suchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Formę wyłożyć papilotkami, wlewamy do połowy ciasto, a następnie dodajemy po łyżeczce pasty daktylowej i znów zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok.25 minut w temp. 200 stopni. Pasta daktylowa SKŁADNIKI suszone daktyle bez pestek woda WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Potem blendujemy na gładką masę. Znacie pastę daktylową? Lubicie
Zofianarazem bez przepisu fotorelacja z poczynań młodego adepta sztuki kulinarnej. Po obiadowych pierogach zostało ciasto więc aby go nie marnować postanowiliśmy zrobić pierogi z truskawkami. Pałeczkę w kuchni przejęło dzieci:) No i usze powiedzieć, że całkiem nieźle mu poszło....Na pomoc zawezwano magiczna maszynkę. A maszynka jak to maszynka wymaga dokładnego ułożenia ciasta:)Truskawki również starannie musza byc dopasowane
Magiczna kuchnia Dariiwolnym ogniu przez ok. 3 min, zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto). Ciasto wstawić do lodówki na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce i jeść bez ograniczeń ....... ;-))))Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comŚwięta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne
Maminek kulinarnyproste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego
Niezły MłynekPrzed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.Przepis z bloga Pieczarka mySia
Ala piecze i gotujekakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon
Walijskie Pichceniebardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak. Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej
Taste Of My Daymango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango
Mango Papajaostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu. Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraOdstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni
Moje domowe kucharzeniełyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody
Camilla w kuchninajlepszy. U nas pachnie nowymi meblami i środkami do czyszczenia, drewnem, lakierem i ciągle jeszcze trochę farbą, choć okna otwarte są bez przerwy. Spod tego wszystkiego jednak powoli wysuwa się nasz zapach: gotowanego obiadu, pieczonego ciasta, mokrego psa, ulubionego płynu do płukania, ciągle jeszcze truskawek i dojrzałych nektarynek. Zapach naszych ciał, ubrań, sprzętów. Jedyny i niepowtarzalny. Gdy przejdą(...)jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy w smaku i lekki - idealny na upały. Rabarbar jeszcze można kupić (ja mam pęczek w lodówce na jutrzejsze ciacho
Pożeraczka, czyli raz adobrze