ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:635/1217)

Maślane ciasto z wiśniami 432

Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 6 jajek 1 szklanka cukru 300g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki wody(...)dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. 3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao z wodą, a do drugiej migdały, wymieszać. 5. Do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć jasne ciasto, wyrównać

Mała Cukierenka
Sernik z marakują 178

130g herbatników- 70g masła        Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową)- 400g jogurtu greckiego- 500g serka mascarpone- 200g creme fraiche (30%)- szklanka drobnego cukru- 5 jaj- 2 budynie waniliowe bez cukru- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii- szczypta soli waniliowej     Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit)- 1/2 galaretki cytrynowej- 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli(...)tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek.  Na spód sernika - miksujemy herbatniki  w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników

mojewypiekiinietylko
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 129

tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Składniki na krem: - 500 mililitrów mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga opakowania(...)kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia świeżości owoców.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Chleb pomidorowy z oliwkami 157

wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków(...)formowania ciasta.1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. 4. W czasie tych

UgotujmyTo.pl
Szarlotka japońska 371

jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam(...)wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej, wtedy bez papieru), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ciasto możemy dodatkowo udekorować bakaliami lub migdałami

My Culinary Art
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 153

ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki(...)masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Seromakowiec 200

Seromakowiec to świetny przepis na ciasto świąteczne,ale i nie tylko. Super połączenie sernika i makowca w jedno smakuje przepysznie. Seromakowiec jest bardzo lekki i wilgotny. To mój sprawdzony przepis na smaczne i efektowne ciasto. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec – składniki: Składniki na ciasto kruche: 1/3 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtko oraz odrobinę soli. W miarę sprawnie zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią

Olcia gotuje!
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 246

pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam

Kuchenna Kontrrewolucya
pyszne ciasto cappuccino 1315

wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 min. w 160 – 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy bez cukru 30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym 5 żółtek 3 łyżki mąki 500 ml mleka 3/4 szkl cukru 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru, budyniu, mąki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ( + z czekoladą) 157

podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy bez dodatku(...)płatki owsiane i słonecznik. Ponownie mieszamy i z połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj
CIASTKA AMARANTUSKI SEZAMOWE , BEZGLUTENOWE 332

dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ja pokroiłam ciasto na prostokątne kawałki. Piec w temp.170*C ok.12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, nie należy ich zdejmować od razu z blaszki. W miarę stygnięcia nabierają twardości. Przechowywać w zamkniętym pojemniku , wtedy zachowają chrupkość. Bez przykrycia chłoną wilgoć i stają się lepkie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 319

drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek 25 ml rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu(...)odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które

Smakowy Raj
Ciasto na droge 215

mojej Panny na wakacje. Tego wyjazdu nie bylo w planach, to znaczy byl, ale nie teraz i nie na takich zasadach. Spontanicznie i dosc nieoczekiwanie Viki jedzie na wakacje bez nas.Nie panikuje z tego powodu, ale jakos nie moge okielznac tego co Ona chce ze soba zabrac. Ubrania spakowane, ale stos zabawek, ktory ciagle sie powieksza, przeraza mnie i nadal(...)swoja kolej.A piekarniku zas siedzi sobie w ciepelku placek, ktory tez powstal dosc spontanicznie. Ale jak tu odmowic dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka

Przysmaki Karolki
Sernik owocowy (Siostry Anastazji) 365

gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru pudru; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 6 jaj; 15 dkg margaryny; Margarynę utrzeć z cukrem(...)galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi: 1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam

In my kitchen
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 244

mōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł 7 , przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra 8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice, co po naszymu by bōło: wszyjske prziprawy i bez to żech sie pomyśloł, że już wiyncyj tymu piernikowi niy trza. A że niyftorzi gołdajōm

Chop w kuchni
MUFFINKI Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 239

herbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe, jak to ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają. Muffinki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza Margherita 346

blaszce, lub ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy.  Na pizzy rozkładamy ser mozzarella.  Całość posypujemy parmezanem oraz oregano.  Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Pizzę, po wyjęciu z piekarnika, ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego :) Zachęcam do zapoznania

Smak mojego domu
Proziaki 179

mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Blat podsypać mąką i wyłożyć na nie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrajać krążki.  Następnie krążki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać bardzo mocno patelnię i smażyć na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu

Kuchnia Bon Appetit
Tort makowy z masą serowo - karmelową 174

wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam

Kuchnia u Krysi
Ciastka pełne ziarenek - bez mąki 158

okazji przygotowałam mu jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna, ale po upieczeniu i wystudzeniu ciastka będą zwarte

Gotowanie i blogowanie
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 194

potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które

I tu będę miała takie te
Przepis na ciasteczka z czekoladą 171

czekolady szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj

codojedzenia
Kakaowy spód do ciasta – biszkoptowy 257

przesiewamy. Partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką – nie używamy miksera. Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut – do suchego patyczka. Ważne: Jeśli zależy nam na wyższym spodzie dodajemy proszek do pieczenia, na zdjęciach jest biszkopt bez proszku.  Kakao koniecznie mieszamy z mąką, wtedy łatwiej połączymy je z ubitą masą

Gotowanie i blogowanie
Kokosowe ciasto z kubka 270

cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka wiórków kokosowych do ciasta, i odrobina do dekoracji Sposób przygotowania Składniki mieszamy dokładnie w kubeczku. Pieczemy w mikrofalówce minutę. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Olej kokosowy musi być oczywiście nierafinowany, tłoczony na zimno. Można taki dostać bez problemów w sklepie. Osobiście polecam wam rodzinną olejarnię Olini.pl gdzie możecie zakupić olej wysokiej

Mr. Taste
Kruche ciastka z wiśniami 187

szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez godzinę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Omlet zawijany z kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową 194

diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch lub twarożku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Chocolate Muffin Blog
Roladki schabowe i kluski śląskie 160

ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać

Smakołyki Asi
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 188

mleka Wykonanie: 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 203

jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana    Zdrowy snikers bez cukru i mleka

Powiedz dietom nie
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 245

polanych lukrem. Obowiązkowo muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka

DefinicjaSmaku
Ciasteczka cynamonowe na Walentynki 143

proszkiem do pieczenia i cynamon. Wyrabiać ciasto około 15 minut,  rozwałkować ciasto na grubości ½ cm i wycinać foremką serca. Z połowy sercowych ciastek powycinać w środku małe serduszka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.  Następnie wystudzone ciastka ( bez wycięć ) smarować czerwoną konfiturą ( jeżeli jest za rzadka dodać żelatyny) i nałożyć ciastko

Tradycyjna Kuchnia
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 240

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie

Gospodyni Miejska
Ciasteczka kisielowe 249

cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Parówki w cieście francuskim 262

kawałek sera i całość zakrywamy druga połową ciasta. Dociskamy brzegi i nacinamy wierzch ciasta wszerz. Smarujemy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Analogicznie postępujemy z resztą składników. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 12-15 minut. Gotowe można podawać z dodatkowym sosem lub bez, zależnie od preferencji.  Jutro zapraszam na rosół warmiński z groszkiem - będzie pysznie

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki z brzoskwiniami 200

odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki   Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki

Moja Delicja
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 161

łyżeczki ziarenka kardamonu z jednego strączka Sos fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk.  Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą

Jadło i czytadło
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem. 199

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy 10 bułeczek. Układamy je na blaszce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża robimy przedziałek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące

Aga w kuchni
Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem 323

równoramienny trójkąt (tak jak na zdjęciach powyżej) pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki / racuchy z jabłkami. 196

grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko do sklejenia jabłek zamiast być głównym składnikiem.Smażymy placuszki na gorącej patelni z odrobiną oleju. Jeśli je przykryjemy pokrywką to będą bardziej miękkie i będzie je można krócej smażyć, bez obawy, że będą surowe w środku. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, możemy je podawać również

Z butelką mleczka w tle
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 174

każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników.Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut.Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku są szalenie słodkie!). Smacznego! Dzięki, że jesteście

Emcia Pichci