ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:381/932)

Tort w stylu angielskim 200

gdyż nie wiem, czy umiałabym go zrobić:D  Dodatkowo zmniejszyłam ilość czekolady, zamiast wiśni w likierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z  cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Rolada jabłkowa 200

pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj -  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj(...)żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja dla ułatwienia wkładam wałek

Pasje Jolki
KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 199

folię i schować do zamrażalnika. Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić. Składniki na budyniową piankę: - 5 białek - 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu  śmietankowego(...)oleju Dodatkowo: - 500 g owoców: u mnie jeżyny Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć

Walijskie Pichcenie
Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 120

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach  HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru(...)kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy

VioletoweKucharzenie
Tureckie bułeczki z serem. 193

końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, by ciasto urosło na tyle, by podwoiło swoją objętość. Jeśli ciasto przygotowujemy wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy(...)ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt (owal) o wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć

Rozpustne gotowanie
Sernik w kruchym cieście. 184

pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki. MASA SEROWA: 500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka) 150 g cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego) 6 ubitych na sztywno białek 20 g drobno pokrojonej(...)cytrynowej      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy

Rozpustne gotowanie
Wielkanocne babeczki 153

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki silikowe smarujemy masłem i napełniamy ciastem . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Do ciasta można dodać trochę gotowej masy makowej, wtedy otrzymamy makowe

Salonik smaków
Naleśniki z Białym Serem 221

mnie.  Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką.  Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta

Słodka Strona
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 121

dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy słonecznik. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, a następnie wałkujemy na grubość około 3mm (podsypując mąką) i wykrawamy trójkąty, na które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone pergaminem. </ Na koniec rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor, w temperaturze

Smakowy Raj
SERNIK KRÓLEWSKI 131

owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera nie trzeba mielić ten który używam jest już mielony 3 krotnie. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku. Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy(...)Teraz dodajemy połowę twarogu i miksujemy do połączenia się wszystkich składników, czynność powtarzamy dla drugiej części sera. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach( ja zawsze robię to porcjami) i wysypuję na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( kwadrat 40x25 cm lub okrągła tortownica 25 cm) Dociskamy ciasto

KuchcikoweLove
Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym 157

Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników Mus: 1. Ubić białko na sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy. 3. Dodać delikatnie ubite białko(...)stopni i piec tylko od spodu przez około 30-60 minut. Mus ma się ściąć na delikatną piankę. Zaś spód ma być delikatnie kruchawy lecz miękki- nie wilgotny. Ciasto z mąki żytniej trudniej się piecze niż to z mąki pszennej,dlatego podaje tak szeroki zakres pieczenia- należy obserwować jak takie ciasto upiecze się w waszym piekarniku.  U mnie wyszło

KreatywnePiny
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 138

mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru bądź użyj zamiennika typu stewia lub ksylitol Z w/w składników szybko zagnieć ciasto, tak aby go niepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Na środku ułóż pokrojone w plastry

SMYKWKUCHNI
Ciasto Princessa z karmelem 2841

jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka...  W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową !  foremka 23x33 cm   Biszkopt:  6 białek ,  200g wiórków kokosowych,  100g cukru(...)szczypta soli,  50g płatków migdałowych,  3 wafle Princessa kokosowe (37g każda). Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać.  Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 178

nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka, ubić do otrzymania kremowej lśniącej(...)mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać. Piec około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.  Po wystudzeniu przekroić wzdłuż

Wanilia i Kardamon
Chleb LIGHT 145

następnie żółtka , serek biały granulowany , oraz posiekany szczypior , wszytko mieszamy mikserem , kiedy nasze składniki się dobrze połączyły , dodajemy nasze wcześniej ubite białka i łyżką delikatnie łączymy ze sobą , tak aby nie stracić puszystości .  Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , następnie blaszkę silikonową smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką otrębową , i wylewam nasze ciasto , wkładam do rozgrzanego piekarnika

Mój Smak