puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone
codojedzeniacukru pudru 250 g miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzePizza bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste
To co kochamTu chyba nic nie muszę mówić wystarczy spojrzeć. Mniam Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do
Kuchnia PokoleńUwielbiam zapach świeżego chleb! Ten jest super prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc
Pyry na Gazpatelnię, kładziemy placuszki z dwóch łyżek ciasta. Na środek każdego placuszka wciskamy kostkę czekolady i przykrywamy odrobiną ciasta. Całość nakrywamy pokrywką i niech się wolno smażą. Gdy wierzch nam się lekko podsuszy, a spód zarumieni obracamy na drugą stronę i dopiekamy bez przykrycia. Na chwilę wykładamy aby ostygły, jeszcze ciepłe posypujemy pudrem i jemy póki czekolada w środku płynna. Placuszki
Dieta moja pasjadrowe desery to zdecydowanie coś, co lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna
Food Squarezieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby
codojedzeniaSzarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek. Jabłek zawsze
SMYKWKUCHNIDomowy sposób na zdrowe smarowidło do bułeczki. Bez ulepszaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast. Składniki: 3 kg dojrzałej śliwki węgierki 1 kg cukru 32 g cukru z prawdziwą wanilią 3-4 łyżki holenderskiego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao
Wanilia i Kardamonskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4
Domowy Smak Jedzenia/margaryny 25-30g cukru pudru 1 jajko (małe) Dodatkowo: 30g pistacji (użyłam solonych i prażonych; waga bez łupinek) 20g wiórek kokosowych Pistacje zmielić (młynkiem/malakserem) na drobniutkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem
Di gotuje500 g malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g
królestwo garówminutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich migdałów
I tu będę miała takie temasę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreams