piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki : Na ciasto - 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
zdrowa vege kuchniałyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel(...)łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz. Smacznego
karmelowywieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką stolnicy z uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe
Wspólne smakioliwę oraz rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąki. Z ciasta uformować kulę, natrzeć ją oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 8 części. Z każdej zrolować wałeczek, uformować bułeczkę (instrukcja zaplatania tutaj ). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
6niebopyszny, miękki, oblany czekoladą i posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance, to ciasto, które robi się błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe
dom-agi.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pleśniak to połączenie kruchego ciasta z kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodkiej bezy. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze bardzo smaczne. Idealnie pasuje z filiżanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z starego zeszytu mojej
Marta Gotujekroję dopiero po ugotowaniu - bo tak jest mi wygodniej :) W kubku mieszamy jajka z mąką i szczyptą soli, aż wszystko się połączy i powstanie lśniące ciasto. Z zupy odlewamy część płynu do osobnego garnka (bez warzyw), doprowadzamy do wrzenia i cienką strużką wylewamy nasze ciasto na gotujący się wywar. Gotujemy ok 2-3 minuty, po czym przelewamy całość do naszej
Walijskie Pichcenieuwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego(...)kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam
KUCHARNIAciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g); 1 szklanka białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g); 1/2 szklanki oleju(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 minut. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć po wierzchu cukrem pudrem (u mnie bez). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm. Do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskababci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO
Rozpustne gotowaniezdjęciach. Jedyne zastrzeżenie mam do nadzienia, które częściowo wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki(...)niż 1/2 łyżeczki). Zlepiamy brzegi i tworzymy okrągłą bułeczkę. Układamy na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów do momentu, gdy wyrosną. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. W szerokim rondlu lub garnku roztapiamy smalec. Nie cały, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom roztopionego smalcu ma sięgać mniej więcej
Moja Delicjakolejny przepis na wytrawne naleśniki. Trochę dzięki naleśnikarce, bez której pewnie nie potrafiłaby m już żyć :). Tym raz em smaczna i dietetyczna wersja z dodatkiem mąki gryczanej . Naleśniki smażone bez grama tłuszczu, sos na jogurcie z dodatkiem majonezu light, grillowana pierś z kurczaka. Cóż jeszcze mogę dodać, koniecznie wypróbujcie. Mam nadzieję, że Was zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka(...)jogurtu naturalnego Ok 100 ml majonezu light Sól Czosnek ok. 4 ząbki Szczypta cukru ( dla podkręcenia smaku ) Pieprz Świeży koperek ( lub mrożony ) Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu ( idealnie do tego nadaje się naleśnikarka, genialne urządzenie ). Odkładamy. Fileta z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Przyprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i papryką. Na chwilę pozostawiamy
Smaki Ewyzasobów (zmniejszając ilość składników o połowę) ponieważ w książce propozycją na ciasto jest gotowiec, którego ja nie chciałam kupować - wolę własnoręcznie robione. Poza tym takie ciasto można podać również dziecku bez wyrzutów sumienia. Tartę próbowało kilka osób i są bardzo różne zdania na jej temat. Córce tarta smakowała. Dla mnie mało słodka, podczas kiedy dla dwóch osób(...)pierwszym upieczeniu będzie chciał piec ponownie - jakiś składnik doda, inny odejmie, a może zmniejszy proporcje. Co ja bym zmieniła? Dała więcej cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade
chili & sugarPrzygotowujemy ciasto jak na szarlotkę, tylko że bez cukru. Bierzemy 3 jajka, szklankę mąki, 1/2 szklanki śmietany lub kefiru, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe, mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną
kulinarnajamka.blogspot.com