ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:586/1217)

Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 251

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 191

Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego

Czarnawisienka
Chleb razowy na drożdżach 260

minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć

moj przepis na
Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 254

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 177

łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład

GRUBY WAŁEK
Placki tortilla 204

oliwy - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, po czym łączymy je razem. Zagniatamy ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Dzielimy je na 12-13 części i formujemy kulki. Każdą kulkę wałkujemy na placek wielkości posiadane patelni. Smażymy bez tłuszczu na suchej patelni do zarumienienia z obu stron.  Tortille można przechowywać w szczelnym i suchym

Życie zamknięte w smaku
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 264

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
TORTILLA Z CUKINĄ I AWOKADO 238

    Ze wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 240

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #4: JAGLANKA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI 206

    Zrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał

W kuchni Karmel-itki
Piernik staropolski / przekładanie 220

marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na przepisie znalezionym tutaj . W mojej wersji masa jest mniej słodka, bo bez cukru sam marcepan i suszone owoce dają moim zdaniem wystarczającą ilość słodyczy, za to nadałam jej charakteru poprzez dodanie co nieco więcej alkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku

DefinicjaSmaku
ZUPA-KREM KOPERKOWA 215

   Stragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak

W kuchni Karmel-itki
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 225

         To chyba najdziwniejszy sos, jaki w życiu robiłam. Słodko-wytrawny, owocowy na bulionie warzywnym. Totalna improwizacja, która naprawdę się

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #1: PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI (VEGAN) 249

    Na blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem

W kuchni Karmel-itki
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami – wersja na dziś - bez zasmażki 215

dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina i goździków. Nie będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna potrawa śląska, bo nie znam

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania