Wczesny poranek. W kolorze mleka. Rozlało się wszędzie, za oknem. Świat zniknął bez uprzedzenia. Ukrył we mgle, jak kotara zakryła wszystko. Wpatruję się, by go odnaleźć. Zza ściany bieli wyłaniają się niespodziewanie oczy. Patrzą na mnie duże, żółte i zagubione, jakby pytały o drogę, która też zniknęła. Oczy błądzących samochodów rozglądają się powoli(...)Obok stawiam ulubioną filiżankę. Lubię ten widok. Najbardziej wtedy, gdy mogę wtopić się w tło i stać się jego częścią. Fotel. Kominek. Stolik z tacą. Dzbanek z herbatą. I ciasto. Tu nic nie znika we mgle, choć lubię, gdy wieczorem kolory zmienia i podkreśla jedynie światło świec. Łyk herbaty ogrzewa. Czuję jak ciepło rozchodzi się powoli po ciele. Aromat
KUCHARNIApostne danie.Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.Najpierw farsz:- szklanki grochu całego- majeranek- sól- przyprawy - 30 dkg boczku wędzonego- 1-2 ziemniakiGroch namocz w wodzie przez(...)dodaj pod koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj.Nadmiar wody usuń. Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 1 małe jajko- pół kostki masła- pół litra mleka- sólMleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania
Pasje Jolkibędziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec przez 50 minut
Delicious Titbitssamym koniec dodać resztki mąki. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia składników. Do tak przygotowanego ciasta wsypać rodzynki (ewentualnie również inne bakalie) i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą . Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże(...)duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą
Ugotowaćprzede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan(...)krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone migdały można kupić. Można także zmielić samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić
Poezja smakuwypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie
Wiem co jemSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczeniaśliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka ze śliwkami
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 100 g jogurtu naturalnego bez cukru 350 g agrestu Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g) Przygotowanie ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg
Moja Delicjatarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników
Kuchnia domowa AniRobię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka(...)szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze
Co na wege obiad?śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą
Powiedz dietom niepodczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi(...)słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy
Kulinarna Pokusamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Placek ten upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm Przepis na ten placek kieruję dla wszystkich osób , które boją się piec(...)tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka
Pysznosci Babci Basi