ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:399/932)

Omlet zapiekany z malinami i bananem 181

ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze rozpuszczają się czy łączą z suchymi składnikami. Są wygodne

Tetiisheri
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 114

pozostałych składników i ugniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy  i wycinamy ulubione wzory. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w małych odstępach.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Do miski wsypujemy przesiany cukier puder, dodajemy białko. Wszystko miksujemy

KuchcikoweLove
Biszkopt z masą orzechową 112

Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wciąż ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 108

najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku(...)łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki

noteskulinarnyfiga
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12013

szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut

Z miłości do słodkości
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 147

liofilizowanych malin/wiśni/truskawek 3-5 liofilizowanych bananów Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i żółtko.  3. Zagnieć szybko ciasto.  4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)godziny bądź do zamrażalnika na około 20-30 min. 5. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec:  20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremu. Krem malinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem

KreatywnePiny
Rolada malinowa z bananami 177

będzie nasączyć taki biszkopt. Ważne jest także to by mąka była zawsze przesiana przez sitko oraz dodawana do masy porcjami,  Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami,  Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki(...)tylko że piana z białek po prostu lepiej się ubija. Dodatki: Do mąki możemy wedle upodobań dodawać zmielone migdały bądź orzechy, kakao, starte skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim ulubionym dodatkiem jednak jest domowej roboty ekstrakt waniliowy.  Mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne... bo wiadomo, że czasem najprostsze ciasto sprawia najwięcej problemów.  Składniki

vaniliowoczekoladowa
Tort truflowy z malinami 204

cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować(...)Mąki przesiać i dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa truflowa: 300 g białej czekolady 400 g śmietany 30% 100 g masła 250 g malin + migdały w płatkach biała czekolada kokosowe pralinki Masę truflową

Domowa cukiernia Ewy
Zdrowe słodycze – marzenie większości konsumentów 68

alergie pokarmowe, jak i dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Post sponsorowany Zdrowe bezglutenowe słodycze Gluten to białko obecne we wszystkich odmianach pszenicy, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe słodycze wytwarzane są z produktów bezglutenowych. Kruche i półkruche ciasto, ciasto biszkoptowe czy francuskie, różne ciastka a także kremy, polewy czy kuwertury na bezglutenowe słodycze muszą być wolne od glutenu. Mąka

Zdrowy Styl Joanny
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 121

smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu waniliowego - 1/2 szklanki oleju  słonecznikowego - 30-40 dag rabarbaru(...)spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę.  Na pianie

Kulinarne życie
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 154

razem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 5 jajek - 140 g cukru - 80 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 30 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka(...)jeszcze razem miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sernik śmietankowy z czereśniami 159

czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół. CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrywamy warstwą czereśni. MASA SEROWA: Margarynę z cukrem ucieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Cały czas miksując dodajemy(...)dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ). Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie. Ozdabiamy kilkoma czereśniami. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.60minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto musi dokładnie wystygnąć

Ostra na Słodko
Piernik 189

przemian mąkę z mlekiem, kolejno dodajemy powidła, bakalie, miód kakao i sodę. 4. Na sam koniec dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. 5. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy ok 40min. max. 1h. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe;) Zdjęcie ze str.  http://styl.fm/newsy/114977.piernik-ucierany

Kuchnia Pełna Pasji
Rolada z truskawkami 371

waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy

cookpl
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 132

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż białko będzie lśniące. Następnie dodajemy żółtka. Cały czas mieszając wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Deser malinowy z porzeczkową pianką 191

mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy

moj przepis na
Szarlotka ucierana 189

jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka * olejek do ciast śmietankowy – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka(...)następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło

Ostra na Słodko
Moja teoria względności z chałką w tle 126

godzinę lub półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej(...)pochlipując do filmie, smaruję roztrzepanym białkiem, posypuje płatkami i grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę

I tu będę miała takie te
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 133

wanilinowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier wanilinowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób przygotowania : 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto(...)wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4. Przygotowanie masy ; 5. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. 6. Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek

Sama słodycz i szczypta chili