BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ 532kolejne fantastyczne ciacho – tym razem brzoskwiniowiec. Brzoskwiniowiec to sernik z brzoskwiniami i galaretką. Możemy go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach , albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej ). Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu. Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki
Ostra na Słodko
Torcik porzeczkowy z bezą! 185Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką(...)ziemniaczaną Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu na wierzch ciasta rozprowadzamy czerwoną porzeczkę
Kuchnia Pani Wiosny
BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 321Dziś dla wielbicieli czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie , bez mąki i bez cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza
Smaczne Zdrowe
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 223soli oraz cukrem pudrem na pianę, delikatnie mieszamy z wiórkami w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej całość mieszamy z proszkiem budyniowym foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, wyklejamy 3/4 ciasta, wylewamy masę, wysypujemy maliny, przykrywamy łatkami z pozostałej części ciasta Pieczemy około 30-40 minut SMACZNEGO
Luźna Kuchnia
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 269Kokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 294świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt
Tradycyjna Kuchnia
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 251Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające
Smaczne Zdrowe
KARMELOWY BANANEK 200Dziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z
Z Majeczką w kuchni
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 182wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto W-Z tylko kremu mi zabrakło... 200wrzątku) i 400g kremówki. Dla wersji klasycznej użyjcie 2,5 łyżki żelatyny (1/2 szklanki wrzątku) i 1000g kremówki. W foremce umieszczamy spód ciasta, nasączamy go mocno połową ponczu - bez obawy, ciasto wchłonie taką ilość. Kremówkę nakładamy na ciasto, układamy drugi blat ciasta i nasączamy go resztą ponczu. Lekko dociskamy. W rondelku podgrzewamy 200g kremówki, dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (użyłam
Gotowanie i blogowanie
Kruche ciasto z kremem. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 199Kruche ciasto z kremem Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego
nietadieta
Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek 175Kruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g
nietadieta
Banoffee, szybkie słodkie ciasteczko 171Bardzo znane w Anglii ciasto, bardzo słodkie i pyszne. Zrobiłam dzisiaj prostrzą wersję banoffe. Idealnie na Walentynkowy Dzień. Bardzo szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi
Kuchnia Pokoleń
Beza Pawłowej z owocami 161Beza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a
Gotowanie-uk
Maxi King bez pieczenia 272Składniki na ciasto herbatniki kakaowe, 40-50szt herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1
Gotowanie moimi oczami
Tiramisu z bitą śmietaną 185 Bez surowych żółtek jak w oryginalnym przepisie, ale równie pyszny. Obłędne połączenie delikatnego kremu z wyraźną nutą aromatycznego alkoholu i gorzkiego kakao - jak dla
Maślane ciasteczko
Ciasto z batatów bez mąki 248Ciasto z batatów chodziło mi po głowie po jednym z odcinków Masterchefa. Tak się fajnie złożyło, że akurat owe bataty oraz inne potrzebne składniki w kuchni
Jemy Pijemy
Leśny deser na zimno 308malinowy. Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: galaretka , jagody , kremówka , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniam
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem 350bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg
https:KKuchniaMniam
Pianka z malinami i jagodami 307chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniam
Jagodowe semifreddo z granitą 295Semifreddo oznacza na pół zmrożone, stąd nazwa. Smacznego :) RADA: Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Lody i desery lodowe , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniam
Recenzja dużej silikonowej stolnicy Smart Cook 164mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować na niej ciasto, ponieważ stolnica się nie przesuwa. Łatwo się ją czyści i szybko schnie. Jeżeli będziemy o nią dbać na pewno posłuży nam przez lata. Przepis
The Sweet Damsel
Ciasto kefirowe z truskawkami 240Szybkie ciasto ....nie potrzebny nawet mikser ..podobne ciasto jest już na blogu..tym razem skorzystałam z tego przepisu..a , że ciasto robiłam w nocy..i
Moje domowe kucharzenie
Naleśniki - pancakes z sosem z mniszka lekarskiego 239płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 8 cl oleju słonecznikowego lub rzepakowego 5 pełnych łyżek cukru Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolite i gęste ciasto. Smażyć bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Prawda, że proste ? Tutaj przepis na syrop z mniszka lekarskiego : http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego-syrop-z.html
Jemy Pijemy
Pavlova 174Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250
królestwo garów
Magiczne ciasto 200bez powodu to ciasto nazywa się magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html z oryginału
Ciasteczkowy Potwór
Banoffe pie 348To ciasto chodziło za mną od długiego czasu. Połączenie ciemnych ciastek, bananów i pysznego karmelu... na same wspomnienie ślinianki zaczynają mi pracować :). Pyszne pod każdym względem
Malinowe Pocałunki
Czekoladowa Pavlova ze śmietaną i malinami 195Beza o smaku czekoladowym ze śmietaną i malinami - niebo w gębie. Najlepiej smakuje od razu po udekorowaniu. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L
Ugotować
Tarta limonkowa na spodzie graham 213sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie 25 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą, żeby spód zachował kształt. Pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy
Powiedz dietom nie
Torcik bezowy z kremem krówkowym i orzechami. 187Bezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia Beaty
Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 236cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni
Codzienna kuchnia niecodzienna
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 259się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około
Codzienna kuchnia niecodzienna
Rafaello 382Składniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2
Świat Ciasta
Odrywane bułeczki z masą krówkową 237rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko
Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 203cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 274To świetne ciasto na rodzinne imprezy, do popołudniowej kawki ale również na drugie śniadanie do pracy, szkoły... Rzadko piekę ciasta ucierane, to skusiło mnie wyglądem
Smaczne Zdrowe
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI 427Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go
Smaczne Zdrowe
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 230Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki . 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody
Moje domowe kucharzenie