Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła szczypta soli Składniki na farsz mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kostki masła szczypta soli mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz - bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka'; document.write(" "); Krok 1 Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około 30 minut do lodówki
Kuchnia Bazyliidodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo
Di gotujecałe szczęście, na oczach mgły już nie mam i wyszperałam u Marzenki smaczną drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans
Z Kuchni Do Kuchniblachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii Dodatkowo: 2 garści czarnych oliwek bez pestek kilkanaście koktajlowych pomidorków gruba sól morska oliwa z oliwek Wykonanie: Drożdże(...)siekamy lub blendujemy. Dodajemy do pozostałych składników. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Wciskamy
Kulinarne przygody GatityProsty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym
Wanilia i Kardamonsklepie udalo mi sie je dostac.Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;)Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam w mojej kuchni. Za dwa tygodnie czeka mnie wielka(...)kartonach. Mam tyklo nadzieje, ze w mojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja miniskladniki:2 opakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu
Przysmaki Karolkipieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy(...)Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki na ciasto kruche: 100 g masła 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiTradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę
Salonik smakóworzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)letniej wody Do zakwasu, który został 12 godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody
Grahamka, weka i kajzerkawyrośnięcia na około 60 do 90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez teromobiegu, tylko górna i dolna grzałka) przez około 40 minut, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy jest już
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja porę. Ciasto bardzo lekkie, puszyste, ale nie suche. Żałuję, ze nie piekłam go wcześniej, no ale nadrobimy to, bez obaw :DSkładniki:3 jajka,1 szklanka jogurtu naturalnego,3 szklanki mąki,1 szklanka cukru,1/2 szklanki oleju,2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennarobienia samego tortu. Nie chciałam żeby było to ciasto ociekające alkoholem, bo szwagierka jest w ciąży, ja po operacji, a goście wracający samochodem do domu też niechętnie sięgają po ciasta "wysoko procentowe". Ostateczna zmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać
Passions hobbies lifepyszny deser w pucharku, czyli prawdziwy krem sułtański z bezą. Krem przyrządza się z ubitej śmietanki, która jest głównym składnikiem dwukolorowej masy. Pozostałe dodatki, to kakao, rodzynki cukier puder oraz bezy. Krem może być z dodatkiem rumu, który jest wersją dla dorosłych lub jak w naszym przepisie, bez alkoholu i ta opcja sprawdzi się jako pyszny deser dla dzieci. Historia(...)zostawiamy bez żadnych dodatków. Na spód 2 wysokich pucharków wkładamy pokruszone bezy. Wykładamy na nie masę kakaową, a następnie masę jasną. Wierzch posypujemy rodzynkami i wciskamy biszkopt lub rurkę bez kremu. Krem można posypać delikatnie startą czekoladą lub kakao. Jeśli chcesz, możesz zrobić w pucharku po dwie warstwy obu kremów, a na wierzch ułożyć po dwie małe bezy. Deser podajemy
Kuchnia Na Wypasiespożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut. Składniki na piankę: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Wykonanie(...)przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze
Jadło i czytadłołyżki śmietany 18% 1 jajko sól pieprz Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia. Zawijamy jak roladę, kroimy plastry 2-3 cm i układamy na blasze
Olikowa kuchnia