także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu i pobawić się w układanie na nim ulubionych składników. Zobaczymy, w którą stronę
zadanie-gotowanieGenialny. Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce
Tetiisherikoniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnySzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych
MarcinChefsuche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić Po wyjęciu
Smak mojego domuwiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam
FitKotkażdy wycięty kawałek papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać w garnku do temperatury 180 stopni. Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar
Na słodko lub wytrawnieciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości. Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Jedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić
Ala piecze i gotujeprzez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni używając 2-3 łyżek masy. Jeśli patelnia na to pozwala smażymy bez tłuszczu :) Gotowe! :) Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję
Uwaga Babcia GotujeNa Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne Zdroweciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę
apetytnapieczeniebądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można
Przepysznik - BLW i nie tylkoKruche anioły. Z mąki razowej. Najpierw były bez sukienek. Czekały w kolejce. Każdy dostał swoją:) 500 gram mąki razowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka 3,4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce ok 30 minut. Ciasto wałkujemy na 3 mm i wycinamy ciasta. Pieczemy w 180 stopniach
AZgotuj!Wietnamczycy używają papieru ryżowego do zawijania sajgonek. W pozostałych krajach Azji używa się cieniutkich płatów ciasta przygotowanego z mąki i wody. Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj! Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy
Ostra na Słodkopierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka
apetytnapieczeniedrożdży 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 4 łyżki płatków suszonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Dodać miód, oliwę oraz suszone pomidory i wymieszać. Dolewać powoli letnią wodę i zagnieć elastyczne ciasto, trwa to około 5-8 minut. Delikatnie obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić
DefinicjaSmakuOdstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy spód tarty upiec. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, na który wysypujemy np. groch. Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem
Przysmaki Karolkisieci... Jednocześnie ogromnie doceniam zainteresowanie moich Czytelników, wszystkie Wasze komentarze. Skaczę z radości, gdy ktoś upiekł ciasto z mojego przepisu, i mu zasmakowało. Każda pochwała i komplement są na wagę złota - i bardzo Wam za to wszystko dziękuję. Jesteście integralną częścią mojego bloga, bez Was to nie byłoby to samo... Ale przecież dobrze o tym wiecie, prawda...? Nominacja
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu nie mają już tak samo magicznego klimatu... No ale, śnieg śniegiem. Święta bez...piernika
chili & sugarmaślanki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez
Marder&Marder Manufacturewysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie
Marder&Marder Manufacturepieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem i powoli dolewamy śmietanki (już bez wanilii). Ucieramy cały
Marder&Marder ManufactureNa blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego
KreatywnePinybiszkoptów): 1 białko 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka stewii Sposób przygotowania: Białko ubijemy wraz ze stewią na sztywną pianę dodajemy budyń i miksujemy chwilę (10 sekund;p) na najniższych obrotach formujemy małe beziki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam wyciskarki do kremu, ważne żeby były malutkie wtedy ciasto szybko zeschnie podczas pieczenia pieczemy w temperaturze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki cynamonu 200g serka wiejskiego lekkiego Sposób przygotowani: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą gotowe placki zjadłam z pysznymi powidłami śliwkowymi bez cukru, produkcji mojej mamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćObtaczać kwiaty w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju. Jeśli kwiaty nam odpadną, zebrać je z ciastem i wyłożyć na którąś gałązkę na patelni. Smażyć kwiaty z obu stron na blady kolor. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Zjadamy tylko kwiaty, bez gałązki . ------------- Podobne: Chipsy szałwiowe Seler naciowy w tempurze
Weekendy w domu i ogrodziebardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi
paapilotkaanabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody
Food SquareJakiś czas temu znalazłam w internecie przepis na ferrero rocher , oczywiście przeglądając stronki w poszukiwaniu super ciasta na święta. I znalazłam na blogu http://
Ciasteczkowy PotwórDostaliśmy dziś od Ingalill - tutaj znajdziecie Jej blog - przepis na ogórki kiszone małosolne z estragonem Ingalill mieszka w tureckiej części Cypru i podobnie jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły Młynekwegańską wersję ruskich. Są bardzo delikatne i lekkie, spokojnie można włączyć je do swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy
Powiedz dietom niepodrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową
RAROSSApraskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy. Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną. R ozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu). Smacznego
Fit-aminaPo Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to
Kraina Miodem Płynącaorkiszowej2 i 1/2 łyżeczki soliWykonanie:1. Wieczorem: połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli).2. Przykryć folią i zostawić na 45 min.3. Dodać sól i dobrze wyrobić.4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę.5. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć
UgotujmyTo.plKurczak w soli na butelce...Złocisty, soczysty i chrupiący.Upieczony na stojąco.Obtoczony w samej soli.Bez dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około
Gospodyni Miejskaskładniki do ciasta na naleśniki umieścić w jednym pojemniku i zmiksować, albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw
Blondynka Gotujepodrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową
RAROSSAUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itkipytanie o ulubione danie bez wahania odpowiadam: naleśniki! Doskonale sycą i dobrze smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Nadmiar placków zawsze można odgrzać i nadziać ulubionym farszem. Pomysł na zielone naleśniki wyłapałam już dawno i niejednokrotnie próbowałam w swojej kuchni, ale ale ... z różnym efektem. Dzisiaj miałam więcej czasu i swobody w kuchni, więc postanowiłam zabrać się(...)ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki w tej odsłonie wyszły nieco grubsze
Kuchnia Ellie