soku z cytryny Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego
SMYKWKUCHNImasła Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 kopiaste łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe (polecam domowej roboty ) Przygotowanie: Ciasto: Masło, cukier, miód, powidła, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i kawę rozpuszczalną umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (masło powinno się stopić.) Zdjąć z ognia(...)sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami oraz mleko. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez
Nastoletnie Wypiekaniemasłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Na oprószonej mąką stolnicy wałkować ciasto, nadając mu kształt koła. Rozwałkowane ciasto przekroić na 8 trójkątów. U podstawy(...)trójkąt w rogalik. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie rogalki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Upieczone posypać cukrem pudrem Smacznego
kolorowotorcikowoPierwsze gofry w nowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z MW . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku(...)wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy olej, mleko i żółtka. Wszystko razem miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z solą, które po ubiciu musimy delikatnie wmieszać w mieszaninę mąki, mleka, oleju, proszku i żółtek. Gotowe ciasto wylewamy partiami na gofrownicę i pieczemy kilka minut na rumiany kolor. Gotowe gofry studzimy na kratce. Z czym podajemy
Blondynka Gotujesię nie narobić? Jest sposób – ciasto czekoladowe wzbogacone aromatem pomarańczy. Bez mąki, bezglutenowe, więc przy okazji pokazujemy, że nie tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy: 300 g czekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek(...)lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 50 min. Patyczek się nie sprawdzi do próby, bo ciasto po upieczeniu jest mokre i ciężkie. Może lekko pęknąć z wierzchu. Korzystając z tego, że ciasto się piecze, na wolnym
ladykitchenubić (mikserem) z cukrem, mąkę wymieszać z migdałami i po trochu dodawać do ubitych białek. Mąkę dodajemy i mieszamy ręczną trzepaczką. Dodajemy masło po trochu i cały czas mieszamy. Babeczki można upiec w formie bez papilotek ale należy dobrze wysmarować foremki. Ciasto wlewamy do foremek i wkładamy czereśnie z ogonkami. Pieczemy
harrisabezą – Składniki: Blaszka o wym. : 20x20cm Kruche ciasto: 130 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek) 70 g zimnego masła 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek). Beza: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez(...)ciasto ze śliwkami i bezą – Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i rozrobić palcami tak, by powstało ciasto podobne „okruchów chleba”. Następnie dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę wysmarować masłem, wylepić jej dno ciastem
Kulinarne PrzebojeDzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest(...)ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie nie otwieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmazurek nie wymaga już tyle pracy co mazurek marcepanowy. Jest super różany. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży(...)około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz i listki smarujem białkiem. Listki układamy na obręczy. Pieczemy
Lili w kuchniekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć z żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Olej wlać powoli cienką strużką i cały czas ucierać. Następnie trzepaczkami ubić wszystkie białka (6 z masy serowej + 3, które zostały(...)spodu), jak piana będzie już sztywna, wsypać partiami cukier. Do masy serowej dodawać na przemian pianę z białek i mleko, cały czas miksując trzepaczkami (dzięki temu masa będzie cudownie puszysta) - efekt końcowy daje nam dość mocno rzadką masę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, zerwać wierzchnią i przerzucić ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką
Przepysznik - BLW i nie tylkodużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypywać cukier, cały czas ucierając. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenai. Na spód wylać masę jogurtową i zetrzeć drugą część
magiczna kuchnia Kasiciekawego na stole podane do kawki. Polecam:) Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm: Ciasto kakaowe: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 1 czubata łyżka kakao; 0,75 szklanki mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać(...)piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę
In my kitchenkuchni... Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :) Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
Delicious Titbitswaniliowy Delecta oraz proszek do pieczenia Delecta mieszamy przy pomocy łyżki w misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem(...)osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę serową z białkami. Całość: Przygotowaną (dużą , prostokątną formę) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku, ugniatając ręką, tak aby nie było pustych miejsc. Następnie wylewamy
Słodkie okruszkimasła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej(...)masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy i wykładamy na przygotowany biszkopt. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Chłodzimy w lodówce. Moje posty
Słodka Strona