Kasza jaglana na słodko z jabłkiem 218Pysznie, zdrowo i dietetycznie (w wersji bez dodatku cukru i masła). Polecam dla wszystkich smakoszów kaszy jaglanej! Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ½ kg jabłek
Tradycyjna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami 170Dziś dzień dziecka, więc nie może się obejść bez słodyczy. Ja proponuję świetny sernik na zimno. Mogą go zrobić nawet Ci którzy nie mają piekarnika. Nie
Polska Zupa
Tarta czekoladowa z czerwoną pomarańczą 173My Blueberry Corner by "jagodzianka" Z okazji czy bez okazji czekolada jest dobra na wszystko. Gorzka czekolada jest najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad i dostarcza …
My Blueberry Corner
Szyszki 244Kolejnym moim, a właściwie moich dzieci, ulubionym ciastem są szyszki . Drobne ciasteczka wyglądem przypominające prawdziwe szyszki. Są bardzo słodkie i podzielne, gdyż sporo tego wychodzi
Ciasteczkowy Potwór
Shanklish - ser suszony na słońcu 296Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PĄCZKI NA WALENTYNKI 243Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki
Smaczne Zdrowe
Waniliowy sernik na zimno na czekoladowo-owsianym spodzie 319Sernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać!Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem Płynąca
Przyprawa do piernika 330Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż.Składniki
Mechanik w kuchni
Chleb na maślance. Najprostszy 218Pisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 255Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergik
Bułeczki z ziołami prowansalskimi (bez glutenu, mleka i jajek) 227Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergik
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 505Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na
Kuchnia Łukasza
Pomidory na przystawkę 241Sezon grillowy trwa, a ja nie wyobrażam sobie grillowania bez przystawek. Idealne do kiełbaski, karkówki, szaszłyków i wszystkiego co tylko z grilla - pomidory. Uwielbiam je w
Niezły Młynek
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1397Sernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję
Smakołyki Bereniki
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 7117To ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta
Ze smakiem i z pasją
Makowiec najłatwiejszy 297wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni
Praktyczna pl
Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami 1341pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i podpiec ciasto przez około 20 minut. Masa śmietankowo - kokosowa: Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotować nadzienie. Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier i ubijać aż kryształki cukru będą prawie niewyczuwalne a beza stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Dodać śmietanę i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać ją z białkami. Na koniec wsypać budynie
My simple kitchen