zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki
moj przepis napomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć
Kuchcik gotujekawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpyszności :)) A że ja naleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki ;) Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2/3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 2 łyżki maku 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: ulubiony
Czerwona Porzeczkaodpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku to jest to propozycja właśnie dla Was:) A poza tym możecie to ciacho piec praktycznie przez cały rok, gdy tylko najdzie(...)szklanka cukruSKŁADNIKI NA LUKIER:1,5 szklanki cukru pudrusok z 1-2 mandarynekWYKONANIE:CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego jaką wersję wolisz) włóż do niewielkiego garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj je:1) ze skórką - 2 godziny na wolnym ogniu2) bez skórki - 1 godzinę na wolnym ogniu.Po tym czasie odcedź je i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonyrosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki! Colomba di Pasqua to " ciasto, które wie o wiośnie ", może uda mu się ją nareszcie przywołać? Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny. Samych dobrych chwil i pogody - ducha! Dziękuję Atinie(...)miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i dodać do przygotowanego ciasta. Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie, trochę lepkie ciasto. Umieścić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
KUCHARNIAjajko - 1 łyżka mleka *opcjonalnie: zioła prowansalskie, papryka słodka Jajko rozmącamy wraz z łyżką mleka (możemy dodać zioła prowansalskie lub paprykę słodką, aczkolwiek bez nich również wychodzi smacznie). Arkusz ciasta francuskiego płasko rozkładamy i z wierzchu smarujemy (pędzelkiem silikonowym) rozmąconym jajkiem z mlekiem. Kroimy w paski o średnicy 0,5-1cm wzdłuż dłuższego boku. Każdy kabanos zawijamy w pojedynczy
Be Fit Be Strongwiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 160 do tzw. suchego patyczka, bez termo-obiegu. Wierzch ciasta możemy udekorować ulubiona polewą lub roztopioną czekoladą
Mania Gotowaniapowracam do dzisiaj. I dzięki temu, że powracam to zajadamy się od czasu do czasu serniczkiem wilgotnym od brzoskwini w syropie i słodkim dzięki chrupiącej bezie. Polecam:) Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm. Ciasto: 250 g margaryny lub masła; 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Mąkę(...)wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna
In my kitchenzniechęciłam się do tego stopnia, że używałam gotowych spodów, niby złe nie były, ale szału nie było, dupy nie urywało... W końcu podziałałam bez przepisu, tak jak mi się wydawało, no też żeby się nie namęczyć. Ciasto wychodzi zajebiście chrupiące, a do tego szparagi :) Nie dodałam na pizzę żadnego sosu, zapomniałam, ale sowicie polałam ja dobrą oliwą z oliwek, wyszło(...)musicie używać siły własnych rąk, to najlepiej robić to drewnianą łyżką, ciasto jest takie półpłynne, więc nie ma szans na zagniatanie na stolnicy. ODSTAW CIASTO W CIEPŁE MIEJSCE , ja nagrzewam piekarnik na 40 stopni bez termoobiegu, niech się dzieje co chce. W tym czasie wypij wino, obierz szparagi, pokrój ser, zadzwoń do znajomych, przecież gotujesz :) Nim obierzesz szparagi- połam
Kuchnia bezglutenowa LoliBez cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju(...)sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać
Chocolate Muffin Blogjest uzależniona jedynie od Waszego gustu i fantazji ;) Jeśli lubicie eksperymenty z rodzajem i grubością ciasta, polecam tę stronę. Składniki: Ciasto: - szklanka mąki tortowej - 25 g drożdży - łyżeczka oleju - łyżeczka cukru - pół szklanki ciepłej wody Sos: - puszka pomidorów bez skórki - odrobina oleju - łyżeczka bazylii - łyżeczka oregano - sól, pieprz Dodatkowo: - listki świeżej bazylii - ser mozarella - ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest
Kulinarne zapędy Kokosadrożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować i wycinać kółka przy pomocy szklanki
Bon Appetit Małgorzatymacie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady
Słodkie Przyjemności