ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:585/1217)

Naleśniki lniano-orkiszowe (wegańskie) 294

patelnia. Kiedyś próbowałam smażyć naleśniki gryczane na starej żeliwnej patelni moich rodziców i nic z tego nie wyszło. Takie patelnie trzeba używać z dość dużą ilością tłuszczu, a naleśniki bez pszenicy tego nie lubią. Do ich zrobienia potrzebna jest dobra patelnia do smażenia beztłuszczowego. Można kupic np. tu  www. sklep.dajar.pl A teraz pszepis - dzisiaj co prawda naleśniki z pszenicą(...)przy pomocy miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać wody. Niezbyt duże porcje ciasta nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować na dość cienką warstwę przy pomocy łopatki Smażyć na małym ogniu  5-10 minut z jednej strony (jest to bardziej pieczenie niż smażenie) bez przykrycia. Obrócić dopiero gdy wierzch się lekko "zetnie" Podawać z ulubionymi dodatkami, można też

pyszne zdrowości
Mazurek kajmakowy. 164

książkę (ja mam dużą drewnianą deskę do krojenia, jest ona dość ciężka, więc wystarczyła bez książki) i zostawiamy na kilka godzin do stężenia (najlepiej na noc).      Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy

Rozpustne gotowanie
Szarlotka pod budyniową pierzynką 154

octu 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort czekoladowy z cytrusami 185

nigdy nie przepadaliśmy, ale święta bez śniegu to nie święta, prawda? W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży

Plate of Joy
Grzybowe placuszki z kurkami 208

uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta do pankejków. Jeśli wiecie, jak pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie(...)jadamy :) Grzybowe placuszki z kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę

Posadzone i zjedzone
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 212

Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E  I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy

Kuchnia Ellie
Pierogi z jagodami 155

porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu mozna zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale. Pierogi z jagodami, śmietaną i kokosem Składniki : 2 szklanki mąki pszennej

Moja smaczna kuchnia
Tarta malinowa z miodową pana cottą i jagodami 266

macie w domowym ogródku  takich smakołyków to na bazarze, w sklepach jest ich bez liku.  Ja tartę z malin i jagód przygotowałam i powiem szczerze, że w jej smaku się rozkochałam.  Składniki   na formę o średnicy 30 cm: ciasto:  150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru

Moniki Smakołyki
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 195

cukier puder. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników.  Przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wkładamy formę ze spodem i pieczemy ok. 20 minut, lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni

cool and minty
Pizza z cukinią 177

pieprzem jak ktoś woli i smażę przez ok 2 minuty na maśle. Na koniec posypuje ciasto z sosem startym serem i układam cukinię, posypuję kukurydzą i układam plastry pomidorów.  Jak zawsze do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy .  Ostatnio jadłam pizzę bez sosu czosnkowego i uwierzcie mi to nie było to samo. Dobre było ale bo pizza sama

Kuchnia Viki
Ciastka truskawkowa chmurka 261

lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy

Gotowanie-uk
Maślana tarta z czekoladą i gruszkami 181

kąpieli wodnej dodajemy do niej śmietankę 36% . Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy 55 min w 150 stopniach z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu tarty

Kuba Gotuje
Ciasteczka piwoszki z nadzieniem figa z makiem i różanym . 219

firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego  1/2 szklanki do podsypania  ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym 201

Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia. Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach (aby nam farsz nie wypadł). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania