cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 300 g malin ok. 200 g jeżyn cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki
Słodka Stronamąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitywyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam! Składniki(...)kaszę. Następnie dodawać kolejno : 1,5 szklanki pur é e z dyni, miód, rodzynki i przyprawy. Keksówkę lekko natłuścić i oprószyć mielonym siemieniem lnianym lub bezglutenową mąką. Następnie wyłożyć ciasto i posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 45-60 minut. Przed podaniem ostudzić i bardzo ostrożnie wyjąć z formy. Smacznego
Kuchnia EllieKawowa pavlova to doskonały deser na każdą okazję. Chrupiąca beza, delikatny smak kawy i pyszne owoce to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Robiłam ten deser wg różnych przepisów, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Składniki: 6 białek z dużych kurzych jaj, 500 g brązowego cukru, 15 ml kawy rozpuszczalnej, drobnej espresso , 15 ml octu jabłkowego, 15 ml mąki ziemniaczanej(...)następnie dodawać powoli cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier będzie rozbity. Dadać espresso, ocet i mąkę i jeszcze chwile miksować, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Wykładamy ciasto do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy ciasto w temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut. Nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ natychmiast opadnie. Potem obniżamy temperaturę
Smaki Przyprawy i KoloryTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki
maniapieczeniaaromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto. Składniki: 600 gram filetów z morszczuka Sól Ziołowa przyprawa do ryb Olej do smażenia Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka Mąka pszenna Sól Pęczek koperku Wykonanie: Morszczuka przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą ziołową. Pozostawiamy
Smaki Ewysię wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką(...)230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią
Walijskie Pichceniemojego męża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz(...)smażymy jeszcze kilka minut. wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu) rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków) na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy jak na zdjęciu niżej układamy na blaszce wyłożonej papierem
Swojskie jedzonkoSkładniki na ciasto 1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła szczypta soli Składniki na farsz mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kostki masła szczypta soli mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz - bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka'; document.write(" "); Krok 1 Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około 30 minut do lodówki
Kuchnia Bazyliidodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo
Di gotujecałe szczęście, na oczach mgły już nie mam i wyszperałam u Marzenki smaczną drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans
Z Kuchni Do Kuchniblachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii Dodatkowo: 2 garści czarnych oliwek bez pestek kilkanaście koktajlowych pomidorków gruba sól morska oliwa z oliwek Wykonanie: Drożdże(...)siekamy lub blendujemy. Dodajemy do pozostałych składników. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Wciskamy
Kulinarne przygody GatityProsty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym
Wanilia i Kardamon