ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:391/932)

ciasto truflowe 143

cukierków "trufle w czekoladzie" łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jagodzianki babci Zosi 254

przestudzić. Wciąż ciepłe porcjami dodawać do ciasta i zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie powinno lepić się do ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Umyte i przebrane jagody posypać 20 g cukru, wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką(...)zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą jeszcze rosły. Do pieczenia 15 jagodzianek lepiej użyć dwóch blach. Wyłożone na blachę przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by jeszcze wyrosły. Gdy będą gotowe, wierzch każdej posmarować białkiem roztrzepanym

W SMAK
jogurtowy śliwkowiec 99

czasu i mogę sobie zafundować niecodzienne śniadanie. Choroba ma swoje plusy, jednak tęsknię już za codziennością. Ciasto przeładowane śliwkami, bo suszonymi jak i świeżymi. To mi się podoba. SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 1-2 garści suszonych śliwek 2 śliwki białko jajka łyżeczka cynamonu 70g jogurtu naturalnego WYKONANIE: suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki białko dokładnie mieszamy(...)jogurtem i pokrojonymi suszonymi śliwkami całość przekładamy do aluminiowej formy, bądź wyłożonej papierem do pieczenia (ja tego nie zrobiłam, co było błędem :P) świeże śliwki kroimy w plasterki, dekorujemy ciasto pieczemy 20 min w 200 stopniach

healthy dreams
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 354

pieczenia Od białka oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie ubijamy, gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier, następnie stopniowo żółtka. Gdy wszystko się dokładnie połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach

Ptasia Kuchnia
,,CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE’’ 193

Zjednoczone! Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy(...)reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy

Podróż w kulinaria
Wykwintny sernik wg Aleex 428

masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 10 minut(...)Masę serową delikatnie połączyć z ubitą kremówką, pianą z białek i bakaliami. 11. Przełożyć do formy na podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik można przechowywać

W mojej kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 323

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej(...)łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz

Słodkości i nie tylko
Ciacho ze słonecznikiem 442

Szukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35):  - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)dodajemy stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy

Alutka-Gotuje
Serca z Bazylei i garść priorytetow 166

się połączyły. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypujemy delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny na niej schnąć ok 12 godzin (np. całą noc). Po 12 h ciastka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik truskawkowy z galaretką 110

łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę

Ewusiowe Smaki
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 137

migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC

Kolorowa kuchnia Elki
Królewiec pyszny, mięciutki :-) 354

masa, puszysty delikatny biszkopt, masa i spód miodowy. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.  Jest niezwykle efektywne, pyszne i proste w przygotowaniu. No ale dość tej pisaniny, zaczynamy :-) SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę SPODY MIODOWE: -3 szkl mąki pszennej tortowej -1 jajko  -2 żółtka *białka zostawiamy do biszkopta -5 łyżek miodu płynnego(...)Następnie dodajemy jajko oraz 2 żółtka, miód oraz śmietanę.  Wyrabiamy na gładkie ciasto, nie za długo. Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką.  Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą.  Blaszki wyklejamy ciastem.  Musimy mieć 2 spody. Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Poezja Amaretto z kajmakiem 153

Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło

Apetyczna babeczka
Sernik zebra 384

jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto(...)minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.  4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.  5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy

My Culinary Art
Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem 258

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio polewa i dekoracja deserowa Helio cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem roztapiamy margarynę. Odstawiamy, aby przestygła. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując. Kolejno wsypujemy kisiele, ciągle miksując. Białka(...)obsypać np. kaszą manną). Wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut w zależności od piekarnika). Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze delikatnie ciepłe posypujemy je cukrem pudrem i układamy czekoladowe grochy (nie rozpuszczona polewa i dekoracja deserowa Helio). Czekoladowe grochy lekko się podtopią przyklejając się do ciasta

Słodkie okruszki