Fakt, że przechodzimy na dietę, nie musi już oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów, wypieków, ciast czy lodów. Wystarczy nauczyć się przygotowywać je w domu, stosując zdrowe zamienniki kalorycznych produktów. W ten sposób nasze desery nie stracą na smaku, ale zdecydowanie stracą na kaloriach. Czym zastępować cukier? Oczywiście najwięcej kalorii w deserze dostarcza nam cukier. Popularnymi zamiennikami są miód, syrop(...)właśnie jest sezon. Zamień mąki na płatki owsiane Większość deserów nie może obyć się bez mąki. Wartościowym zamiennikiem, który nie tylko ma mniej kalorii, ale jest też bardziej odżywczy, będą płatki owsiane . Kiedy je zmielimy, swoją konsystencją przypominają mąkę. Możemy więc z nich zrobić wiele ciast, ciasteczek, spodów pod tartaletki, itp. Zawierają też więcej błonnika, więc nie będziemy po nich
Słodkie okruszkismakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero, jeśli pojawią się problemy.Dziś udało mi się skorzystać z dziennego(...)przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką, wycisnąć paseczki na połowę ciastek. Odstawić do zastygnięcia.Na ciasteczka bez czekolady wykładać po pół łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć
Zapiski Młodej Żonywiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)następnego dnia, ale nawet co zdarzy się za godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu(...)nadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku, grubo posiekany * pęczek dymki pokrojonej w kostkę * 250 g mięsa mielonej baraniny * 2 łyżki oleju * 1 łyżeczka nasion czarnuszki * sól * świeżo zmielony pieprz
w mojej kuchnizakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już bez skórki) 1 łyżka miodu 1 jajko Masa owocowa: 2 duże gruszki 2 duże jabłka cynamon mielony Piątnica Dodatkowo: płatki migdałowe
Zdrowie na języku :Pmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam kruche chruściki na piwie. Przepis dostałam od Pani Moniki ze sklepu, której bardzo dziękuję . SKŁADNIKI : 8 żółtek,( włożyć do szklanki) piwo ( taka(...)posypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo
Pysznosci Babci Basikoperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek
Chilli Czosnek i Oliwakremem kajmakowym. Ciasto po nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i bardzo dobrze się kroi. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest trudne i czasochłonne. Jest przewspaniałe :-) Polecam wypróbować Zaczynamy Przepis na blaszkę 25x25cm SKŁADNIKI spody miodowe -125g masła lub margaryny(...)cukru pudru -3/4 łyżki sody oczyszczonej -1 łyżka octu -2 jajka masa -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki : Ciasto : 53 dkg mąki 1/2 szklanka wody 1 jajko ( najlepiej z wiejskiego chowu ) sól Farsz : 50 dkg mięsa wołowego bez kości 20 dkg włoszczyzny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka tłuszczu sól pieprz mielony gałka muszkatołowa stopiona słonina do okraszenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą włoszczyznę(...)zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną
Przepisy i porady kulinarnesię mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie domowej pizzy ma wiele atutów. Przede wszystkim przygotowuję takie nadzienie do pizzy jakie lubimy(...)Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj tyle mąki aby zrobić zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zarób dosyć luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje
codojedzeniamąki, dzięki temu będzie trwalszy.Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki z budyniem i owocami Składniki:ciasto kruche 200g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta solimasa budyniowa1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru375ml mleka2 łyżki cukru30g masładekoracja80g jagód180g malinmasło do wysmarowania foremekmąka do podsypania Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz
Smakołyki Berenikichleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego. Składniki: 400 g mąki pszennej, typ 650 100 g mąki żytniej, typ 720 1 czubata łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g słonecznika 400 ml ciepłej wody(...)ponownie (w chłodniejsze dni) wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po wyrośnięciu chleba, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i ustawiamy grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyłączamy górną
Smak mojego domuCiasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka(...)Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem
Ugotować