do ubitych białek. Wsypuję pozostałe składniki i ucieram. Następnie wlewam olej, a na koniec do gotowego już ciasta wsypuję pokrojone jabłka. Formę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki z różą mamy Majki 187

łyżeczki- ważne, żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze wyłożonej papierem (nie za blisko bo trochę rosną), smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kokosem. Pieczemy około 15 minut, aż będą złote. Smacznego

les mirabelles
Tort Rafaello z truskawkami 619

soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty

Salonik smaków
Sernik z bananami light 426

względu na to, czy musicie zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany 1kg serek naturalnego Vitello do serników 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 1 cukier wanilinowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Farsz makowy - najlepszy 175

żółtka utrzeć dokładnie ze szklanką cukru i dodać do ochłodzonej masy, następnie dodać bardzo sztywno ubitą pianę  z pozostałych białek. Delikatnie wymieszać , na koniec dodać kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z tego przepisu.Uwagi:  Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji - to jest minimum. Można dodać znacznie

Stare Gary
Sernik z żurawiną na zimno 674

masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego. 4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy w nim żurawinę a następnie obtaczamy w cukrze. Smacznego Post Sernik z żurawiną na zimno pojawił się

UgotujmyTo.pl
Bułki pszenne 269

630g mąki pszennej tortowej - 300ml ciepłej wody - 25g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko  Sposób wykonania - wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić

Basia w kuchni
Porzeczki raz jeszcze 201

pozwolenie na ujawnienie go na forum publicznym. W okresie, kiedy dostępne są porzeczki, jest to dobry sposób na "utylizację" białek, pozostałych po wykonaniu innych potraw wykorzystujących samo żółtko (ot choćby, w niektórych wariantach kruchego ciasta). Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Ciasto z prince polo 3599

możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych

Ala piecze i gotuje
Rogaliki francuskie z szynką i serem 158

Składniki (na 7-8 rogalików): 1 gotowe ciasto francuskie 1 jajko 2 plasterki szynki 2 plasterki sera żółtego 1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło). 2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków

My Culinary Art
1504. Pyszności z Anielskich Przysmaków 175

biegunkom oraz łagodzi bóle mięśni i zwiększa zdolność koncentracji. Pomaga zwalczać cukrzyce, można go dodawać do herbaty.  Można go dodawać do ciast. Miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe muffiny z truskawami 149

ćwiartki. Do składników suchych dodajemy mokre. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie łyżką. Teraz należy przygotować formę na muffiny. Wlewamy po jeden łyżce ciasta do każdej foremki, wkładamy po kilka ćwiartek truskawek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak by truskawki były w środku w formie niespodzianki

Mango Papaja
Mini drożdżówki z serem. 222

roladę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, delikatnie spłaszczamy. Bułeczki natomiast formujemy z ciasta i wkładamy w środek po 1 łyżeczce jagód. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min. do temp. 180 stopni. Smacznego!!! Buchty drożdżowe z jagodami.  Agnieszko bardzo Ci dziękuję

Miksturownik
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ 262

Składniki na biszkopt: -5 jajek(osobno białka i żółtka) -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej) Białka

Smaczne Zdrowe
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 189

tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:   Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym

W kuchni Karmel-itki
Francuskie mini szarlotki 266

tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3.        Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4.        Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem). 5.        Piec na złoty kolor

Fabryka pomysłów
Biszkopt rzucany (idealny) 2929

W tym biszkopcie najważniejszym elementem jest porządne ubicie białek. To dzięki nim i ubiciu na sztywną pianę, nie jest potrzebne użycie proszku do pieczenia

Kulinarne Przeboje
Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi – bez cukru, glutenu, laktozy 86

foremkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Następnie do miski wsyp mąki, łyżkę sproszkowanej wanilii, wbij jajka i dodaj kawałki zimnego oleju kokosowego. Ze składników zagnieć ciasto i uformuj kulę. Później wyłóż ciastem foremkę do tarty i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Gotowy spód włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, funkcja góra-dół, i piecz przez około 20 minut(...)wydawnictwa Vital i odliczania do lipca, kiedy będzie jej premiera! https://wydawnictwovital.pl/wydawnictwo/ksiazki/dieta/dieta-inne/slodycze-bez-cukru-i-slodzikow/ JEDNA PORCJA TARTY TO: około 266kcal Białko: 5,3g Węglowodany: 26,9g Tłuszcz: 16,5g Błonnik pokarmowy: 3,6g Ładunek glikemiczny: 9,7 Spróbuj także: ciasto migdałowo-jabłkowe , sernik raffaello . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku

Natka Pietruszki
barwy jesieni---colori autunnali 170

ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao

w mojej kuchni
Kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką. 294

wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 15 minut . Budyniowa pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)przekrojone na pół i wypestkowane cukier puder do oprószenia po upieczeniu Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po jednej łyżce cukru . Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek budyniowy , cały czas miksując . Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód ,na masę czereśnie i na wierzch resztę ciasta z lodówki .Rozcieramy je w palcach po całym cieście. Pieczemy

Ladylaura.
Seromakowiec 156

Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzine. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masa serowa: 600 g twarogu półtłustego 3/4 szklanki cukru 75 g masła 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie  1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania skórki pomarańczowej(...)puszystej, jasnej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany

kulinarnyswiatdomi