śmietany jogurtowej 10% Na masę: 2 budynie waniliowe bez cukru 5 twardych jabłek sok z 1/2 cytryny 800 ml mleka 4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy
peggiwkuchnisumie szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich
vegetanieWarto poświęcić ten czas na przygotowanie :) Zapraszam! Ciasto miodowe z masą budyniową. Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 250g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki wody masa budyniowa: 550ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 żółtko 2 kopiate łyżki mąki pszennej 250g masła dodatkowo: 1 puszka masy
Tagebuch po polskuKiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok
Ania i Marcin gotująNigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;) A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe
W kuchni bez szafekSkładniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki grysiku 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg startych jabłek cynamon imbir (w proszku) 1
kuchcikowniaNigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze
Słodkie PrzyjemnościTytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY!Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie
Ostra na SłodkoPokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy
Ostra na SłodkoOd dawna miałam ochotę na ciacho jabłkowe, ale nie na tradycyjną szarlotkę. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Smalec siekamy z mąką i solą na
prawdziwe jedzeniekolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą(...)smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną
Smakowy RajSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml
W kuchni u Moniki