ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:586/1217)

Pizza z cukinią 158

pieprzem jak ktoś woli i smażę przez ok 2 minuty na maśle. Na koniec posypuje ciasto z sosem startym serem i układam cukinię, posypuję kukurydzą i układam plastry pomidorów.  Jak zawsze do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy .  Ostatnio jadłam pizzę bez sosu czosnkowego i uwierzcie mi to nie było to samo. Dobre było ale bo pizza sama

Kuchnia Viki
Ciastka truskawkowa chmurka 233

lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy

Gotowanie-uk
Maślana tarta z czekoladą i gruszkami 159

kąpieli wodnej dodajemy do niej śmietankę 36% . Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy 55 min w 150 stopniach z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu tarty

Kuba Gotuje
Ciasteczka piwoszki z nadzieniem figa z makiem i różanym . 202

firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego  1/2 szklanki do podsypania  ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym 187

Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia. Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach (aby nam farsz nie wypadł). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Świat Domowej Kuchni
Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 233

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 167

Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego

Czarnawisienka
Chleb razowy na drożdżach 239

minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć

moj przepis na
Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 236

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 159

łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład

GRUBY WAŁEK
Placki tortilla 188

oliwy - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, po czym łączymy je razem. Zagniatamy ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Dzielimy je na 12-13 części i formujemy kulki. Każdą kulkę wałkujemy na placek wielkości posiadane patelni. Smażymy bez tłuszczu na suchej patelni do zarumienienia z obu stron.  Tortille można przechowywać w szczelnym i suchym

Życie zamknięte w smaku
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 247

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
TORTILLA Z CUKINĄ I AWOKADO 217

    Ze wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 225

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #4: JAGLANKA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI 193

    Zrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał

W kuchni Karmel-itki